"Ceramica de Horezu", fabricata in China. Diferentele intre produsele originale si falsurile ieftine care au invadat piata

12-05-2014 19:13


Romanii au darul de a se sabota unii pe ceilalti. Se intampla la Horezu, localitate vestita, pentru talentul celor care dau viatza, si forma lutului.

Doar ca de o vreme, niste comercianti care n-au nicio legatura cu mestesugul si cu traditia au ajuns sa le vanda turistilor blide si oale fabricate in China. Disperati, artizanii autentici ii poftesc pe clienti sa le viziteze atelierele si sa faca diferenta care nu este doar de pret.

Intr-un loc de basm cum ar trebui sa fie Horezu cu vase frumos colorate, asezate cu maiestrie la porti, doamna din imagine vinde cu mandrie ceramica locului, dar si copii din China si Bulgaria. Clientul poate sa cumpere astfel si produse ieftine insa de o calitate indoielnica. In timp ce o vaza lucrata manual in Horezu costa 20 de lei, o copie costa 10.

"Chinezii vand mai ieftin si romanii neavand bani nu mai cauta calitatea, renunta la calitate" spune o comercianta. "Au inceput sa apara si multe kitchuri", sustin turistii.

Un ochi priceput sau macar unul atent observa imediat diferentele."Ceramica de Horezu se diferentiaza, nu se smaltuieste exteriorul si sunt semnate" explica administratorul unui atelier de ceramica.

In disperare de cauza mesterii nu-si mai ascund secretele. Ii invita pe oameni in atelierele in care din mainile lor pricepute ies vasele atat de apreciate de gospodine in bucatarie sau de gospodarii carora le place sa bea vinul din carafe de lut.

"Din gogolotul asta dam ce forma vrem - farfurie, ulcior, castron, scrumiera. Grosimea o fac din maini, eu subtiez exact cat trebuie, nici prea gros, ca se sparge la cuptor, nici prea subtire", ne explica artizanii.

"Cu bucurie, mesterii populari de aici, din Horezu, va vor impartasi din tainele olaritului.Trebuie doar sa aveti rabdare si multa atentie", a relatat Marius Buga, corespondent PRO TV

Sotii Pietraru si-au ridicat inclusiv un magazin in forma de ulcica. Sunt indignati ca la doi pasi de atelierul lor se vand falsuri. "In primul rand trebuie sa pui suflet ca sa arate bine, fac sa-mi placa mie. Trebuie sa avem indemnare, sa ne iasa bine"

Luna viitoare la Horezu va avea loc un mare targ de ceramica, la care sunt asteptati mii de turisti. Cei care vor sa ramana peste noapte trebuie sa pregateasca de 120 de lei pe noapte.

"Daca sunt dornici de aventura au posibilitatea sa merga in parcul natural Boila Vanturalita, pe trasee turistice sau sa mearga in pesteri, unele nu-s cunoscute foarte bine" marturiseste un administrator pensiune.

Este bine de stiut insa ca ceramica de Horezu a intrat in patrimoniul UNESCO inca din 2005.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO