Obiective turistice în Brăila. Ce poți face în cochetul oraș de pe Dunăre și în împrejurimi

Braila
Shutterstock

Orașul Brăila, municipiul de reședință al județului cu același nume, este situat pe malul stâng al Dunării și are 180.302 locuitori, conform recensământului din 2011. Orașul este al 11-lea cel mai mare centru urban din țară, după numărul de locuitori.

La o scurtă vizită, există câteva obiective turistice de vizitat în Brăila.

Curiozități despre Brăila

Orașul apare cu numele „Drinago” într-o veche descriere geografică și de călătorii spaniolă.

În 1368 este menționat ca Brayla într-un privilegiu de transport și comerț acordat negustorilor brașoveni. Orașul a fost ocupat de turci între 1538-1540.

În secolul al XV-lea, numele orașului apare sub forma Breill, într-o mențiune a Cancelariei Voievodului Ttibor din Transilvania.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

A avut o perioadă de înflorire la începutul secolului XX, când a devenit un important port de intrare-ieșire a mărfurilor din România.

Braila

Orașul se afla în spațiul delimitat de Dunăre și strada Cetății, acum strada Unirii, însă după 1829, așezarea noilor străzi a fost dispusă sub formă de cerc.

Fiecare stradă avea să pornească de la Dunăre și să se oprească tot la Dunăre, așa cum sunt și astăzi străzile Plevnei, Griviței, Ștefan Cel Mare și bulevardele Independenței, Cuza Vodă și Dorobanților.

După anul 1892, orașul a început să se extindă spre nord, vest și sud și să includă cartiere care erau inițial în afara orașului.

Acum, orașul are 35 de cartiere, subcartiere și minicartiere. Dar Brăila nu este neapărat un oraș turistic, ci a căpătat de-a lungul vremii, mai degrabă, o reputație nefavorabilă.

În pofida acestor lucruri, Brăila este un oraș care merită vizitat. Există aici hrube, adică niște vechi tuneluri care străbat orașul. Deși multe căi de acces s-au prăbușit, unele încă rezistă, deși sunt inaccesibile.

În plus, în centrul orașului, legendele vorbesc despre o casă bântuită. Are o arhitectură aparte superbă, dar locuitorii spun că este bântuită de o femeie care a fost ucisă de soțul gelos.

Legenda spune că bărbatul a zidit cadavrul în pereții subsolului casei și a plecat din oraș. Frumoasa clădire a servit drept sediu pentru mai multe instituții și a fost, la un moment dat, un azil de bătrân.

Brăila este cunoscută pentru animozitatea cu Galațiul vecin. Cele două sunt orașe rivale de zeci de ani.

Sunt două orașe port aflate la doar 20 de kilometri unul de celălalt, iar tensiunile au pornit când Galațiul a fost industrializat de regimul comunist, iar Brăila a rămas în urmă, având o evoluție mai modestă.

Obiective turistice în orașul Brăila

Chiar dacă nu este un oraș foarte turistic, Brăila are câteva lucruri cu care se poate mândri și pe care le poți vizita dacă te afli aici. Printre obiectivele turistice din Brăila se numără:

Braila

Esplanada Dunării - Nu ai cum să vizitezi Brăila fără să faci o plimbare pe faleza Dunării. O promenadă transformată într-un parc cu alei, spații verzi și un ansamblu de fântâni realizat de sculptorul Constantin Lucaci.

Fântâna Cinetică, una dintre cele mai impresionante din Brăila, dispune și de un joc de lumini și muzică.

Piața Independenței este centrul nou al Brăilei, unde se află Palatul politico-administrativ cu sediile Primăriei și Prefecturii, dar și a Consiliului Județean. Tot aici se află statuia Ecaterina Teodoriu, bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și monumentul Revoluției din Decembrie 1989.

Palatul Agriculturii este vizavi de Piața Independenței și a fost ridicat între 1923 și 1929. Aici funcționa bursa europeană a grâului. Are 122 de încăperi, patru niveluri și a găzduit sediile mai multor instituții.

Biserica Greacă Buna Vestire este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Brăila. A fost afectată de cutremurele din 1940 și 1977, însă rămâne în picioare. Există aici obiecte cu adevărat impresionante precum candelabre din cristal de Boemia și Murano, orologiu, icoane și vitralii.

Piața Traian este un alt obiectiv turistic important din Brăila. Are o suprafață de 11.000 de metri pătrați și este împânzită de flori și verdeață.

În mijlocul pieței este un părculeț, iar pe străzile din jur sunt clădiri și construcții istorice. De la Ceasul Public, fântâna arteziană, biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și bustul împăratului Traian.

Ceasul Public este cu adevărat impresionant. Are 11,5 metri, de un albastru superb și decorat frumos. Orologiul are patru cadrane, iar mecanismul este opera companiei Johann Neher, din Germania.

Muzeul Brăilei Carol I se află pe latura de nord a Pieței Traian și este declarat monument arhitectonic. A fost construit în 1870 și are două secții: de istorie și de artă.

Pietonala Mihai Eminescu pornește din Piața Traian, care are umbreluțe colorate, ideală pentru fotografii și plimbări.

Un alt obiectiv turistic din Brăila este Grădina Publică, care se întinde pe 6 hectare și este locul preferat al brăilenilor pentru a se plimba și a se relaxa.

