Lacul Albastru, un loc unic în Europa. De ce se schimbă culoarea apei de smarald din Maramureș în fiecare sezon
Lacul Albastru, situat lângă Baia Sprie, în Maramureș, este un lac unic în Europa datorită culorii sale intense, care variază de la verde smarald la albastru, în funcție de lumină și de concentrația de sulf și cupru din apă.
Se numește lacul Albastru datorită culorii sale dată de conținutul apei, bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe care vin de la vechea mină din apropierea lacului.
Primăvara, lacul are culoarea albastră, iar vara este verde închis, cu reflexe de smarald.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lacul Albastru - cum ajungi, descriere și prezentare
Lacul Albastru este unul dintre cele mai impresionante atracții turistice din Maramureș, situat în apropiere de Baia Sprie, pe versantul sudic al Dealului Mina. Cu o altitudine de 530 de metri și o suprafață de aproximativ 0,5 hectare, lacul are o istorie unică. Creat în urma prăbușirii unei mine între 1919 și 1920, lacul seamănă cu craterul unui vulcan, iar în funcție de sezon, culoarea apei se schimbă.
Dacă vrei să ajungi la Lacul Albastru, pornind din centrul orașului Baia Sprie, mergi către biserica catolică. De aici, urcă pe strada care se îndreaptă spre nord, urmându-i cursul până ajungi la liziera pădurii. La acest punct, vei observa o potecă marcată care se urcă în serpentină până la lac. Traseul este accesibil și nu durează mai mult de 35-45 de minute.
Lacul este la distanță de aproximativ 561 de kilometri de București și la circa 50 de kilometri de granița cu Ucraina. Dacă nu ai mai fost niciodată în zona aceasta din țară, o vacanță aici ar trebui să fie pe lista ta. Pe lângă lacul Albastru, zona are o mulțime de alte obiective și atracții turistice de oferit, posibilități de drumeții, plimbări și peisaje de poveste.
Lacul Albastru, unic în Europa
Lacul Albastru este unic în Europa datorită modului în care s-a format, dar și pentru că își schimbă culoarea în funcție de anotimp, de poziția soarelui sau de temperatura apei.
Lacul artificial s-a format în 1920, când o veche galerie de mină s-a prăbușit. Culoarea unică a acestuia este dată de conținutul apei, bogată în sulfat de fier și melanterit, de la vechea mină.
Cercetătorii spun că apa are o concentrație chimică puternică, iar acidul sulfuric e prezent într-o concentrație de 7.8 g/litru.
Lacul se află într-o pădure tânără de gorun și în jurul lacului sunt mai mulți pini care adaugă o notă aparte întregului peisaj.
Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală și în prezent se află în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului. Peisajul de aici este conservat în scop științific și educativ.
În vecinătatea rezervației naturale poți vizita Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Ieziuiților sau Rezervația fosiliferă Chiuzbaia sau Munții Gutâi.
Ce obiective turistice să vizitezi în Maramureș
Dacă ajungi în partea aceasta a țării, asigură-te că îți iei câteva zile bune ca să explorezi pe îndelete frumusețea locurilor, obiectivele turistice și să te bucuri de conversații cu localnicii de aici, cunoscuți pentru ospitalitatea lor, dar și pentru stilul de viață și mâncărurile tradiționale excepționale pe care le fac.
Mocănița de pe Valea Vaserului
Unul dintre cele mai populare locuri din Maramureș este Valea Vaserului, unde te poți plimba cu mocănița pe cea mai veche cale ferată forestieră din lume. Traseul are 21,6 km și te poartă printr-o zonă splendidă.
Mânăstirea Bârsana
Un alt loc foarte popular este Mânăstirea Bârsana, care are o istorie de peste 600 de ani. Se află într-o zonă montană și cuprinde biserica mare, turnul clopotniță și o serie de clădiri tradiționale. De asemenea, biserica de la Bârsana a fost, până recent, cea mai înaltă biserică de lemn din lume, cu o înălțime de 57 m.
Parcul Național Munții Rodnei
Dacă iubești natura și drumețiile, Parcul Național Munții Rodnei le oferă pe ambele. Toamna, ai grijă să te echipezi corespunzător dacă vrei să te plimbi sau să faci drumeții. Cu vârfuri care depășesc 2.000 de metri, parcul oferă trasee de drumeție pentru începător, avansați sau entuziaști.
Cascada Cailor
Una dintre cele mai impresionante cascade din România, Cascada Cailor din Borșa, se află în apropierea stațiunii de ski. Are o cădere de apă de aproape 100 de metri și peisajul este spectaculos.
Cimitirul Vesel din Săpânța
Săpânța este renumită pentru Cimitirul Vesel, un loc unic în lume, unde moartea este celebrată și oamenii sunt pomeniți după trăsăturile și ocupația lor. Dacă nu ai ajuns niciodată aici, trebuie neapărat să vezi acest obiectiv turistic unic în lume din Maramureș.
Satul Breb și Valea Castorilor
Satul Breb este un alt loc deosebit din Maramureș, renumit pentru casele sale din lemn vechi. Locul a atras atenția și Prințului Charles, care a susținut restaurarea unor astfel de locuințe. Cel mai bine este să vii aici în sezonul cald, deși toamna oferă piveliști care te vor impresiona. Vorbește cu localnicii, bucură-te de autenticitatea locului și ia lucrurile încet, așa cum o fac și oamenii de aici.
Creasta Cocoșului
Pentru o drumeție mai ușoară, Creasta Cocoșului din Munții Gutâi este o destinație perfectă pentru începători. Cu o altitudine de 1.428 m, vârful te lasă să vezi toată valea și pădurile din jur. Poți face o excursie de o zi și dacă ai puțin noroc, poți vedea specii de animale sălbatice.
Memorialul Durerii din Sighet
Aflat într-o fostă închisoare politică, acest muzeu trece prin durerile din perioada comunistă și suferințele celor care au fost închiși acolo. A fost un loc de detenție pentru demnitarii români, care au fost torturați și umiliți în timpul regimului.