In inima Banatului sta ascuns un loc unic in estul Europei. Cele 22 de cladiri care au fost incluse in patrimoniul UNESCO
In inima Banatului sta ascuns un ansamblu de mori de apa unic in estul Europei.
Cele 22 de cladiri sunt insirate pe Cheile Rudariei, in Caras - Severin, ca niste margele pe o salba, iar UNESCO le-a inclus in patrimoniul mondial. Morile de apa atrag anual mii de turisti din toate colturile tarii. Vara, mai ales, zona este o oaza de racoare pentru ca temperaturile nu depasesc acolo niciodata 28 de grade Celsius.
Cele 22 de mori de apa nu sunt doar niste muzee in natura. Localnicii le folosesc si astazi la macinat, iar, la procedeu, pot asista si turistii curiosi.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Tanti Versavia are 90 de ani si pastreaza cu sfintenie traditia locului. Imbracata in straie populare este atractia zonei, dar si "ghidul" perfect pentru cei care vor sa afle cum se macina in vechile mori de apa. "Avem rand in moara. Tot la a doua saptamana ne vine randul. Astazi noi, maine dumneavoastra, poimaine alalalt. Macinam boabele pentru facut mamaliga", spune femeia.
Domnul Ioachim recunoaste ca mamaliga nu are gust daca nu macina boabele de porumb la vechile mori de apa. Astfel, chiar daca locuieste la oras, mereu isi face timp sa macine bucatele asa cum a invatat de la parintii sai. "Mult mai buna decat la morile electrice, pentru ca fiind macinate de doua pietre - una statica si una mobila - este cu mult, mult mai finuta si cu gust, ramane gustul, mirosul de porumb", explica barbatul.
Anual, morile de apa de pe raul Rudaria sunt vizitate de mii de turisti. "Suntem in vacanta si facem un tur al frumusetilor Romaniei. Pacat ca avem frumuseti foarte multe, bogatii, dar nu sunt promovate", spune un turist.
Cele 22 de mori fac parte din patrimoniul UNESCO si au fost reabilitate in 2004.