Case vechi de peste un secol, din Bucovina, vândute pe sume infime. Un francez vrea să le includă într-un complex muzeal
Zeci de case tradiționale vechi de peste o sută de ani merită să fie salvate în Bucovina. Proprietarii fie le lasă să se dărâme, fie le pun pe foc. Le-ar da oricui, dacă cineva ar fi interesat de ele.
Constantin Maftean moștenit o casă veche de peste 150 de ani, în comună Marginea, județul Suceava. Vrea să-și ridice aici o casă nouă, dar nu l-a lăsat inima să dărâme locuința bunicilor. Așa că în urmă cu două zile a scris un apel pe Facebook pentru cine ar fi interesat să o cumpere cu o mie de euro. Zeci de persoane l-au întrebat cum ar putea mută și renova căsuța.
„Dacă o mai las câțiva ani, se duce jos cu totul. În stadiul ăsta ea mai poate fi salvată. Asta e ideea, să nu se piardă chiar cu totul. E moștenire din patru generații”, a spus Constantin Maftean
Dacă prețul casei este simbolic, restul cheltuielilor pentru a fi mutată poate ajunge până la 15.000 de euro. Asta și pentru că sunt foarte puțini meșteri pricepuți în acest proces complex.
„M-am gândit că patrimoniul nostru cultural nu se poate pierde odată cu căsuțele astea pentru că fiecare dintre ele vorbește despre meșteșugul zonei. Vedem lucrări manuale în fier și lemn executate cu măiestrie”, a explicat Cârstean Iosif, meșter.
Doamna Lucreția din Vicov ar da casă veche pe degeaba oricui ar vrea s-o ia. Și-a construit o locuința nouă și nu se îndură să o dărâme.
Un francez stabilit la Putna a salvat în ultimul an 10 case tradiționale vechi. Pe două dintre ele vrea să le includă într-un complex muzeal.
Ce presupune Sharia, legea pe care o vor impune talibanii în Afganistan
„Asta înseamnă de fapt, istoria zonei, istoria familiilor care au locuit în casele respective, iar pentru comunitate înseamnă legătură dintre trecut și present”, a declarat Pascal Garnier.
Din păcate, zeci de case la fel de valoroase au ajuns lemn de foc. Profesorii și studenții de la Universitatea din Suceava au identificat aproximativ 400 de case tradiționale vechi care merită renovate și chiar le-au așezat pe o harta interactivă pentru că în final cineva să salveze cât mai multe dintre ele.