Ia romaneasca, in patrimoniul UNESCO. Cum a ajuns comoara "din lada bunicii" la vedete precum Nicole Kidman sau Halle Berry
Din in sau borangic, ia romaneasca a cucerit lumea. Dupa ce pictori celebri au surprins-o in operele lor, iar designeri de renume au inclus-o in colectii pe care le poarta si vedetele de la Hollywood, romanii si-au dat seama cat de valoroasa poate fi.
Asa ca frumoasa noastra ie ar putea face parte, in curand, din patrimoniul UNESCO. Institutul de etnografie si folclor a strans intr-un atlas cateva mii de modele.
Lazile de zestre ale bunicilor ascund comori nebanuite. In toate gasim si cate o ie, purtata cu mandrie la hora, in zi de sarbatoare. Fiecare regiune a tarii are modelul ei.
Ia din Moldova este diferita de cea din Ardeal. In urma cu 50 de ani, femeile coseau aceste ii in culori contrastante, special pentru a putea fi purtate in sfanta zi de duminica, la biserica.
Iar cele din sudul tarii au si ele povestea lor.
Din orice colt al tarii ar proveni, fiecare ie are frumuseteai ei si poarta in spate o poveste. In Oltenia calusarii au camasa cusuta cu fir rosu.
Toate aceste comori, unele vechi de 200 de ani se regasesc intr-un album al Institutului National de Etnografie si Folclor. Specialistii au adunat mii de camasi traditionale din peste 800 de sate. Ele fac parte din dosarul pe care autoritatile il pregatesc ca sa-i convinga pe cei de la UNESCO sa introduca ia noastra in patrimoniul mondial.
Modelele de serie se vand cu sute de lei bucata, iar cele lucrate manual ajung la cateva mii de euro.
Gasim ia romaneasca si la New York, la Muzeul Metropolitan de arta. Designeri renumiti au inclus-o in colectiile lor si uite asa, din lada bunicii, a ajuns sa fie purtata de vedete de la Hollywood, cum ar fi Nicole Kidman, Halle Berry sau Kate Moss.