Braila

Castelul de Apă este o altă atracție din Brăila. Este un rezervor cu înălțimea de 40 de metri, ridicat în anul 1912 de către arhitectul Elie Radu.

Forma lui a fost modificată de multe ori. I s-au adăugat două turnuri cu scări în spirală. La nivelul superior a fost amenajat un restaurant pe o platformă mobilă, care se rotea la 360 de grade în decurs de o oră. A fost o adevărată atracție turistică pentru brăileni în anii de dinainte de 1989.

Faleza Dunării este locul în care brăilenii și turiștii ies la plimbare în weekend și își petrec timpul. Sunt multe restaurante și terase, iar priveliștea este cu adevărat impresionantă.

Braila

Dar Brăila are și un mic parc zoo, în partea de sud a orașului, care se întinde pe suprafața a 4,6 hectare. Găsești aici mamifere și păsări diverse, un loc de joacă și un manej pentru echitație.

Casa Memorială Panait Istrati din Brăila a fost înființată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea scriitorului. Poți vedea în muzeu manuscrise, cărți cu autograf și piese de mobilier care au aparținut acestuia.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară este locul unde poți vedea o mulțime de meșteșuguri, obiecte tradiționale și multe altele. Este structurat pe secții precum agricultura, pescuit, vânătoare sau creșterea animalelor.

Locuri de vizitat în județul Brăila

Dacă ajungi în județul Brăila, trebuie să vizitezi aceste câteva obiective turistice cu adevărat impresionante. Chiar dacă nu are reputația celei mai frumoase destinații din România, județul are și el comorile sale.

Braila

Cetatea Brăilei este unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi. Atestată documentar din 1368, ruinele vechii cetăți ale Brăilei sunt o părticică din istoria acestui județ. A fost construită pentru accesul la Dunăre în portul unde se importau mărfuri. Tunurile subterane erau folosite de turci și urmele acestei cetăți pot fi văzute și astăzi.

Mănăstirea Lacu Sărat se află pe raza comunei Chiscani. Este un lac cu apă sărată și în jurul său s-a format o stațiune. Poți ajunge ușor aici din orașul Brăila cu tramvaiul. Mulți oameni vin pentru tratarea afecțiunilor precum reumatismul sau artrita.

Dacă ajungi aici, nu uita să vizitezi Lacul Sărat, Munții Măcinului, Grădina Publica sau orologiul Brăilei, toate aflate în apropiere.

Lacu Sărat s-a format pe un vechi curs al Dunării, iar procentul mare de sare din apă, nămolul și gradul ridicat de mineralizare au făcut posibilă înființarea stațiunii.

Se spune că nămolul din Lacu Sărat este cel mai valoros din țară. Poți face aici diverse tratamente, de la băi calde cu apă sulfuroasă, împachetări cu nămol, electroterapie sau băi galvanice.

Insula Mică a Brăilei este un parc imens în care turiștii se pot plimba cu barca sau șalupa. Vegetația oferă un peisaj spectaculos și există 16 trasee turistice în zonă, fiecare durând aproximativ 5 ore, prin care poți admira întreg locul.

Se întinde pe o suprafață de 9.559 ha, dintre care 6.566 ha de pădure. Sunt numeroase tipuri de habitate, care au fost clasificate în 13 grupe: păduri de salcii, lacuri eutrofe naturale, mlaștini cu Typha, tufărișuri cu Phragmites, pajiști umede de luncă și șapte habitate care sunt pe lista Directivei Habitate Fauna și Flora.

Braila

Stațiunea Câineni-Băi în județul Brăila este o componentă a comunei Vișani. Se află în zona de contact a Câmpiei Brăilei cu Câmpia Buzăului și este la 10 km de orașul Făurei.

Mulți vin aici pentru nămolul mineral organic, ce poate fi folosit pentru tratarea reumatismului degenerativ, a afecțiunilor post-traumatice, afecțiunilor ginecologice și multe altele.

Cu toate că nu este prima alegere când vine vorba despre turismul în România, Brăila oferă o atmosferă aparte și are câteva obiective turistice care merită văzute, dacă ajungi aici. Și dacă tot te afli în Brăila, nu uita să mănânci preparate locale, cum ar fi saramura de pește.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Italian, despre un oraș în România: O mică bijuterie. Lăsați ce spun alții, m-am simțit mai în siguranță decât în alte locuri
Italian, despre un oraș în România: O mică bijuterie. Lăsați ce spun alții, m-am simțit mai în siguranță decât în alte locuri

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în siguranță ”decât în alte locuri mai blazonate”, îndemnând oamenii ”să lase ce spune lumea” și să-l viziteze.

Top cinci destinații care merită vizitate anul acesta. Lista țărilor pe care nu trebuie să le ratezi
Top cinci destinații care merită vizitate anul acesta. Lista țărilor pe care nu trebuie să le ratezi

Cele mai bune planuri de vacanță se fac primăvara, atunci când majoritatea agențiilor de turism pun la dispoziție pachete la prețuri speciale. Cei pasionați de călătorii pot alege destinații mai puțin populare, pentru a evita aglomerația.

S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România. ”Oază de energie pentru suflet”
S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România. ”Oază de energie pentru suflet”

La Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, s-a deschis sezonul turistic. Așezarea de la poalele Munţilor Trascău, unde se spune că soarele răsare de două ori, atrage zeci de mii de turiști, în fiecare an. Vin și de peste ocean.  

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.