Lacul Oașa – frumusețea de pe Transalpina. Cum ajungi și ce altceva poți vedea în zonă
Aflat la o altitudine de 1255 de metri, lacul Oașa este unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România.
Acesta se află în inima Munților Șureanu, la granița județelor Alba și Sibiu și se întinde pe o suprafață de 441 de hectare, conținând 136 milioane de metri cubi de apă. Peisajul dimprejurul lacului este spectaculos datorită versanților acoperiți cu păduri de molid.
Oașa este unul dintre cele mai frumoase lacuri din apropierea Transalpinei, motiv pentu care o mulțime de turiști se întorc aici anual.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Barajul și lacul Oașa
Barajul Oașa și lacul de acumulare pe râul Sebeș, situate în Munții Șureanu, la granița dintre județele Alba și Sibiu, oferă priveliști spectaculoase asupra vârfurilor montane de 2.000 de metri.
Amplasat la 1255 m altitudine, acest lac, cu o suprafață de 441 ha și un volum de 136 milioane de metri cubi de apă, este cel mai mare dintre lacurile construite pe acest râu. Construcția barajului a fost finalizată în 1979 și este realizată din anrocamente, fiind protejată cu o mască de beton armat. Barajul se înalță la 91 m, iar coronamentul său măsoară 10 m în lățime și 300 m în lungime. Pentru a crește debitul de apă, a fost adăugat și râul Ciban.
În 1980, a fost pusă în funcțiune hidrocentrala subterană Gâlceag. Hidrocentrala este alimentată printr-o galerie de 8,2 km lungime. Totodată, prin stația de pompare Gâlceag, lacul primește apele râului Cugirul Mare. Râul Sebeș, numit „Valea Frumoasei” până la vărsarea în lac, este alimentat de mai multe pâraie, printre care Tărtărău și Valea Mare. În apele lacului trăiesc specii de pești precum păstrăvul și boișteanul.
Barajul este străbătut de DN67C, cunoscută sub numele de Transalpina, una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România, care trece peste baraj și ocolește lacul Oașa, continuând spre Obârșia Lotrului. Deși iarna acest drum este închis între Obârșia Lotrului și Rânca, turiștii pot accesa lacul și de aici pot urca spre Domeniul Schiabil Șureanu, aflat pe un drum forestier.
Se spune că Valea Frumoasă, înghițită de apele lacului, a fost un loc care l-a inspirat pe scriitorul Mihail Sadoveanu să scrie „Valea Frumoasei”. Amenajările hidroenergetice de pe râul Sebeș au început în anii ’70 și au transformat acest peisaj într-un obiectiv natural și turistic foarte popular.
Cum ajungi
Lacul Oașa se află de-a lungul celebrei șosele Transalpina și este una dintre cele mai frumoase obiective naturale ale Munților Șureanu, la granița Olteniei și Transilvaniei.
Transalpina leagă orașul Sebeș de localitatea Novaci și te poartă prin serpentine abrupte, paralele cu văile Jiului și Oltului. Ca să ajungi la lacul Oașa, traseul pe Transalpina este singurul pe care poți ajunge. Dacă vii dinspre Sibiu sau Alba Iulia, poți începe traseul din Sebeș. Ține cont că șoseaua este deschisă traficului doar între 1 iulie și 31 octombrie, deoarece porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului este acoperită de zăpadă din noiembrie până în mai-iunie.
În plus, restricțiile de circulație impun o viteză maximă de 30 km/h, iar traficul este permis doar pe timpul zilei, între orele 6:00 și 22:00, pentru mașinile care cântăresc până la 7,5 tone.
Odată ajuns la Barajul Oașa vei avea parte de priveliști excepționale, cu păduri dense de brad care se reflectă în apa calmă a lacului.
Dacă ești pasionat de drumeții și de plimbări în natură, poți merge de aici în două trasee montane marcate: unul duce spre Vârful Cindrel, iar altul, marcat cu cruce roșie te duce spre Mănăstirea Oașa și mai departe, către cabana Șureanu și lacul Iezerul Șureanu.
Accesul la Domeniul Schiabil Șureanu se face un drum forestier care te va duce aproape de cabana Șureanu, iar pentru ultimul segment, o potecă prin pădure scurtează drumul.
Ce altceva poți vedea pe Transalpina
Transalpina nu este doar ea în sine un obiectiv turistic, ci este presărată cu o mulțime de locuri de popas excepționale, pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață. Iată câteva dintre cele mai frumoase atracții de pe Transalpina:
Rânca
Situată la 1.600 de metri altitudine, Rânca este stațiunea montană aflată la cea mai mare înălțime din România. Pe timp de vară, stațiunea este un loc spectaculos, iar iarna, Rânca devine un adevărat paradis pentru iubitorii zăpadă și de sporturi de iarnă. Cele patru pârtii, dotate cu teleschi și telescaun sunt perfecte pentru schiori și snowboarderi.
Domeniul Schiabil - Lacul Vidra
Lângă lacul Vidra, la doar câțiva kilometri de Obârșia Lotrului, se află Domeniul Schiabil Transalpina, cu cea mai lungă pârtie din zonă, de 6 km. Este un adevărat paradis pentru iubitorii sezonului rece. De la baza pârtiei, poți urca cu telegondola până la 1.800 m și apoi cu teleschiul până pe Vârful Bora, la 2.000 m.
Obârșia Lotrului
La confluența drumurilor care duc spre Voineasa și Petroșani, Obârșia Lotrului locul unde toți turiștii se opresc pentru un popas. Sătucul e plin de magazine de artizanat și locuri de unde poți cumpăra preparate locale.
Pasul Urdele
Pasul Urdele, situat la 2.145 de metri, este punctul culminant al Transalpinei de unde poți vedea munții din jur. De aici, poți vedea crestele Munților Parâng și peisaje superbe.
Mănăstirea Oașa
Mănăstirea Oașa este un obiectiv foarte vizitat pe Transalpina. Mănăstirea e înconjurată de păduri dese și se află aproape de lacul Oașa. Traseul marcat cu duce Roșie este cel care face legătura între lac, mănăstire și cabana Șureanu. Poți merge pe drumul de acces spre domeniul schiabil Șureanu.
Pentru cei care iubesc drumețiile, Transalpina este perfectă. De la plimbări ușoare la trasee care sunt potrivite doar pentru profesioniști și cei mai bine antrenați, această șosea are câte ceva pentu fiecare. Traseele care duc spre Vf. Urdele sau Parângul Mare sunt populare printre alpiniștii experimentați, în timp ce plimbările în jurul Lacului Vidra sau prin Obârșia Lotrului sunt perfecte pentru turiștii obișnuiți, care nu sunt la fel de obișnuiți cu efortul fizic intens.