Madrid, Spania - obiective turistice, locuri frumoase și tot ce trebuie să știi dacă ajungi pentru prima oară aici

Madrid, capitala Spaniei, este un oraș plin de energie, cultură și istorie. Dacă ajungi pentru prima dată aici, iată ce trebuie să știi despre cele mai frumoase obiective turistice și atracțiile orașului pentru o experiență de neuitat.
Madrid este capitala Spaniei și găzduiește familia regală spaniolă, precum și Guvernul Spaniol.
Este un oraș metropolitan modern și un centru economic și industrial al Spaniei, iar cu o populație de aproximativ 3,5 milioane de oameni, este și cel mai mare oraș din Spania.
Este situat în centrul Peninsulei Iberice și este înconjurat de munți și parcuri naturale. Deși se află în centrul țării, a fost întotdeauna un punct de legătură între diferite zone ale Spaniei și, prin urmare, este conectat la toate orașele mari din Spania prin tren, drum sau aer.
Dacă plănuiești o vacanță în Spania, nu rata orașul Madrid.

Aeroport
Aeroportul Madrid-Barajas (cod IATA: MAD, cod ICAO: LEMD) este situat în nord-estul Madridului, în districtul Barajas, la doar 12 kilometri de centrul orașului.
În 2014, aeroportul și-a schimbat numele din Madrid-Barajas în Adolfo Suárez Madrid-Barajas.
Adolfo Suárez Madrid-Barajas este cel mai important aeroport din Spania în ceea ce privește traficul de pasageri, transportul de mărfuri și operațiunile aeriene. Conform datelor agenției Eurostat, ocupă locul 5 în clasamentul aeroporturilor europene și locul 15 la nivel mondial în funcție de traficul de pasageri, potrivit statisticilor agenției ACI. În 2023, peste 60 de milioane de pasageri (60.220.984) au tranzitat aeroportul, iar numărul operațiunilor aeriene a depășit 389.000.
Aeroportul dispune de patru terminale pentru pasageri, un terminal pentru aviația de afaceri, o zonă de transport cargo și două zone principale de hangare: una situată în fosta Zonă Industrială, între terminalele T3 și T4, și cealaltă în Zona Industrială La Muñoza.
Vizitatorii Madridului au mai multe opțiuni pentru a ajunge din Aeroportul Barajas în centrul orașului. Acestea sunt: autobuz (Airport Express), închiriere auto, metrou și taxi.
Autobuz
Fostul autobuz de pe ruta 89 către Plaza Colón a fost înlocuit de Exprés Aeropuerto (Airport Express), un serviciu de 24 de ore care are doar trei opriri după aeroport: O'Donnell, Plaza de Cibeles și Atocha (ultima oprire este disponibilă doar între orele 6:00 și 23:30). Autobuzele circulă la fiecare 15 minute în timpul zilei și la fiecare 35 de minute noaptea. Călătoria durează aproximativ 40 de minute, iar biletele costă 5 euro și pot fi cumpărate direct din autobuz. Stațiile din aeroport sunt la terminalele T1, T2 și T4.
Notă: Odată ajuns în oraș, poți cumpăra un abonament „Metrobus” cu 10 călătorii, valabil atât pentru autobuzele EMT, cât și pentru metrou. Poate fi achiziționat din chioșcuri de ziare, tutungerii („estancos”) sau stațiile de metrou. Atenție, pentru călătoriile spre/dinspre aeroport se percepe o taxă suplimentară. Dacă ai mai multe călătorii de făcut cu autobuzul, poți economisi folosind Madrid Travel Pass.
Cost: 5 euro.
Închiriere auto
Toate companiile mari de închirieri auto sunt disponibile în Aeroportul Barajas. Hertz, Europcar, Avis etc. au birouri între sălile de sosiri 1 și 2 din Terminalul 1. Totuși, este adesea mai ieftin să rezervi mașina înainte de a ajunge.
Metrou
Aeroportul Madrid-Barajas are stații de metrou la Terminalul T2 și Terminalul T4. Trenurile circulă la fiecare 5 minute, între orele 6:00 și 2:00. Linia 8 merge direct către stația Nuevos Ministerios, situată în centrul Madridului, iar călătoria durează doar 12 minute.
Prețul unei călătorii simple spre/dinspre aeroport este de 5 euro, sumă care include taxa suplimentară de aeroport. Dacă ai deja un abonament de metrou valabil, poți cumpăra doar suplimentul pentru aeroport, care este cu 2 euro mai ieftin.
