Mesterul din Oltenia care are in casa o farfurie pictata de Printul Charles. "E in colectia familiei"
Ceramica de Horezu este protejata la nivel mondial, dar putini sunt cei care stiu ca zona este de o frumusete rara.
Este locul ideal pentru a evada din orasele aglomerate, mai ales daca vreti sa va bucurati de liniste si de peisaje de neuitat. In plus, acolo, curiosii pot afla cate ceva din arta olaritului. Ba chiar pot incerca sa modeleze bucati de lut - sub atenta supraveghere a mestesugarilor.
Zona Horezu din judetul Valcea ascunde adevarate comori, prea putin cunoscute insa. Cei care ajung acolo sunt intampinati de peisaje superbe, dar si de mestesugari dornici sa impartaseasca tainele olaritului.
Ion Palosi, de pilda, a deprins arta olaritului inca de acum 30 de ani. "Socrul meu a avut doua fete si a zis ca daca nu invat sa fac oale, nu-mi da fata si ce sa ma fac ? Iubire mare...”. Rabdator, le spune tuturor ca doua maini dibace pot sa faca minuni dintr-o bucata de lut. Iar turistii sunt prinsi repede in "jocul" rotii olarului.
De-a lungul timpului, i-au trecut pragul si multe personalitati, printre care si printul Charles. "In mod deosebit a fost uimit de pictura. I-a placut, chiar ne-a pictat. A pictat el, normal. Pastram farfuria pictata de el, pentru ca face parte din colectia familiei."
Cei care ajung la Horezu trebuie sa fie totusi atenti. Multe dintre obiectele vandute in zona sunt aduse din Bulgaria sau China. Vasele autentice sunt semnate de mesteri, cele din China nu.
Turistii care au aflat de acest colt de rai sunt incantati. "Am mers prin imprejurimi, la manastiri. Ne asteptam sa fie turismul mai in floare, dar asta e Romania."
Si bisericile si manastirile din zona sunt o adevarata incantare. "Perla coroanei" este manastirea Hurezi, considerata definitorie pentru stilul arhitectural brancovenesc. In plus, trebuie sa stiti ca va puteti caza la lacasul de cult, dar si la localnici.