Obiective naturale în Hunedoara. Cele mai frumoase trasee pe care le poți face
Hunedoara abundă în obiective naturale și este locul în care trebuie să ajungi dacă ești pasionat de natură, de drumeții, aventuri, sporturi în aer liber, excursii și trasee turistice.
Cu atât de multe de văzut, dacă vrei într-adevăr să profiți de toate minunățiile zonei, ar trebui să îți iei cel puțin 4-5 zile ca să explorezi tot județul, asta pentru că sunt o mulțime de obiective turistice în Hunedoara ce merită vizitate.
Obiective naturale de vizitat în Hunedoara
Dacă ajungi în Hunedoara, la aproximativ 16 km de Deva se află Giardini di Zoe – Grădinile Bonpotoc, un loc cu adevărat spectaculos. Acest colțișor de Italia se află în România și este deținut italianul Giovanni Salvatelli care este pasionat de grădinărit și amenajări.
Acest loc a devenit obiectiv turistic și pe măsură ce se dezvoltă, adună tot mai multe elemente din Italia precum vase, coloane, fântâni, obiecte de fontă, plante și multe altele. Pare un colțișor de rai și parcă nu te-ai mai sătura să te plimbi printre minunățiile de flori și plante de aici.
Băile termale romane Germisara sunt un loc în care e musai să ajungi. Complexul Germisara era celebru în Imperiul Roman pentru puterile sale vindecătoare.
Acum, băile termale arată în exterior ca o groapă, iar după ce cobori treptele săpate în pereți vei fi cu adevărat uimit. Întregul loc este unic și merită vizitat. Fotografiile făcute de sus sunt spectaculoase.
Nu ai cum să ajungi în Hunedoara fără să mergi în parcul Național Retezat, primul parc național din România, care are peste 38.000 de hectare. Aproape 50% din suprafața parcului este formată din păduri, dintre care jumătate sunt virgine și cvasivirgine.
Pasionații de drumeții montane vor dori să parcurgă traseul care duce la Vârful Peleaga, cu o altitudine de 2509 de metri.
Parcul se mai numește Tărâmul cu Ochi Albaștri datorită multitudinii de lacuri glaciare, peste 80. Dintre acestea, cele mai populare în rândul turiștilor sunt Bucura, Zănoaga, Ana, Lia, Tăul Porții, Tăul Negru, Știrbei sau Gemenele.
Peștera Bolii
Alt obiectiv natural este Peștera Bolii, unul dintre cele mai spectaculoase și importante din zonă. Drumul coboară dinspre Hațeg spre Petroșani până în zona pârâului Jupănesei.
Peștera Bolii a servit drept adăpost pentru negustorii și mărfurile aduse de ei de la Marea Egee și Siria. Numele peșterii vine de la Voievodul Bolia, care a primit peștera drept donație de la regele Sigismund.
Galeria principală a peșterii este mare și are săli spațioase. A fost amenajată cu podețe cu ajutorul cărora se poate parcurge întregul gol subteran.
Cea mai mare sală a peșterii se numește Sala de concert și dan, datorită acusticii sale. În interiorul peșterii poți vedea două specii de lilieci foarte rare.
Nu rata nici Cheile Madei, Cheile Jietului, Cheile Ribicioarei, Cheile Uibăreștilor, Cheile Taia, Rezervația științifică Gemenele – Tăul Negru, Complexul carstic Ponorici – Cioclovina, Rezervația Naturală Peștera Tecuri, Rezervația Naturală Peștera Șura Mare, Rezervația Naturală Cheile Crivadiei sau Peștera Zeicului.
Sarmizegetusa – pe lângă satul Păucinești – Culmea Cepașului – DF Valea Hobiței – Hobița – Grădiște – Sarmizegetusa.
Sălașu de Sus – Paroș – Coroiești – Râu Alb – Zăvoi – Sălașu de Jos – Sălașu de Sus.
Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat – Nucșoara – Viaduct Nucșoara – Ohaba Sibișel – Sibișel – Valea Dâljii lângă barajul Ostrov – Unciuc – Sânpetru – Sibișel – Ohaba – Sibișel – Nucșoara – Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat.
Hunedoara nu duce deloc lipsă de obiective naturale, așa că ia-ți un ghiozdan în spate cu apă și mâncare, încalță-te bine și echipează-te pentru a descoperi cele mai frumoase locuri din România.
Trasee turistice în Hunedoara
Pasionații de trasee, fie ele montane sau turistice, pot găsi în Hunedoara adevărate surprize. Toată lumea știe că Hunedoara este cel mai bun loc pentru drumețiile montane, iar cele mai frumoase trasee pot fi străbătute în Parcul Național Retezat, în Munții Orăștiei, unde se află cetățile dacice, în Masivele Parâng și Vâlcan.
De regulă, traseele montane din Retezat pornesc din Poiana Pelegii, în mijlocul Parcului Național Retezat. Poți ajunge aici cu mașina, pe un drum forestier. De aici, vei merge pe potecile ce duc spre lacurile glaciare sau spre vârfurile din Masivul Retezat.
Cel mai ușor traseu este din Poiana Pelegii spre Lacul Bucura și durează o oră și jumătate.
Trasee montane în Hunedoara
Toate traseele pornesc din Poiana Pelegii :
► Lacul Bucura – Vârful Peleaga (2-3 ore) – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura. Durată: 5-6 ore.
► Lacul Bucura – Curmătura Bucurii – Vârful Bucura Mare – Poarta Bucurii – Tăul Porţii – Lacul Bucura. Durată: 6 ore.
► Lacul Bucura – Tăul Porţii – Tăul Agăţat – Lacul Viorica – Lacul Bucura. Durată: 3-4 ore
► Lacul Bucura – Tăul Agăţat – Şaua Judele – Vârful Slăvei – Şaua Slavei – Lacul Lia – Lacul Bucura. Durata: 3-4 ore.
► Lacul Bucura – Curmătura Bucurii – Cabana Genţiana – Cabana Pietrele. Durata: 3-4 ore.
► Gura Apei – Valea Lăpuşnicu Mare – Şaua Plaiu Mic – Cabana Buta. Durata: 8-9 ore.
► Gura Apei – Vârful Zlata – Lacul Zănoaga. Durata: 4-5 ore.
► Poiana Pelegii – Şaua Plaiul Mic – Piatra Iorgovanului. Durata: 3 ore şi jumătate.
► Poiana Pelegii – Şaua Plaiului Mic – Vârful Custura. Durata: 3-4 ore.
► Poiana Pelegii – Şaua Plaiul Mic – Cabana Buta – Câmpul lui Neag. Durata: 6-7 ore.
► Poiana Pelegii – Lac Bucura. Durata: 2 ore şi jumătate.
Lacul Cinciș
Acest lac de acumulare din Hunedoara este unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania și are o suprafață de circa 867 de hectare și o adâncime de 48 de metri.
Nu doar că poți înota aici, dar poți face sporturi nautice sau poți pescui. Țărmul nordic este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri, așa că poți face drumeții și poți vizita obiectivele turistice din zonă.
În jurul lacului găsești campinguri, pensiuni și moteluri, unde te poți caza.
Acesta este unul dintre principalele locuri de agrement din județ și se află la 11 kilometri de municipiul Hunedoara.
Povestea acestui lac începe în 1962, când două sate – Cinciș și Cerna, și patru cătune din Valea Cernei au fost strămutate pe dealul Iuba, din cauza apelor. Se spune că satul Cinciș și-ar trage numele de la „cinci inși” care au întemeiat așezarea.
Lacul Cinciș este la 12 kilometri de Castelul Corvinilor și este un loc pe care nu îl poți rata. Este de o frumusețe rară, iar fotografiile de aici parcă îți taie răsuflarea.
Parcul cu dinozauri din Hațeg
În Țara Hațegului s-au descoperit primele fosile de dinozauri din România. Dacă ajungi în această zonă, e musai să vizitezi Dinosaur World Transilvania.
Pe lângă parcul cu dinozauri, există zone de joacă pentru copii și zone de relaxare pentru adulți, poți face o mulțime de activități interesante și există chiar și o fermă de animale.
Printre exemplarele din parcul dinozaurilor vei găsi Balaurul bondoc și alte specii de dinozauri din perioada Cretacicului și Jurasicului, replicate într-un mod foarte real.
Vei găsi aici și un traseu cu dinozauri ce merită explorat. Dinozaurii Hațegului sunt cunoscuți pentru „nanism” sau „piticism insular”. Se pare că aceștia erau pitici pentru că au trăit milioane de ani izolați pe insula Hațeg, lucru care i-a adus la această formă.
Drumul de marmură din satul Alun
Dacă ajungi în Hunedoara, nu poți rata acest loc unic în lume, drumul de marmură din satul Alun.
Acest drum de marmură coboară de la intrarea în sat, locul unde e și cariera de marmură, până în valea Pestișului.
Drumul a fost construit în anii 1960-1970. Cariera de marmură de la Alun a fost explorată din secolul al XIX-lea.
În anii 1980 au fost extrase blocuri de marmură cu ajutorul cărora s-a construit Casa Poporului.
Satul în sine este de-a dreptul desprins din povești, mai ales în perioada de vară, când toată natura renaște și căsuțele capătă un aspect și mai frumos.
Sunt în jur de 50 de căsuțe, însă acest sat are un farmec aparte cu drumul său pietruit.