Sfat: Ia în considerare achiziționarea unui abonament Madrid Tourist Travel Pass, care îți permite să folosești metroul, autobuzele și trenurile suburbane fără costuri suplimentare, pentru doar 5 euro. Cu acest abonament, nu mai trebuie să plătești taxa suplimentară de aeroport.
De asemenea, poți cumpăra un abonament „Metrobus” cu 10 călătorii, valabil pentru metrou și autobuzele urbane. Acesta poate fi achiziționat din chioșcuri de ziare, tutungerii („estancos”) și stații de metrou. Totuși, pentru călătoriile spre/dinspre aeroport, va trebui să achiziționezi biletul suplimentar.
Transport public în oraș
Metroul
Orele de funcționare sunt de la 6:00 dimineața până la 1:30 noaptea. Trenurile circulă la fiecare câteva minute, așa că nu trebuie să aștepți mult pentru ca unul să ajungă. Metroul este semnalizat atât în limba engleză, cât și în limba spaniolă, așa că urmărirea semnelor este destul de ușoară. În plus, fiecare linie este colorată.
Cardul de metrou trebuie scanat doar atunci când intri. Atenție: uneori, în stațiile de metrou sunt persoane care îți verifică ID-ul și supraveghează intrarea pentru a nu putea împărți MetroCard-ul cu prietenul tău din spate. Fiecare stație are ghișee unde poți cumpăra cardul, așa că dacă ai nevoie să-l reîncarci sau să cumperi unul nou, este ușor. De obicei, se acceptă atât numerar, cât și carduri.
Autobuzele
Pe lângă metrou, autobuzele te ajută să te deplasezi atât în Madrid, cât și în zonele învecinate. Dacă nu locuiești aproape de o stație de metrou, cu siguranță vei fi aproape de o stație de autobuz. La fel ca și în metrou, trebuie doar să îți scanezi cardul atunci când urci în autobuz.
Există și un sistem de autobuze de noapte, care circulă după ce autobuzele și liniile de metrou de zi se închid. Acestea au trasee ușor diferite față de cele de zi, dar pot fi o opțiune grozavă noaptea.
Cercanías, transport public pe distanțe lungi în Madrid
Trenurile Cercanías sunt asemănătoare trenurilor interurbane. Te duc în afara Madridului, dar și la stații populare din centrul orașului, cum ar fi Sol și Nuevos Ministerios. Sunt mai utile pentru călătorii pe distanțe lungi comparativ cu metroul. Cu cardul Abono Joven, aceste trenuri sunt incluse în cardul lunar de 20€. Dacă vrei să ieși din Madrid pentru o excursie de o zi sau să explorezi, aceasta este o opțiune grozavă și ieftină.
● Dacă ai cardul Abono Joven, profită de el! Toate cele trei metode de transport public sunt incluse.
● Linia 8 te duce la aeroport. Află la ce terminal vrei să ajungi înainte să urci în metrou, pentru a te asigura că cobori la stația corectă.
● Taxiurile din Madrid sunt clar semnalizate. Cu toate acestea, este o taxă fixă de 30€, așa că gândește-te dacă ai nevoie de unul înainte să urci. Uber-urile sunt uneori mai ieftine.

Madrid - scurt istoric
Deși se crede că Imperiul Roman a fondat o așezare pe locul unde se află în prezent Madrid, primele înregistrări documentare ale capitalei Spaniei datează din secolul al IX-lea d.Hr., în perioada în care Peninsula Iberică era ocupată de mauri. De atunci, orașul a trecut prin numeroase transformări, vizibile în aspectul său actual.
Muhammed I, emirul din Córdoba între 852 și 886, a ordonat construirea unei fortărețe pe malurile râului Manzanares, pe care a numit-o „Mayrit”.
Această cetate a fost ridicată exact pe locul unde se află astăzi Palatul Regal din Madrid. Construită strategic pe un deal cu vedere spre Munții Sierra de Guadarrama, cetatea le-a oferit maurilor un punct de control ideal pentru incursiunile împotriva regatelor creștine din nord. Această construcție practică a devenit originea Madridului.
Sensul exact al denumirii „Mayrit” nu este complet clar, însă pare să fie o combinație între două toponime: „matrice” în limba mozarabă, care înseamnă „izvor”, și „majrà” din arabă, care se traduce prin „albie” sau „curs de râu”. Ambele fac referire la abundența de ape, râuri și pânze freatice din această parte a Spaniei.
Cetatea a fost temporar cucerită de Ramiro al II-lea în 932, dar maurii au recâștigat controlul până în 1085, când Alfonso al VI-lea al Leónului și Castiliei a preluat orașul în drumul său spre cucerirea Toledoului.
