Obiective turistice în Galați. Ce poți face când vizitezi orașul de la Dunăre
Municipiul de reședință al județului cu același nume, Galați se află în Moldova și este singura localitate din țară decorată cu Crucea de Război Franceză, respectiv Italiană, pentru rezistența eroică a românilor din oraș împotriva bolșevicilor.
Orașul de pe Dunăre este cu adevărat spectaculos și încărcat de istorie.
Generalități despre orașul Galați
Semne că exista o așezare permanentă în zona municipiului Galați au fost găsite pe malul estic al bălții Mălina – aici au fost descoperite fragmente de ceramică de tip Stoicani Aldeni și instrumente din silex și os datând din neolitic.
Tot aici s-a găsit și un sceptru de piatră al culturii Coșlogeni din perioada de final a Epocii Bronzului.
Cele mai vechi semne sunt din epoca fierului, în vatra orașului găsindu-se vârfuri de săgeți de fier care veneau dintr-un mormânt tumular datând din secolul V î.Hr.
Orașul Galați este dezvoltat pe bazele unei așezări dacice străvechi, care exista în secolele VI-V î.Hr.
Prima mențiune documentară a orașului Galați este din 1445 și este un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea.
La jumătatea anului 1484, orașul a rămas singurul port al Moldovei și a avut un rol vital în comerțul intern.
Municipiul are 270.000 de locuitori, conform recensământului din 2011. Orașul este străbătut de Dunăre și are o suprafață de 246,4 km2.
Județul Galaţi - obiective turistice
Galațiul are o bogată istorie și cultură, așa că dacă ești curios și pasionat, vei avea mult de făcut și de aflat aici.
Iată unele dintre cele mai importante obiective turistice din Galați:
Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior este un sit de protecție a biodiversității, situat în partea de sud-est a județului Galați, pe malul drept al râului Prut.
Parcul se întinde pe o suprafață de 8.247 de hectare și a fost declarat arie protejată.
Acest parc natural protejează un habitat important pentru numeroase specii de plante și animale, multe dintre ele fiind rare sau pe cale de dispariție.
În această zonă se găsesc păduri de stejar și carpen, dar și mlaștini și zone umede, care oferă un habitat ideal pentru o varietate de specii de păsări și animale. În ceea ce privește fauna, în parc se găsesc numeroase specii de păsări, cum ar fi cormoranul mic, stârcul roșu, barza albă sau rața mare, dar și mamifere, precum mistrețul, vulpea sau vidra. De asemenea, în zonele umede din parc trăiesc o varietate de amfibieni și reptile.
Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior oferă posibilități excelente pentru observarea păsărilor și a naturii, iar turiștii pot explora zona pe jos sau cu bicicleta. Există, de asemenea, și o serie de trasee amenajate pentru plimbări cu barca pe Prut.
Grădina Zoologică din Galați – cel mai frumos obiectiv turistic pentru copii. Grădina are o întindere de circa 7 hectare și găzduiește o serie de specii rare de animale.
Vei găsi aici lei, tigri siberieni, lupi, cerbi carpatini, urși bruni, mistreți sau fazan ori păuni.
Grădina se mai numește și Grădina Zoologică Gârboavele din Galați, pentru că este inclusă în pădurea cu aceleași nume.
Complexul Muzeal de Științele Naturii - Dacă ajungi la Grădina Zoologică, este imposibil să nu vizitezi și complexul muzeal de Științele Naturii. Din el face parte atât grădina zoo, cât și grădina botanică, ce adăpostește mii de varietăți de plante, un acvariu cu 800 de pești, un observator astronomic, o grădină senzorială și multe alte atracții pe suprafața imensă de peste 14 hectare.
Pădurea Gârboavele are o suprafață de 230 de hectare și se află la 8 km de orașul Galați.
Este arie naturală protejată care are multe porțiuni sălbatice, dar sunt și obiective de relaxare și de petrecere a timpului liber, de la trasee de mountainbike, locuri de grătar și relaxare, până la complexuri turistice care includ restaurante, piscine, terenuri de fotbal și de tenis și multe altele.
Vei găsi aici muzeul Satului moldovenesc și o herghelie unde poți lua ore de călărie.
Lângă Galați, în partea de nord, se află Lacul Brateș, cel mai mare lac de luncă din România și o atracție turistică importantă.
Tot aici este un complex amenajat pe malul lacului, cu plajă, locuri de grătar, terenuri de fotbal și volei, dar și restaurante.
Pădurea Buciumeni este în nordul județului și este un loc spectaculos, care se întinde pe 800 de hectare. În inima pădurii este Mănăstirea Buciumeni, care are o vechime de aproape 600 de secole și este un loc de pelerinaj important.
Dacă te afli în apropiere, vizitează cramele și podgoriile celebre. De asemenea, Siretul se află la doar 5 km.
La un kilometru de Galați se află castrul roman de la Tirighina-Barboși, un monument istoric important. Castrul roman a fost construit pe locul unde era o cetățuie dacică. Momentan, acest sit arheologic este închis, pentru că se efectuează lucrări. Acestea ar trebui să se încheie în august 2023.
