Mănăstirea Putna. Bijuteria din Suceava ctitorită de Ștefan cel Mare, pe care trebuie să o vizitezi măcar o dată
Dacă nu ai ajuns până acum la Mănăstirea Putna, acesta este un loc în care trebuie să ajungi. Este unul dintre cele mai importante centre culturale și religioase românești
A fost ridicată de Ștefan Cel Mare și se află la 33 de kilometri de Rădăuți, și este unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Suceava. Aici au fost copiate manuscrise ș s-au realizat miniaturi prețioase. În plus, vei găsi la mănăstire un muzeu bogat mănăstiresc cu o mulțime de obiecte de cult de valoare. Această mănăstire a fost construită pentru a servi drept necropolă domnească pentru Ștefan Cel Mare și familia sa.
Mănăstirea Putna - istoric
Pe râul Sucevița, între dealuri, se înalță Mănăstirea Putna, o adevărată comoară și un loc în care oamenii vin pentru a își găsi liniștea.
Fondată de Voievodul Ștefan cel Mare în anul 1469, această mănăstire reprezintă nu doar prima ctitorie a domnitorului, ci și cea mai importantă instituție ecleziastică a vremii, care datează de mai bine de cinci secole.
Demersurile pentru construcția Mănăstirii Putna au început la scurt timp după cucerirea cetății Chilia în anul 1465.
În ziua de 10 iulie 1466, încep lucrările la biserica mănăstirii, dedicată "Adormirii Maicii Domnului", iar trei ani mai târziu, pe 3 septembrie 1469, în urma victoriei lui Ștefan cel Mare asupra tătarilor la Lipinți, are loc ceremonia de sfințire a lăcașului de către un sobor impresionant de 64 de ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Teoctist I.
Întregul ansamblu mănăstiresc, inclusiv Casa Domnească, chiliile, zidurile de apărare și Turnul Tezaurului, este finalizat în 1481, după cum atestă inscripția de pe turnul tezaurului.
De-a lungul secolelor, Mănăstirea Putna a traversat numeroase încercări - incendii, invazii străine și cutremure - însă viața monahală a continuat neabătută.
În Camera mormintelor se odihnește trupul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, canonizat în anul 1992, iar muzeul mănăstirii adăpostește o comoară neprețuită de obiecte legate de domnitorul moldovean, de la broderii și manuscrise, până la argintărie și obiecte de cult.
Mănăstirea Putna este un adevărat centru de tradiție cronicărească, fiind consacrată în literatura istorică încă din secolul al XVII-lea.
Legendele legate de Mănăstirea Putna
Mănăstirea Putna este un monument al istoriei care atrage mii de turiști în fiecare an. Construită acum peste cinci secole, locul ține ascunse o mulțime de legende.
Legenda Luminilor din Pădure
O legendă îi înfățișează pe Ștefan cel Mare, întors dintr-o bătălie pierdută, rătăcind prin pădurile Sucevei.
Obosit, flămând și singur, întâlnește un pustnic misterios, Daniil Sihastrul, care îi oferă adăpost și hrană. În miezul nopții, pustnicul îl trezește pe domnitor și îi arată niște luminițe în depărtare, afirmând că acestea sunt îngeri care veghează un loc sacru.
Pentru a obține victoria în războiul pierdut, pustnicul cere construirea unui lăcaș sfânt în acel loc.
O altă legendă spune că Ștefan cel Mare, profund impresionat de întâlnirea cu pustnicul și de viziunea acestuia, promite solemn construirea mănăstirii.
După refacerea oștii și câștigarea războiului, își ține promisiunea și construiește Mănăstirea Putna în mijlocul pustietății.
Mai este și legenda care spune că la temelia mănăstirii, Ștefan cel Mare a îngropat o comoară fabuloasă, promițând că va fi dezgropată în ziua învierii sale din morți.
Pe lângă povestirile pline de mister, există și adevăruri istorice care completează povestea. Mănăstirea Putna a fost construită într-o zonă nelocuită, iar defrișarea acelei zone pentru a face loc construcției este atestată de descoperirile arheologice.
De asemenea, campania din 1462 a lui Ștefan cel Mare pentru recucerirea cetății Chilia reprezintă probabil sursa evenimentului pierdut și apoi câștigat menționat în legende.
O altă legendă populară povestește cum Ștefan cel Mare și-a ales locul pentru construcția mănăstirii prin intermediul arcașilor săi. Tragerea cu arcul a stabilit locurile pentru altar, poartă și clopotniță, într-o poveste plină de mister, pe care localnicii o dau mai departe.
Ce să vizitezi în Putna și în împrejurimi
În apropiere de Putna se găsește și Chilia lui Daniil Sihastru. Chilia este o grotă sculptată în stâncă și este spectaculoasă.
De asemenea, nu ar trebui să ratezi Biserica de lemn Dragoș Vodă care poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.
A fost construită în secolul XIV și este cea mai veche biserică de lemn din România și singura biserică de lemn medievală care încă se păstrează la noi în țară.
Dar dacă ajungi în Putna, ar trebui să mergi și la Gura Humorului, la Câmpulung Moldovenesc, la Vatra Dornei sau în Suceava. Toate acestea sunt locuri deosebite și pline de atracții turistice, mănăstiri și locuri încărcate de istorie.
De asemenea, în Rădăuți, oraș aflat la doar 33 de kilometri, poți vedea o mulțime de lucruri interesante, printre care o herghelie de cai.
Dar știai că Rădăuți este singurul oraș din România și al doilea din Europa în care calea ferată trece prin cimitir?
Dacă ajungi aici, nu rata herghelia, care se întinde pe o suprafață de peste 600 de hectare. Se organizează plimbări și cursuri e călărie, dar și un concurs anual.
De asemenea, dacă mergi cu copiii, o oprire în Grădina Zoologică din Rădăuți este necesară. Vei vedea specii de cai, ponei, vulpi, porci, păsări, maimuțe, lei și tigri siberieni.
Mănăstirea Bogdana cu gramul Sfântului Nicolae este considerată cea mai veche biserică de zid din zona Moldovei și este o biserică cu elemente bizantine, gotice și romantice.
De asemenea, nu rata Muzeul de Etnografie Samuil și Eugenia Ioneț, care are o colecție de 8000 de piese muzeografice împărțite în 13 colecții distincte. De la cărți vechi, icoane, manuscrise, ouă încondeiate, instrumente muzicale sau piese de port popular, toate pot fi admirate în acest muzeu.
Templul Mare din Rădăuți este un locaș de cult evreiesc construit în 1883. Are două turnuri înalte și ferestre circulare, îmbinând stilul maur și baroc cu cel renascentist.
Biserica Nașterea Maicii Domnului a fost construită în 1935 pentru catolicii ucraineni din Rădăuți. Interiorul este în stil gotic și se află aproape de Mănăstirea Sucevița și Putna.