Obiective turistice în Tulcea. Ce să faci în Sulina sau Sfântu Gheorghe

Tulcea obiective turistice
Shutterstock

Județul Tulcea se află în Dobrogea și este locul în care mulți turiști vin pentru a se relaxa sau pentru o sesiune de pescuit în Dunăre.  

Înconjurat din trei părți de ape, județul este unul extrem de popular printre turiștii români și străini. Se învecinează la vest cu Brăila și Galați, la nord cu Ucraina, la est cu Marea Neagră, iar la sud cu județul Constanța.

Obiective turistice în orașul Tulcea

Orașul de reședință al județului Tulcea, acesta este unul dintre cele mai interesante puncte de atracție din regiune. Vară de vară ajung în oraș mii de turiști curioși și dornici să afle mai multe despre viața aici.

Tulcea obiective turistice

Faleza Dunării

Dunărea este principala atracție din oraș. Fluviul traversează 10 țări în drumul său spre Marea Neagră și faleza Dunării este cel mai vizitat obiectiv turistic din oraș.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Poți ajunge rapid pe malul Dunării, iar peisajul este cu adevărat spectaculos. Dacă vrei, poți face o excursie în Deltă, pentru că sunt mulți proprietari de bărci care îți vor face oferte.

Tulcea obiective turistice

Acvariul

Acvariul din Tulcea este cel mai mare acvariu din România. Se află la câțiva pași de faleza orașului și are trei nivele în care poți vedea habitatul Dobrogei de Nord și al Deltei Dunării.

Dacă vii aici cu copiii, acvariul va fi o atracție imensă pentru ei. Decorul redă habitate specifice și poți vedea păsări rare sau specii de animale protejate.

Acvariul are 24 de specii de pești din Dunăre și Marea Neagră, 23 de specii de pești de recif, nevertebrate marine și pești de corali.

Tot aici poți vedea sturioni și este neapărat necesar să treci prin tunelul aflat sub bazinul lor.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea

Acest muzeu se află în clădirea fostei agenții Tulcea a BNR. Arhitectura este superbă, iar clădirea a fost ridicată între 1924 și 1927. Aici vei vedea colecții care arată modul de conviețuire dintre diversele comunități etnice.

Vei putea să îți faci o imagine despre Dobrogea, acest spațiu de trecere al popoarelor, cu o istorie extrem de interesantă. Peste 8.000 de peise etnografice sunt expuse aici, de la porturi populare, fotografii sau obiecte de uz caznic.

Monumentul Independenței

Monumentul de Independență este emblematic pentru Tulcea. Obeliscul înalt de 22 de metri are 2 sculpturi care îl decorează. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1878, anul în care a fost cucerită independența statală și revenirea Dobrogei la țară.

Vulturul și Dorobanțul, cele două sculpturi, semnifică vitejia și curajul poporului român.

Tulcea obiective turistice

Cetatea Aegysus

Cetatea Aegysus a fost celtică, la origini, dar între anii 12-13 e.n., aceasta a fost cucerită de către romani.

Cetatea avea rol de fortăreață militară și avea turnuri de apărare. Ea poate fi vizitată, iar un lucru interesant e că spațiul cercetat arheologic se află chiar în curtea Muzeului de Istorie și Arheologie din Tulcea.

Obiective turistice Greci

Comuna Greci are o singură localitate și se află la 72 km de orașul Tulcea. Așezarea a fost întemeiată de către romani și apare prima oară menționată în 1790.

Din Greci poți face excursii pe munții Dobrogei, poți vizita Parcul Național Munții Măcinului sau poți să admiri natura și frumusețile pe care le oferă acest loc.

Cel mai popular traseu este Satul Greci – Izvorul Italienilor – Vârful Țuțuiatu. Durează cam 2 ore și are o dificultate ușoară spre medie.

Tulcea obiective turistice

Sfantu Gheorghe din Tulcea

Comuna Sfântu Gheorghe din Tulcea este una de mare interes pentru turiștii care ajung în județ. Rezervația integrală Sacalin-Zatoane se întinde în sudul comunei Sfântu Gheorghe pe 21.000 de hectare limitrofe litoralului.

Sunt aici lacuri izolare, zone mlăștinoase, ape fluviale, bălți nisipoase, locuri de popas și clocit pentru lebede și multe alte păsări.

Vechea așezare de pescari este atestată în documente istorice din secolul al XIV-lea. O legendă spune că în 1821 a venit în sat o corabie turcească de război cu un pașă. În acea zi era ziua de Sfântu Gheorghe, iar cu ocazia sărbătorii, pașa a botezat satul Katarlez, adică Sfântu Gheorghe. După ce localitatea s-a numit San-Gorgio și Katarlez, a ajuns la denumirea actuală de Sfântu Gheorghe, care vine de la hramul bisericii vechi.

Satul este unul spectaculos și foarte vizitat de pescarii pasionați. Alții vin aici pentru a observa varietatea largă de specii de păsări, inclusiv pelicani, stârci și lebede.

Poți face o excursie cu barca pentru a admira peisajul unic, poți mânca la localnici, care gătesc senzațional și este o adevărată experiență, dacă îți place peștele proaspăt.

Tulcea obiective turistice

În acest loc unic și spectaculos, plaja sălbatică, cea mai lungă din România, are 30 de kilometri și este de-a dreptul superbă. Poți ajunge în Sfântu Gheorghe doar cu o șalupă sau cu vaporul de la Tulcea.

Poți vizita Biserica din Sfântu Gheorghe, Cimitirul, Farul din localitate sau resortul Green Village, un loc fabulos.

