Nu e suficient că au umplut râurile și munții cu mormane de gunoaie, acum unii semeni au început să vandalizeze și monumente ale naturii.  

Inelul Doamnei, o zonă carstică unică în România, aflată în apropiere de Târgu Jiu, a fost marcat cu vopsea de cei care au trecut astă vară pe aici.

Locul este unul destul de izolat, iar un turist care a ajuns acum în zonă a făcut descoperirea și a publicat imaginile dezolante.

Nu mi-a venit să cred. Am rămas consternat. Nu am cuvinte să spun ce trăiesc când văd asemenea gesturi”.

Claudiu Fiu este vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor din Gorj. Zilele acestea a mers în drumeție la Cheiele Sohodolului pentru a vizita Inelul Doamnei, un loc unic în țara noastră.

Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: ”Din păcate, am ajuns și aici în vârful muntelui cu gesturile astea neomenești. Au schilodit și vandalizat un monument foarte rar în România”.

Sabin Cornoiu, șef Salvamont România: ”E o formațiune carstică deosebită, se leagă de ea legende, frumuseți. Am marcat până la ea un traseu tocmai pentru a fi accesibilă tuturor și a parcurge această drumeție în siguranță, să vadă acest frumos obiectiv, dar, din păcate, vedem că acolo merg și astfel de oameni”.

 

Salvamontișrii o să încerce să îndepărteze vopseaua de pe stâncă

Locul - așa cum puține se întâlnesc - poate fi admirat doar după ce este parcurs la pas un traseu de o oră și jumătate, prin munte.

Salvamontiștii din Gorj vor încerca în primăvară să îndepărteze vopseaua de pe stâncă. Nu este prima dată când au parte de astfel de misiuni.

Sabin Cornoiu, șef Salvamont România: ”O să încercăm în perioada următoare, probabil în primăvară, când vremea se va îndrepta, să reparăm ce s-a întâmplat acolo, să curățăm stânca, să facem o curățare mecanică”.

Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: ”Trebuie tras un semnal de alarmă asupra operelor acestor derbedei și mai multă atenție și din partea autorităților și din partea noastră, a turiștilor”.

Inelul Doamnei se găsește la mai puțin de 15 km de Târgu Jiu. Se află într-o arie naturală protejată, statut care nu a i-a impresionat pentru cei care au vandalizat peretele stâncos.