Cetatile dacice din Muntii Orastiei, ansamblul Brancusi, ceramica de Horezu,prioritare pentru Guvern

Ultima actualizare: 07-05-2012 06:04
Constantin Brancusi

Programul de Guvernare depus la Parlament de Cabinetul Ponta are ca prioritati protectia si conservarea cetatilor dacice din Muntii Orastiei si includerea ansamblului monumenal Brancusi de la Targu Jiu si a ceramicii de Horezu in patrimoniul UNESCO.

Conform documentului, in cazul cetatilor dacice "este absolut necesara reglementarea statutului lor la nivel legislativ, oprirea degradarii prin implementarea unor masuri concrete de protectie, conservare si restaurare, precum si eliminarea totala a furturilor de piese dacice prin asigurarea unor perimetre de paza".

Cabinetul Ponta mentioneaza in document sprijinirea colectivitatilor locale in cresterea capacitatii institutionale, bugetare si tehnice de incurajare, gestiune, protectie si promovare a culturii locale si a patrimoniului cultural local si national.

Un alt obiectiv este "eliminarea fraudelor, a pirateriei si colectarea integrala a timbrului cultural".

"Legislatia timbrului cultural va fi reanalizata si imbunatatita, astfel incat colectarea sa sa fie efectiva si conforma cu dimensiunea pietei culturii. Guvernul, prin institutiile abilitate, are datoria de a supraveghea colectarea integrala a timbrului cultural si de a reduce pirateria din domeniul copyright-ului", se arata in programul de guvernare, care mai include si imbunatatirea si modernizarea sistemului de achizitii de creatii culturale.

"Ministerul Culturii si Patrimoniului National trebuie sa dezvolte un sistem transparent si competitiv de achizitii care sa inlesneasca intrarea in patrimoniul national a creatiilor contemporane de valoare. Este absolut necesara alocarea unor fonduri de achizitie a obiectelor de arta, prin modificarea legislatiei sponsorizarii", precizeaza documentul.

Guvernul USL considera ca "este absolut necesara reactivarea retelei nationale de camine culturale print-o activitate culturala minimala (cinematograf, biblioteca)".

Noul Cabinet vrea sa elaboreze proiectul Codului patrimoniului cultural, prin integrarea prevederilor continute in legile si actele normative in vigoare, precum si prin regandirea sistemului institutional, semnarea Conventiei cadru a Consiliului Europei cu privire la valoarea patrimoniului cultural pentru societate si ratificarea sa de catre Parlamentul Romaniei, revizuirea sistemelor nefunctionale sau neperformante din domeniul patrimoniului, prin evaluarea activitatii managerilor muzeali, reevaluarea patrimoniului muzeal, asigurarea bunurilor muzeale si implemetarea sistemului de garantii guvernamentale.

De asemenea, vrea instituirea Sistemului National de Educatie si Formare in domeniul patrimoniului construit, cu integrarea mecanismului de atestare a specialistilor si expertilor in domeniu, reinstituirea programului „Patrimoniul in pericol” destinat muzeelor etnografice in aer liber pe baza de cofinantare cu contributie privata, mecenat si sponsorizari si incheierea unor parteneriate cu autoritatile locale privind finantarea si amplasarea monumentelor de for public.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO