Gura Humorului adună zeci de mii de vizitatori în fiecare an. A fost în top 30 cele mai frumoase orașe mici din Europa
Gura Humorului este una dintre stațiunile turistice care adună an de an zeci de mii de vizitatori.
Investițiile din fonduri europene din ultimii ani, ce depășesc 30 de milioane de euro, au dezvoltat zona Humorului şi au creat o gamă variată de activități recreative.
Zona atrage și străini, iar în urmă cu cinci ani a fost în top 30 cele mai frumoase orașe mici din Europa.
Gura Humorului, din Suceava, cu peisajele ei unice, a devenit stațiune turistică de interes național în 2005, iar de atunci au fost atrase fonduri europene care au dezvoltat foarte mult zona.
Mare parte din bani au fost investiți în infrastructură și într-un vast complex de agrement, ce cuprinde pârtie de schi, săli polivalente, piscine. Alături de autorități au venit și investitori privați, care au creat chiar și un parc de aventură, cu tiroliene și locuri de joacă pentru copii.
Turist: ”Suntem la a patra revenire în zonă, iar aici, în Gura Humorului, am descoperit foarte multe locuri de joacă pentru copii.”
Turist: ”Prietenii noștri ne-au adus împreună cu copiii, iar pentru prima experiență este foarte frumos și recomand cu încredere.”
Cel mai vizitat obiectiv din stațiunea Gura Humorului rămâne, fără îndoială, Mănăstirea Voroneț, monument UNESCO, care uimește prin celebrul "albastru de Voroneț".
Turiștii mai pot vizita și un muzeu al obiceiurilor populare, unic în țară, care îi transpune în satul bucovinean.
Cristina Turcu, muzeograf: ”Casa cea mare destinată primirii musafirilor sau petrecerii momentelor importante legate de sărbători și tot aici avem prezentate obiceiuri din Ajunul Crăciunului, când gospodina casei obișnuia să prepare 12 feluri de mâncare de post. Muzeul este unic din punct de vedere etnografic. Prezintă exponate ce au între 50 și 150 de ani vechime, colecționate din satele din apropiere.”
Autoritățile locale spun că în primăvara anului viitor muzeul va fi mutat într-o nouă locație și va fi cuprins într-un Mall Cultural. Chiar dacă pare o stațiune aproape completă, investițile în domeniu nu s-au oprit.
Marius Ursaciuc, primar Gura Humorului: ”Intenționăm ca încă 15 milioane de euro să atragem în completarea ofertei noastre turistice.”
Peste o lună vor fi deschise publicului alte două parcuri, iar în primăvara anului viitor autoritățile promit finalizarea altor două investiții.
Gura Humorului este atestată documentar încă din vremea lui Ștefan cel Mare. Ea crește ca importanță pe timpul dominației austriece și primește statutul de oraș în anul 1904.
Imaginea orașului se schimbă radical după 2005, când devine stațiune turistică de interes național și sunt atrase primele fonduri europene de aproape nouă milioane de euro pentru înființarea Parcului de Agrement Ariniș, care cuprindea o pârtie de schi cu telescaun, bazin olimpic de înot și două săli polivalente.
În 2016, peste 300 de agenții de turism din Japonia au realizat un top al celor mai frumoase 30 de orașe mici din Europa care merită vizitate, iar Gura Humorului a fost apreciată pentru clădirile sale colorate și peisajul unic.
Autoritățile locale susțin că, deși pare o stațiune turistică cu o ofertă pentru aproape toate gusturile, investițiile nu se opresc aici, iar în următorul an vor fi investite alte 15 milioane de euro într-un Mall Cultural, o pistă de bob de vară de doi kilometri, alte câteva terenuri de tenis cu zgură și o popicărie.
Cu astfel de oferte e greu să ratezi această stațiune.