Municipiul Galați, pus pe harta turistică a țării. Excursiile pe Dunăre sunt din ce în ce mai căutate
Potențialul extraordinar al Dunării, prea puțin valorificat până acum în țara noastră, începe să atragă turiști, la Galați.
Oamenii vin pentru plimbări cu barca pe fluviu, în care pot vedea în dreptul Insulei Cailor cum România, Republica Moldova și Ucraina se întâlnesc într-un ochi de apă.
Și oaspeții se pot bucura de delicatese din pește, la un punct gastronomic local, savurate aproape de gura de vărsare a Siretului în Dunăre.
Amplasat între Dunăre, Siret și Prut, municipiul Galați a fost perceput, în ultimii 50 de ani, ca un oraș industrial. Însă, de câțiva ani a început să atragă turiști, iar cele mai căutate sunt excursiile pe Dunăre.
Insula Cailor, lungă de un kilometru și lată de patru sute de metri, este unul dintre ultimele locuri sălbatice din regiune.
„Am numărat 31 de exemplare. Cel puțin 5, dacă nu 6, în primăvara acestui an au fost fătați. S-au sălbăticit aici, s-au adaptat la condițiile de iarnă: mănâncă scoarță de copac, pe timpul iernii. Pe timpul verii au ce mânca”, a explicat Viorel Gagu, organizator de excursii.
Rațe sălbatice, stârci cenușii, lebede, cormorani, pelicani sau codalbi, cea mai mare pasăre răpitoare de la noi din țară, conviețuiesc, în armonie, pe această insulă. Iar la numai o aruncătură de băț, turiștii pot naviga între 3 țări.
„A fost o excursie minunată. Peisajele sunt de vis”, a spus o turistă.
„Sunt a două oară în excursia această pe apa Dunării. Locul este incredibil. N-am știut că România are așa locuri frumoase”, a declarat o altă femeie.
Mulți turiști ajung și la Virgil, la un punct gastronomic local cu specific pescăresc, iar cel mai scurt drum este tot cu barca, de pe Dunăre, pe râul Siret.
Festivalul culinar abia acum începe. Pe o plită special concepută, care se încălzește în nu mai puțîn de 4 ore, doar cu lemn de fag, este fript peștele, alături de legume de sezon.
„Avem crap sălbatic de Dunăre, avem somn de Dunăre, avem niște sturion de acvacultură, avem legume de gradină”, spune Virgil Scridon, administratorul punctului gastronomic.
Iar totul este pregătit chiar sub ochii exigenți ai oaspeților.
„E naturală, e abundență, gustoasă și pentru toată lumea. Nu știi din ce trebuie să alegi”, a mărturisit un client.
„Stilul ăsta de a găti rudimentar: foc de lemne, mâncare făcută la ceaun, la plită și cam atât. Nu există cuptor cu microunde, nu există aragaz”, mai spune administratorul.
Pentru cei care vor și puțină adrenalină, sporturile nautice sunt o opțiune, atât pe Dunăre, cât și pe Siret. Iar dacă vă prinde seara, puteți admira un superb apus de soare.
Aceste excursii spectaculoase pe Dunăre, care pun Galațiul pe harta turistică a țării, sunt cam pentru orice buzunar. O plimbare de o oră costă 35 de lei de persoană. Prețurile pot ajunge, însă, până la 390 de lei de persoană, pentru deplasări mai îndelungate, care pot include, eventual, și Delta Dunării. Vorbim despre bărci în care încap 12 persoane. În cazul croazierelor exclusiviste, evident, tarifele cresc. Și la punctele gastronomice prețurile variază în funcție de ce aleg să consume turiștii. Un meniu complet, cu vită și sturion, poate ajunge la 200 de lei.