Primul festival gastronomic sătesc are loc în Transilvania. Bucătăresele gătesc în fața turiștilor


Ultimul update: Sambata 06 Iulie 2019 20:13
Data publicarii: Sambata 06 Iulie 2019 18:52
Categorie: Stiri Turism

Învățate să gătească tihnit, cu ingrediente curate, gospodinele din mediul rural au devenit sursă de inspirație pentru marile restaurante.

În inima Transilvaniei se organizează, zilele acestea, primul festival gastronomic sătesc, care pune în valoare bucătăriile țărănești.

Oaspeții participa la ateliere de gătit, gustă din bunătăți și la plecare primesc o carte cu rețete vechi, reinterpretate de bucătari renumiți.

Atelierul de lichiu, Iuliana Molnar, bucătar: "Lichiul este făcut dintr-un aluat în care punem griș cu lapte și smântână cu ou. După ce am întins, băgăm la cuptor și în trei patru minute e gata și p-ormă se poate servi."

Lichiul este cel mai cunoscut deșert din inima Transilvaniei. O cocă simplă cu griș și smântână poate fi vedetă în orice restaurant cu pretenții.

Alexu Toader, organizator festival: "Bucate de prin sate" adună rețete vechi de la doamne care gătesc, bucătărese cunoscute dau mai puțin cunoscute, chefi care se inspiră din folclorul gastronomic transilvănean și care implementează rețete vechi reinterpretate în formă contemporană în tot felul de restaurante de fine-dining.”

Oricine este curios să descopere "tezaurul" din cămara țărănească poate participa la festivalul gastronomic organizat în satele Meșendorf, Criț, Saschiz și Viscri.

Bucătăresele gătesc în fața turiștilor curioși să afle secretele gustului autentic.

Viorica Carolea, bucătar: "Secretul meu este că gătesc în fiecare zi, totul proaspăt, nu le congelez și pe urmă să le dau oamenilor. Toată lumea a fost mulțumită de mine și a zis că pot să împac și pe cel mai mofturos om, cu cele mai mari pretenții și pe cel cu mai puține pretenții.... ”

Foști corporatiști în București, soții Oana și Adrian Udrea s-au mutat în Medensorf și s-au apucat să facă brânză. Măturată cel puțin 3 luni în vin, în bere, cu leurdă, chimen sau ceapă ciorii, brânza lor se vinde acum doar cu rezervare.

Adrian Udrea, producător de brânză maturată: ”Produsul cel mai spectaculos pe care l-am făcut a fost prima roată pe care am făcut-o în noiembrie 2018, la care veneam toți și ne uitam ca la sfânta icoană. Practic ne-a fost smulsă din mână, când am anunțat că s-au făcut trei luni... o vreau eu, o vreau eu, o vreau eu... ”.

Oaspeții festivalului au privilegiul să guste și prima bere artizanală făcută în Viscri. Este preparată de un localnic care și-a văzut astfel visul cu ochii.

Tudor Ciolacu, turist: "Cred că e o combinație bună de văzut cum trăiesc oamenii, cum manâncă, obiective turistice, cred că vom reveni și când vom avea o vacanță mai lungă”.

Cei care doresc să participe se pot înscrie pe pagina festivalului "Imbold Nativ". Plătesc 125 de lei de persoană pentru o zi care include cel puțin 5 experiențe culinare și culturale.

Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, lichidat după 14 ore. 100 de pompieri au intervenit
Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, lichidat după 14 ore. 100 de pompieri au intervenit
VIDEO PROTVPLUS.RO
gara neptun
Gara din România unde angajații CFR te trimit la toaletă în pădure. ”Coborâți în boscheți”
Exercițiu de amploare al paramedicilor și scafandrilor, pe litoral. Ce i-au învățat pe turiști
Au venit la mare să se distreze, însă au dat vremea de toamnă. Ce fac turiștii pe litoral
Motivul pentru care mai multe persoane s-au urcat pe clădirea Teatrului Odeon. „Libertate”
Reacţia unor turişti australieni când gustă din "mâncarea săracului", la Sibiu
Cernobîl ar putea deveni obiectiv turistic. "Efectul exploziv" al seriei HBO
hotel la munte
Hotelierii de la munte au început să investească, pentru a atrage turişti şi vara
Spectacol impresionant cu avioane, la Constanța. Reacția unui copil când urcă într-un elicopter
Tabără de sculptură în loc de infrastructură, într-o localitate declarată recent stațiune
România, ţară de pensiuni şi hoteluri, dar fără campinguri. "Utilităţile te ucid"
Protest inedit la mare. Oamenii, furioși că n-au loc să facă plajă din cauza șezlongurilor
Un fotograf din Venezuela s-a mutat în România și ne promovează țara pe rețelele sociale