Exercițiu spectaculos de salvare în Munții Apuseni. Misiunea la care au participat 20 de oameni
După trei ani de pauză, în Munții Apuseni au fost organizate cursuri pentru temerarii dornici să învețe să salveze vieți în peșteri.
Cu partea teoretică pusă la punct, cei 20 de participanți au coborât apoi în adâncuri. Acolo au dat peste o victimă, pe care au transportat-o cu o targă pe o distanță de aproape doi kilometri, pe un traseu dificil.
Totul s-a încheiat cu bine. Și, din fericire, a fost vorba despre o simulare. Însă învățăceii au dovedit că s-ar descurca de minune dacă ar interveni în cazul unui accident în inima pământului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
O lecție importantă predată în Munții Apuseni este cea a salvării unei victime din adâncurile pământului. Potrivit scenariului, o persoană a fost ranită în Peștera Meziad. Iar starea ei de sănătate impunea să fie transportată cu o targă, lucru deloc ușor în anumite zone, fiind nevoie de sincronizare și munca în echipă.
Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România: "Am făcut o evacuare lungă de un kilometru și jumătate în Peștera Meziad în care am evacuat o targă de la circa 1.500 de metri lungime și 80 de metri diferență de nivel".
Înainte de a intra în acțiune, invățăceii au avut parte de pregătire teoretică. Pentru că astfel de intervenții au loc în condiții extreme.
Mihai Besesec, consilier Salvaspeo România: "Se predau tehnicile de evacuare dintr-o peșteră verticală sau orizontală, se echipează pasajele tehnice cu corzi, salvatorii învață acordarea măsurilor de prim ajutor, imobilizarea victimei, instalarea ei în targă și echiparea pasajelor cu obstacole din peșteră".
Cristian Ciubotarescu, medic Salvaspeo România: "Mediul speologic este periculos. Temperatura este scăzută, poate duce la hipotermie. Atât salvatorii, cât și speologii amatori învață cum să procedeze în caz de accident și cum să evite intrarea în această stare de hipotermie prin instalarea unor puncte calde".
Cursurile au durat o săptămână. La final, participanții au primit un atestat care le dă dreptul să se implice în asemenea misiuni de salvare.
În Romania, există mai bine 12.000 de peșteri, cele mai multe în Munții Apuseni.