Sulina

Sulina este un loc într-adevăr magic. De îndată ce pășești aici, peisajul te face să crezi că ești într-un basm.

Faleza din Sulina este locul perfect din care să îți începi turul. Este centrul orașului și ocazia ideală ca să guști un borș de pește extraordinar.

Dacă vrei o excursie cu barca în Deltă, aici vei găsi tot felul de oportunități.

Catedrala din Sulina nu trebuie nici ea ratată. A fost ridicată în cinstea eliberării Dobrogei de sub dominație otomană și clădirea este construită în stil neoromânesc.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este cea mai emblematică clădire din Sulina.

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului, farul înalt și impresionant al Sulinei te așteaptă să-i urci treptele și să admiri panorama uimitoare a orașului și a Deltei Dunării.

Tulcea obiective turistice

Câțiva pași în sus și vei avea o priveliște panoramică de neratat.

Un obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi în Sulina este Cimitirul piraților. Numit oficial Cimitirul multietnic din Sulina, este singurul loc de pe glob unde se găsește mormântul unui pirat. Este vorba de Ghiorghios , un nobil grec, provenit dintr-o familie bogată, care a devenit pirat, deoarece îi plăcea să îi ajute pe oamenii săraci.

Dacă ajungi în Sulina nu rata o oprire în acest cimitir unde vei descoperi numeroase povești fascinante ale celor care își dorm aici somnul de veci.

Sulina este o poartă de intrare într-una dintre cele mai fascinante rezervații naturale din Europa - Delta Dunării. Poți face excursii cu barca prin canalele și lacurile Deltei, unde vei întâlni o varietate impresionantă de păsări și de specii de plante și animale.

Nu uita să aduci aparatul foto pentru a captura momente memorabile în această zonă.

Plaja Sulina este locul ideal de relaxare. Este un obiectiv turistic important din oraș și chiar dacă este semi-sălbatică, vei găsi câteva terase la care să mănânci pește proaspăt.

Nu uita să te bucuri de gastronomia locală. O vizită în Sulina nu ar fi completă fără a gusta din deliciile gastronomice ale regiunii.

Încearcă preparatele tradiționale de pește proaspăt, cum ar fi știuca sau somnul, sau încântă-ți papilele gustative cu borșul de pește făcut de localnici. Indiferent de alegerile tale, Sulina te va întâmpina cu farmecul său aparte, peisaje spectaculoase și o atmosferă liniștită, oferindu-ți o experiență memorabilă în inima Deltei Dunării.

Obiective turistice de neratat în Tulcea

Dacă ajungi în județul Tulcea există o serie de obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi.

Cetatea Enisala

Cetatea Medievală Enisala a fst construită în secolul XIV pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea a avut un scop militar, iar cel mai probabil, constructorii au fost negustorii genovezi, ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră. Are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile terenului; zidurile şi bastioanele se păstrează în unele puncte pe o înălţime de 5-10 m. Integrată, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, sistemului defensiv al Ţării Româneşti, cetatea a fost abandonată în contextul înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării (sfârşitul sec XV) şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră.

Tulcea obiective turistice

Gura Portiței

Gura Portiței este considerat de mulți drept unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Cel mai nou pământ românesc, aflat într-o continuă schimbare, datorită aluviunilor aduse de apele Dunării, acest mic colț de paradis îmbină perfect peisajul de litoral cu sălbăticia Deltei Dunării.

La o distanță de doar câțiva pași treci de la plajă și valurile mării, la stufăriș, apă dulce și vegetație abundentă.
Accesul la Gura Portiței se face doar pe calea apelor, de la Jurilovca, iar cei 17 kilometri care despart satul de fâșia de pământ pe care se află mica stațiune sunt în sine un adevărat spectacol de vegetație, păsări și faună acvatică.

Tulcea obiective turistice

Munții Măcinului

Deși munții Dobrogei sunt cei mai joși din România și ar putea fi ușor confundați cu dealuri, Rezervația Naturală Munții Măcinului este o zonă extrem de spectaculoasă.

Pe lângă forme de relief spectaculoase, precum și blocuri de stânci cu forme diverse, în acest parc național veți găsi și o biodiversitate de plante și animale pe cale de dispariție, specifice acestei zone a țării. Parcul Național Munții Măcinului adăpostește și Rezervația Științifică Valea Fagilor

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Satul din România a cărui meșteșug principal a fost înscris în patrimoniul UNESCO. Ce poți face în zonă
Satul din România a cărui meșteșug principal a fost înscris în patrimoniul UNESCO. Ce poți face în zonă

Horezu a devenit recent stațiune turistică de interes național și dacă nu ai fost până acum aici, ar trebui să îți rezervi câteva zile pentru a te bucura de priveliști deosebite și o vacanță relaxantă.

Cum poți să scapi de răul de mișcare. Leacuri eficiente pentru a elimina starea de rău de mașină, vapor sau avion
Cum poți să scapi de răul de mișcare. Leacuri eficiente pentru a elimina starea de rău de mașină, vapor sau avion

Atunci când ți se face rău în mașină, când ești pe mare sau în avion, înseamnă un simplu lucru: ai rău de mișcare.

Ruta trenului din Europa care ajunge în peste 20 de orășele idilice
Ruta trenului din Europa care ajunge în peste 20 de orășele idilice

Dintr-o combinație de romanticism, conștientizare a climatului și dorința de călătorii lente, trenurile de noapte câștigă popularitate în întreaga Europă.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.