Datorită măsurilor monarhului de repopulare a teritoriului, în special prin compilarea legilor numite Fuero în 1202, orașul a început să se extindă în jurul fortăreței.
În 1339 și 1340, Alfonso al XI-lea a convocat Curtea Regatului Castiliei (Cortes del Reino de Castilla) la Madrid, la fel cum avea să facă și Henric al III-lea al Castiliei.
Madrid, capitala Spaniei
Madrid nu a devenit un oraș influent până în 1561, când Filip al II-lea al Spaniei a mutat capitala de la Toledo la Madrid. Odată cu transferul curții regale, necesitatea unor reforme urbane a devenit evidentă, iar în afara zidurilor medievale au început să se dezvolte suburbii, schimbând istoria orașului.
Populația Madridului a crescut de la 4.060 de locuitori în 1530 la 37.500 în 1594. În aprilie 1637, existau 1.300 de „săraci și invalizi legitimi” și 3.300 de cerșetori, majoritatea fiind străini, foști soldați sau pelerini care veneau din Santiago de Compostela. Aceste categorii, alături de escroci și aventurieri, formau clasa de jos a Madridului. Lipsa pâinii și inflația au provocat nemulțumiri sociale, ceea ce a dus la revolte precum „Răscoala Pisicilor” din Madrid.
Curtea regală a atras numeroși artiști spanioli și străini, transformând orașul într-un centru artistic și literar al Spaniei. Cele mai impresionante clădiri din Madrid de los Austrias (numele centrului istoric) includ Plaza Mayor, Primăria, anumite biserici și închisoarea regală.
Războaiele din Madrid
În secolul al XVIII-lea, Madrid a fost implicat în Războiul de Succesiune Spaniolă, declanșat de moartea fără moștenitor a lui Carol al II-lea. Orașul a susținut Casa de Bourbon, iar când Ludovic al XIV-lea al Franței l-a trimis pe nepotul său la Madrid pentru a deveni Filip al V-lea al Spaniei, țara a intrat sub conducerea acestei dinastii.
Drept mulțumire pentru sprijinul Madridului, Filip al V-lea a comandat construirea unor noi palate și clădiri, inclusiv Podul Toledo și Palatul Regal (1737), care a înlocuit Alcazarul regal, distrus de un incendiu în 1734. Ferdinand al VI-lea și, mai ales, Carol al III-lea au modernizat orașul, curățând străzile, pavând drumurile, instalând iluminat stradal și angajând supraveghetori de noapte.
Madridul a devenit mai deschis pentru familii de meșteșugari și liber-profesioniști, dar clasele inferioare continuau să fie afectate de foamete periodică, ceea ce a dus la tulburări politice precum Răscoala Esquilache (1766) și Răscoala din Aranjuez (1808). În acel an, locuitorii Madridului s-au revoltat împotriva francezilor în Răscoala de la 2 Mai.
Eforturile Bourbonilor de modernizare a Madridului au fost întrerupte de Războaiele Napoleoniene, iar orașul nu și-a revenit complet până în anii 1830.
Între 1840 și 1850, multe mănăstiri și proprietăți bisericești, vândute comercianților și finanțiștilor prin Desamortización Eclesiástica a lui Mendizábal (1836), au fost demolate pentru a face loc unor noi cartiere. Totuși, Madridul avea în continuare dimensiunea pe care o avusese în perioada Habsburgilor.
Madridul modern
Industria nu a fost principalul motor al creșterii populației Madridului în secolul XX. În schimb, imigrația a jucat un rol esențial, iar în 1930, aproape jumătate din locuitorii Madridului s-au născut în afara orașului.
După Al Doilea Război Mondial, Madridul a devenit o piață de consum majoră și a cunoscut o perioadă de modernizare, atrăgând companii mari și dezvoltând industrii precum chimia farmaceutică, metalurgia și electrotehnica, conform introducingmadrid.
Astăzi, aproximativ șase milioane de oameni locuiesc în zona metropolitană a Madridului, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante orașe din Europa. În ultimii ani, Madridul a găzduit evenimente internaționale importante, precum COP25 din 2019.
De asemenea, marile concerte și evenimente sportive umplu străzile orașului cu muzică și divertisment, transformând Madridul într-o destinație de neratat atât pentru escapade scurte, cât și pentru sejururi mai lungi.
