Furtul tezaurului dacic din Assen, un dezastru anunțat. Marile erori comise în comparație cu expozițiile din Roma și Madrid
Apar primele concluzii ale verificărilor făcute Corpul de Control al Premierului, în cazul furtului pieselor de tezaur din Olanda.
Acestea arată că, deși în alte expoziții de la Roma ori Madrid au fost păzite non-stop, în cazul muzeului din Olanda, măsurile acceptate de partea română au fost mult mai relaxate, expoziția fiind supravegheată doar prin intermediul unui centru de control.
Mai mult, contractul de împrumut încheiat între cele două muzee nu ar fi respectat toate procedurile legale.
Verificările făcute de Corpul de Control arată că, deși au fost informați de muzeul din Olanda că nu asigură pază permanentă, reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României nu au solicitat acest lucru în contractul de împrumut.
De altfel, nu a avut cine să evalueze profesional condițiile de asigurare a protecției antiefracție și a securității în perimetrul muzeului unde au fost obiectele expuse piesele de tezaur - nu au fost implicați experți, iar instituțiile de la noi nu au cerut îndrumare nici de la specialiști privați, potrivit raportului.
Documentul mai arată că, de exemplu, la expozițiile din Madrid și Roma măsurile de siguranță au fost mai riguroase, cu pază specializată 24/24, spre deosebire de muzeul din Olanda, unde supravegherea s-a făcut prin intermediul unui centru de control funcțional permanent, cu paznici doar în situații de urgență.
Au fost identificate și alte probleme - de exemplu, că demersurile pentru organizarea expoziției în Olanda nu au respectat legislația.
Mai mult, valoarea de asigurare a pieselor de tezaur a fost stabilită în urma reevaluării. Pentru unele obiecte, reevaluarea datează de acum 14 ani, deși ea trebuia actualizată o dată la 10 ani.
Într-o discuție cu jurnaliștii, premierul Marcel Ciolacu a spus că organizarea expoziției din Olanda s-a făcut în grabă.
Organizarea expoziției din Olanda s-ar fi făcut pe repede înainte pentru că inaugurarea să aibă loc la o anumită dată.
Rezultatul verificărilor a fost comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Verificările vin după ce Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, piese din tezaurul național, au fost furate din Muzeul Drents, din Assen, Olanda.