Dar întreg complexul arheologic se întinde pe aproape 10 hectare și cuprinde două necropole romane, trei depozite de amfore, așezarea civilă din șesul Siretului și primul mormânt al unui daco-roman creștinat.
Orașul Galați – obiective turistice
Sunt puține șanse să te plictisești în Galați. Cu toate că nu e neapărat prima opțiune atunci când vine vorba despre vacanțe în România, orașul are multe de oferit și vei rămâne surprins de faptul că nu e un oraș plin de turiști, așa cum ar trebui să fie. Dacă ajungi aici, vizitează aceste obiective turistice:
Faleza Dunării – nu ai cum să vii în Galați și să nu faci o plimbare pe faleza Dunării, care este dispusă pe două trepte. Este considerată cea mai lungă din Europa, de pe cursul Dunării și de-a lungul ei vei vedea sculpturi din metal făcute în anii 1970.
Oamenii vin aici pentru plimbări, întâlniri, sport, fotografie și multe altele.
Uneori, acesta este locul unde se se țin concerte, evenimente, expoziții sau întreceri sportive.
Catedrala arhiepiscopală din Galați – clădirea impresionantă a fost construită între 1906 și 1917, fiind un simbol al orașului. Au fost aduse moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina în 2006, cu ocazia împlinirii a 100 de ani ai Catedralei.
Piatra de temelie a Catedralei a fost așezată la 27 aprilie 1906 de către prințul Ferdinand și regina Maria. Turla cea mare a fost avariată după cutremurul din 1940, iar zece ani mai târziu a început restaurarea. Cutremurul din 1977 a degradat și el biserica, însă s-au făcut lucrări de consolidare și s-au înlocuit două coloane. Tot în acea vreme s-au restaurat picturile.
Este o catedrală impresionantă prin dimensiunile sale și felul în care fațada este lucrată.
Muzeul de Artă Vizuală din Galați este primul muzeu de artă contemporană românească din țară. Aici găsești colecții importante de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă. Câteva colecții datează din secolul al XIX-lea și din perioada interbelică.
Sunt 400 de opere expuse în sălile muzeul sau chiar în aer liber, așa că nu ezita să vizitezi muzeul.
Casa Cuza este un muzeu amenajat pe locul fostei locuințe a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Poți vedea aici un automobil de epocă cu motor cu ardere internă. Vei găsi piese de mobilier, de vestimentație și de decor din secolul al XIX-lea.
Aceasta este o clădire de patrimoniu care are o mare însemnătate atât din punct de vedere istoric, cât și cultural, deoarece a fost reședința temporară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Casa Cuza Vodă este considerată un simbol al unității naționale, fiind strâns legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a jucat un rol crucial în unirea celor două principate românești în 1859. De asemenea, clădirea servește drept muzeu și găzduiește colecții de obiecte personale ale lui Cuza, documente istorice, mobilier de epocă și alte artefacte care reflectă viața și activitatea domnitorului.
Turnul de Televiziune este de neratat dacă ajungi în Galați. Are 110 metri și este unic în România. Urci în vârful lui cu liftul și ajungi la un restaurant impresionant.
Din vârf, ai o priveliște superbă asupra orașului, iar în zilele senine poți vedea Munții Dobrogei și o bună parte din Republica Moldova.
Turnul este făcut din beton armat, iar liftul se află prin interior.
Grădina publică din Galați
Înființată în anul 1846, Grădina Publică din Galați are o suprafață de aproximativ 100.000 mp. Aici se organizează majoritatea evenimentelor din oraș, iar la intrare vei găsi statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În centrul grădinii este fântâna arteziană construită în anul 1964, după un proiect al sculptorului Nae Constantinescu. Tot aici poți vedea busturile lui George Enescu și Ion Luca Caragiale.
Grădina este pe strada Domneasca colț cu strada Vasile Alecsandri și este locul ideal pentru plimbări și relaxare.
Plimbare pe Dunăre în Galați
O plimbare pe Dunăre în Galați nu poate fi ratată. De fapt, este cel mai interesant lucru pe care îl poți face aici. Există mai multe opțiuni pentru a face o plimbare pe Dunăre în Galați, cum ar fi excursiile organizate cu bărci sau închirierea de caiace ori canoe pentru o plimbare care să includă și o activitate fizică și puțină adrenalină.
O opțiune populară este de a lua un tur cu barca pe Dunăre, astfel încât să poți vedea toată priveliștea pe care o oferă orașul. Majoritatea tururilor includ și ghidaj și comentarii despre punctele de interes de-a lungul traseului.
Sunt mai multe opțiuni pentru a te plimba cu barca, existând mai multe servicii private în acest sens. Poți face excursii mai scurte sau unele chiar de o zi.
Dacă ajungi în Galați, asigură-te că mănânci preparate pe bază de pește. Peștele este mereu proaspăt și foarte delicios. De asemenea, ia la pas orașul și bucură-te de străzile sale învăluite de istorie și mister.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: galati, evergreen, obiective turistice,
Dată publicare:
08-08-2024 16:50