O nouă peșteră inedită pentru turiștii care ajung în Polovragi: ”Ajută turismul din zonă”
Turiştii care ajung în Polovragi au de acum încă o peşteră deschisă vizitatorilor, pe lângă cea deja cunoscută că fiind "a lui Zamolxis".
Noua peşteră este cea în care şi-a găsit sfârşitul arhimandritul Corneliu Săbăreanu, fostul duhovnic al Reginei Maria. În amintirea lui, localnicii au sfințit o troiță la intrarea în peşteră.
Crucea ridicată în memoria arhimandritului Corneliu Săbăreanu, grea de câteva sute de kilograme, a fost urcată cu dificultate până la peștera unde fostul stareț al mănăstirii Polovragi s-a stins din viață, în 1926.
Acesta a renunțat la bogățiile lumești la 27 de ani, iar ulterior și-a folosit economiile pentru a repara Mănăstirea Polovragi. În ultima parte a vieții s-a retras, pentru a se ruga, într-o peșteră din apropiere, la care doar localnicii știau cum să ajungă.
Localnică: ”Știu de mic copil, și cum e acum, veneam în excursii și ne urcam să vedem, că eram curioși să vedem grotele.”
Localnic: ”E bine că s-a găsit acest timp, ca s-o punem în valoare ca și turism, ca și cunoaștere a localității și a oamenilor credincioși de pe aceste meleaguri.”
Turiștii veniți la mult mai faimoasa "peștera a lui Zalmoxe", aflată în apropiere, au venit, chiar și nepregătiți, pentru a vizita noua peșteră.
Turiști: ”Obositor drumul până aici. Ar putea să îl organizeze mai bine, cu balustrade, dar e ok, e la început. Am slăbit două kilograme. Trebuie balustradă și nu papuci ca mine.”
Turist: ”Gazda la care vom fi cazați ne-a spus despre eveniment și așa am venit pentru sfințirea troiței.”
Liviu Troscă, proprietar pensiune: ”Ajută turismul din zonă și ajută comunitatea să realizeze ce comori sunt în acest loc.”
Adrian Sătmaru, blogger: ”Peștera lui Corneliu Săbăreanu este un obiectiv, care în nici un caz nu trebuie ratat dacă ajungeți la Polovragi. Bineînțeles, mănăstirea, cheile Oltețului, localitatea Polovragi și împrejurimile au foarte mult de oferit."
Fostul arhimandrit era duhovnicul Reginei Maria.
Gheorghe Epure, primar Polovragi: ”Regina venea și se spovedea aici la arhimandrit, Regina lăuda foarte mult meleagurile polovragene, datorită cadrului natural, dar și pentru că pleca descărcată și încărcată cu mult pozitivism."
Maica stareță Spiridona, Mănăstirea Polovragi: ”A rânduit Dumnezeu să sărbătorim acest eveniment foarte important atât pentru Sfânta Cruce înălțată aici, la peștera părintelui Corneliu Săbăreanu, care va fi un loc de pelerinaj.”
Accesul spre peșteră se face pe o potecă abruptă. Cei care au vizitat-o spun însă că nu regretă caloriile arse pentru a ajunge acolo.