Norvegienii ne ajuta sa transformam Crucea Caraiman in perla Bucegilor. In zona vor aparea un heliport si o terasa suspendata
Crucea de pe Caraiman, intrata in 2013 in ''Guiness Book '', ar putea deveni perla Bucegilor. Autoritatile locale, ajutate de guvernul norvegian, vor sa investeasca in acest monument doua milioane de euro.
In preajma vor aparea un heliport luminat noaptea, o terasa suspendata deasupra prapastiilor dar si un muzeu al casei regale, care a donat banii pentru ridicarea impresionantei constructii.
Cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf de munte a fost ridicata acum 86 de ani la initiativa Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, in memoria soldatilor cazuti
in Primul Razboi Mondial.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De atunci insa, n-a avut parte de nicio reparatie, iar vremea aspra, dar si cohortele de turisti au lasat urme adanci: crucea a fost vandalizata, are soclul crapat si tencuiala cazuta.
Deasupra prapastiei, va fi construita o terasa suspendata din sticla de pe care turistii pot admira peisajul. De asemenea, ei se vor bucura de wireless, dar si de camere web care transmit imaginile direct prin internet.
Initial, autoritatile si-au propus doar sa repare stricaciunile. Insa, cand au aflat ca norvegienii sunt dispusi sa ne ajute, au extins proiectul.
Dan Manea arhitect: "Peste prapastie am propus structura metalica, o platforma belvedere care sa ne plaseze asa in imponderabilitate fata de munte."
Incaperea de la baza monumentului, care acum foloseste drept magazie, va deveni si ea punct de atractie: inauntru, pe cele doua nivele, va fi amenajat un muzeu virtual cu panouri digitale pe care vor rula informatiii despre familia regala si despre Primul Razboi Mondial.
Marian Ilie, City manager Primaria Busteni: "Tot ce va fi expus acolo va avea o forma virtuala de asa maniera incat sa nu existe tentatii din partea rau-facatorilor, totul va fi virtual."
Lucrarile de consolidare si modernizare ar urma sa inceapa la vara. Sutele de tone de materiale necasare vor fi carate pe munte cu elicopterul, nu ca acum 86 de ani cand au fost trase de care cu boi.
Pe platou se va ridica un heliport care va fi folosit pentru transportarea materialelor de constructie, iar apoi va putea fi folosit si de turisti iar in caz de urgenta, de salvamontisti. Acest heliport va fi dotat cu sistem de iluminat care va permite aterizarea si pe timp de noapte.
Putinii turisti care astazi ajusesera la Cruce nu pareau foarte entuziasmati de planurile edililor.
Turista: "Aici ar trebui sa vii doar cu rucsacul, nu ne trebuie internet, aici venim sa ne bucuram de natura."
Mihai Toptal agent de turism: "Suntem convinsi ca o sa atragem la Busteni foarte multi turisti, sunt turisti care cunosc monumentul doar din imagini."
Ca sa fie vizibila si noaptea, Crucea Eroilor va avea si un sistem nou de iluminare.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, bucegi, investitii, cruce, Caraiman,
Dată publicare:
08-05-2014 19:21