Atracții turistice în Madrid
Madrid este capitala Spaniei, cu 3,166 milioane de locuitori. Este al treilea cel mai mare oraș din Uniunea Europeană, după Londra și Berlin. Iată cele câteva locuri pe care trebuie să le vizitezi în timpul vizitei tale în Madrid.
@traveller___bucketlist One of the most asked city so far, Madrid!! ???????????? #madrid #spain #travelspain #visitmadrid #3daysin ♬ Say It Right - Sped Up Remix - Nelly Furtado & Speed Radio
Poarta Soarelui (Puerta Del Sol)
Aceasta este unul dintre cele mai faimoase locuri din Madrid, cu unele dintre cele mai interesante puncte și clădiri din oraș. Ceasul de pe turnul Casei Poștei este bine cunoscut de spanioli, fiind locul unde, din 1962, se bat clopotele de Anul Nou. În această piață se află și Kilometrul 0, punctul de plecare al tuturor drumurilor din Spania. Zona este mereu aglomerată, mai ales seara, când orașul prinde viață, iar oamenii trec prin piață căutând să petreacă în unele dintre cele mai tari baruri și cluburi de noapte din Madrid.
Plaza Mayor
Marea piață centrală a Madridului este înconjurată de intrări și clădiri cu etaje și are 9 uși de acces. Aici vei găsi Casa del Pan (Casa Pâinii), prima clădire a pieței, construită în 1590. De aproape 150 de ani, La Plaza Mayor este plină de tarabe de Crăciun, unde poți găsi ornamente, cadouri amuzante și o mare varietate de suveniruri. Este o combinație câștigătoare de arhitectură impunătoare, povești istorice și viață de stradă pe piatra de pe jos.
La Gran Vía
Fondată între 1910 și 1929, La Gran Vía este cel mai faimos bulevard din Madrid. Construirea sa a fost un proiect care a durat mai multe decenii. Pe această stradă este ușor să găsești concerte incredibile, restaurante, magazine de modă, cinematografe și teatre. Fii atent, pentru că, deși unele cinematografe nu mai sunt funcționale, ele au în continuare multe magazine în interior! Totuși, încă se dau filme pe marele ecran la cinematografele Palacio de la Prensa, Capitol și Callao, în piața care desparte acest faimos bulevard.
Parcul „El Retiro”
Deschis în 1868, „El Retiro” este unul dintre cele mai mari parcuri publice din Madrid. Există multe de văzut și de făcut în El Retiro, de la spectacole cu păpuși, muzicieni și ghicitori, până la o plimbare cu barca pe lacul parcului! Palacio de Cristal, un palat făcut complet din sticlă, găzduiește expoziții permanente, deși este deja un spectacol în sine!
Palatul Regal
Palatul Regal din Madrid este o bijuterie, deși este folosit doar ocazional pentru ceremonii regale, deoarece familia regală s-a mutat în Palatul de la Zarzuela cu mulți ani în urmă. Palatul este înconjurat de grădina Campo del Moro (la vest, din epoca medievală) și de grădina Sabatini (la nord, creată în secolul XX). Schimbul de gardă se celebrează în fiecare miercuri, între octombrie și iulie, la ora 11 dimineața.
Ce să mănânci în Madrid
Jamón Ibérico - Un jambon de porc maturat, obținut de la porci iberici hrăniți cu ghinde, Jamón Ibérico trebuie încercat de iubitorii de carne. Este servit cu precizie în baruri de tapas și restaurante Michelin din Madrid.
Pan de tomate - Pâine prăjită cu amestec de roșii, usturoi și ulei de măsline, un mic dejun clasic în Spania. Dani Brasserie la Four Seasons Madrid oferă o gamă largă de preparate tradiționale spaniole.
Vermouth - Un vin roșu fortificat cu plante și ierburi, servit de obicei cu tapas. Bodega de la Ardosa este o tavernă locală unde poți savura vermutul alături de croquete și alte tapas.
Churros con chocolate - Cilindri crocanți de aluat prăjit, serviți cu ciocolată caldă. Trebuie să îi încerci.
Croquetas - Bucățele prăjite de aluat cu beșamel și umpluturi diverse, cum ar fi cod, jamon sau brânză.
Tortilla de patatas - O omletă groasă cu cartofi și uneori ceapă, un preparat de neratat în Spania.
Bocadillo de calamares - Sandviș cu calamari prăjiți, un fel de mâncare de stradă popular în Madrid. Dacă alegi Bar La Campana, poți savura acest preparat delicios chiar lângă Plaza Mayor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vacanta, Spania, Madrid, turisti, destinatii turistice, obiective turistice,
Dată publicare:
26-02-2025 11:34