Excursii inedite la cramele din Dealul Mare. Vei fi întâmpinat de un somelier și poți încerca cazinoul de vinuri
Până când se coc strugurii, zona viticolă Dealul Mare ne invită să-i degustăm vinurile și să-i aflăm povestea.
Cei care locuiesc în București pot face o excursie de o zi în care vor învăța să recunoască soiurile, aromele și vechimea vinurilor și să le potrivească perfect cu mâncarea. La final, doritorii pot lua acasă un suvenir ...cu dop.
De la Valea Călugărească și până la intrarea în Buzău, 12 crame au porțile deschise pentru cei dornici să afle câte ceva despre licoarea fermecată obținută din struguri.
Ștefan Timofti, somelier: "Înclinați puțin paharul pe un plan alb și ne uităm la culoare cum o putem define. Eu îi spun așa un roze somon și dacă mișc puțin paharul o să îmi dau seama de o senzație arămie, strălucitoare de cupru".
Diana Slav, turistă: "O atmosfera foarte relaxată și o foarte multă informație prezentată într-un mod practic, nu ne simțim la școală dar totuși învățăm fără să ne dăm seama."
Asociația viticultorilor din Dealul Mare a creat 4 trasee de vizitare a cramelor și pune la dispoziție autocar din București. Un tur costă 260 de lei și include plimbarea printre dealurile acoperită de vită de vie, degustarea vinurilor și o masă în ton cu băuturile încercate.
Bogdan Vărga, bucătar: "Am pregătit o ceafă de porc, merge foarte bine cu un Pinot Noir, cârnați care merg foarte bine cu spumantul nostru."
În curtea acestei crame din Ceptura abia a poposit un autocar cu turiști.
Svetlana vine din Republica Moldova și este pasionată de vinuri.
Svetlana Mateevici, turistă: “Vinul este o licoare, o poveste în pahar și ar fi prea banal să bei doar un vin neștiind și povestea din spate."
A fost tentată să parieze și la un așa-zis cazinou de vinuri, despre regiunile viticole din România, aromele pe care le gășiți în vin, concentrația alcoolică, dacă este baricat sau nu.
"E foarte intrigant așa, .. haideți să începem de aici soiul este un singur soi la vinurile negre care da zona această aromatic de căpșunica. Cu un pic de zahăr caramelizat care e cabernet sauvignon”, a spus un turist.
Monica Florea, reprezentant Asociația Dealul Mare: "Într-o astfel de evadare ne deconectam, evadăm din cotidian în primul rând ne bucurăm de vinuri bune, de oameni frumoși, de mâncăruri tradiționale."
Fiorenzo Rista, un italian în vârstă de 60 de ani, este unul dintre proprietarii de cramă gata să-și spună povestea.
Firenzo Rista, proprietar de cramă: "Fiecare loc are filosofia să de a vinifica, timpul de a matura vinul în lemn. Noi avem un parchet făcut cu doage din budane vechi, în altă cramă se vede o hruba subterană, în altă parte amfore de lut".
Turul cramelor din Dealu Mare poate fi făcut și cu mașina proprie. În acest caz, șoferul se sacrifică, pentru că nu poate gustă vinurile. Le poate lua însă acasă.