Geoagiu Băi
Această stațiune balneoclimaterică de pe vremea romanilor se află în Hunedoara, la aproape 50 de kilometri de Deva.
Este o stațiune veche în care mulți români și străini vin la tratament. Curele cu ape minerale bogate în magneziu și calciu sunt ideale pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni precum reumatisme degenerative, afecțiuni postraumatice, periferice sau ginecologice.
Și obiectivele turistice din zonă sunt extrem de interesante: castrul roman Germisara, drumul roman, Turiac și Porgadie (două ruine romane) sau cascada Clocota, aflată la sud-estul stațiunii Geoagiu Băi.
Valea Jiului – obiective turistice
Dacă ajungi în Valea Jiului, ținutul munților înalți, trebuie să vizitezi câteva obiective turistice și naturale. Cu peisajele sale montane sălbatice și zone de agrement de-a lungul râurilor, Valea Jiului este cu adevărat impresionantă, deși nu este foarte vizitată.
Aici se află Peștera Bolii, Cetatea Bănița, aflată în apropiere de Petroșani și inclusă în patrimoniul UNESCO, Munții Parâng, cei mai mari ca suprafață din România (traversați de Transalpina), Straja, o stațiune super populară pentru iubitorii de schi sau Pasul Vulcan.
Pasul Vulcan face legătura dintre Depresiunea Petroșani și Oltenia. Pe aici a trecut Mihai Viteazul ca să ajungă în Viena, în 1600. O legendă spună că în Poiana lui Mihai, acestuia i-ar fi murit calul.
Peisajele de aici sunt deosebite în orice anotimp, așa că dacă te afli în Valea Jiului, ar trebui să dai o fugă să vezi cu ochii tăi minunăția de priveliște.
Totodată, nu rata Cheile Buții, una dintre porțile de intrare în Parcul Național Retezat.
Poți face excursii pe munte și drumeții, dar și alpinism. Sunt mai multe trasee montane marcate pe care poți merge. Cel mai lejer și scurt traseu este de 45 de minute – Cheile Buții – La fânețe.
Defileului Jiului, principala legătură dintre Hunedoara și Gorj, este un loc ce trebuie vizitat măcar o dată în viață.
Parcul Național Defileul Jiului are peste 11.000 de hectare și cuprinde rezervațiile naturale Sfinxul Lainicilor și Stâncile Rafailă.
Peste 80% din parc este acoperit de păduri de fag unde trăiesc animale rare precum ursul brun, râsul, liliacul mare cu potcoavă, vidra de râu, jderul de copac sau salamandra de foc.
Nu rata Cheile Jiețului, Mănăstirea Lainici sau Ținutul momârlanilor, o comunitate rurală unică la noi în țară.
Obiective turistice - Vulcan Hunedoara
Vulcan este un municipiu în Hunedoara, situat la poalele Munților Vulcan, format din două localități: Dealu Babii și Jiu-Paroșeni. Este a doua localitate ca mărime din Valea Jiului, după Petroșani.
Pasul Vulcan este destinația preferată a iubitorilor de sporturi de iarnă. Stațiunea se află la aproape 1600 de metri altitudine, iar iarna, când se închide drumul de acces, acesta devine o pârtie imensă.
Pasul Vulcan, vechea trecătoare din Carpați care face legătura între Oltenia și Transilvania, este un loc cu adevărat deosebit.
Vei găsi aici câteva căbănuțe, dacă vrei să te cazezi, iar vara se poate urca cu mașina până în pas. De sus se văd creste din Munții Retezat, Parâng, Munții Sureanu și în apropiere este Vârful Straja.
O atracție aici este grupul de statui în memoria celor care au luptat în Primul război Mondial și printre care se numără figurile emblematice: Regele Ferdinand şi Regina Maria, Generalul Ieremia Grigorescu, Generalul Ion Culcer, Colonelul Dumitru Cocorascu, Locotenentul Gheorghe Tataruscu, Ecaterina Teodoroiu, Generalul Ion Dragalina.
În apropiere de Vulcan vei găsi câteva trasee turistice: Cetatea Ascunsă, Traseul Tunelelor, Drumul Lupilor sau Traseul Ruinelor.
Traseul ruinelor are o dificultate medie și pornește de la intrarea din Vulcan spre Aninoasa, urmând cursul pârâului Valea Ungurului, terminându-se într-o zonă cu mai multe ruine ale unor construcții de piatră.
Hunedoara este superbă, în principiu datorită obiectivelor naturale, dar nu uita să vizitezi principalele obiective turistice din județ, precum celebrul Castel al Corvinilor, Biserica din Densuș sau Cetatea Devei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: turisti, hunedoara, evergreen, drumetie,
Dată publicare:
17-05-2023 12:24