Cum să te comporți la masă, în funcție de țara în care te afli. Locul unde este nepoliticos să cureți farfuria cu pâine

a curăța farfuria cu pâine
Shutterstock

Când călătorești sau participi la întâlniri internaționale, respectarea etichetei la masă este esențială pentru a evita situațiile stânjenitoare și pentru a arăta respect față de gazde.

Fiecare cultură are propriile sale reguli și obiceiuri referitoare la masă, care reflectă tradițiile și valorile sale unice.

Acest ghid te va ajuta să respecți cu succes eticheta la masă din diverse colțuri ale lumii, inclusiv cum să te așezi corect, să utilizezi ustensilele potrivite și să respecți obiceiurile locale.

Etichetă la masă în diferite culturi: ce să faci și ce să eviți 

Germania

Împrospătează-ți manierele când iei masa cu germanii. Nu te teme să strângi mâna ferm fiecăruia – este considerat un gest de bunăcuviință să îi privești pe toți în ochi și să îi saluți.

De asemenea, dacă este o întâlnire informală, nu uita să aduci un cadou pentru gazdă sau gazde. Cadourile sunt o modalitate excelentă de a le mulțumi gazdelor pentru invitație și pentru masa servită.

Citește și
Rusia China
Problemele companiilor ruseşti cu plăţile către China continuă. Băncile de stat chineze închid tranzacţiile cu Rusia în masă
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Dacă iei masa cu oameni de afaceri, nu te adresa pe numele mic. Într-un cadru formal, germanii preferă să se adreseze cu numele de familie.

Așteaptă semnalul gazdei

Dacă nu ești sigur în legătură cu aranjamentul locurilor, așteaptă ca gazda să te ghideze către locul tău. În ceea ce privește toasturile, așteaptă să se așeze toată lumea cu băuturile în mână și apoi ciocnește uitându-te în ochii fiecărei persoane cu care dai noroc. Este de dorit să aștepți până când toată lumea este servită și gazda cere să începeți masa cu un „Poftă bună.”

Folosește furculițe și cuțite

În multe culturi asiatice, oamenii sunt cunoscuți pentru faptul că mănâncă cu mâinile. Cu toate acestea, mâncatul cu mâinile este privit cu dizgrație de germani și britanici. În Germania, chiar și pizza și burgerii se mănâncă cu furculița și cuțitul.

Păstrează-ți mâinile pe masă

În cultura americană și britanică, menținerea mâinii stângi sub masă sau pe genunchi nu va atrage critici. În cultura germană, trebuie să îți păstrezi ambele mâini pe masă – fără coate, totuși. Deoarece vei mânca cu furculiță și cuțit tot timpul, acest lucru nu ar trebui să fie deloc dificil.

Terminarea mâncării din farfurie

Germanii consideră nepoliticos să lași mâncare în farfurie. Așadar, amintește-ți să iei porții mici de mâncare și să îți cureți farfuria înainte de a te ridica de la masă.

Împărțirea notei de plată

În cultura germană, oamenii își împart de obicei nota de plată după ce au terminat masa. În timp ce în unele culturi este considerat nepoliticos să te oferi să plătești o parte din notă, germanii sunt cunoscuți pentru faptul că împart nota de plată atunci când ies la masă cu prietenii sau cu familia. Este cunoscută la noi drept „plata nemțească”, în limbajul de zi cu zi. De fapt, în Germania, chelnerul s-ar putea să te întrebe dacă vreți să plătiți împreună sau separat. Dacă alegi să plătești întreaga notă, s-ar putea să trebuiască să insiști de două ori sau mai mult, ca să nu faci pe nimeni să se simtă inconfortabil.

China

China este foarte particulară (și destul de neiertătoare) în ceea ce privește respectarea etichetei la masă. De la aranjamentul locurilor până la modul corect de a mânca cu bețișoare – chinezii au multe obiceiuri pe care le urmează în cadrul întâlnirilor formale și informale. De exemplu, este considerat nepoliticos să folosești telefonul, să te uiți la televizor sau să citești, în timp ce mănânci cu toată lumea, scrie translatebyhumans.

Arată respect față de gazdă și față de cei mai în vârstă

Dacă mergi la o întâlnire formală, așteaptă ca gazda să te prezinte tuturor și să te ghideze către locul tău. Într-o întâlnire informală, cum ar fi o adunare de familie, toată lumea așteaptă ca cel mai vârstnic membru să își ocupe locul. Urmează o regulă similară atunci când se mănâncă – cel mai în vârstă membru va cere tuturor să înceapă să mănânce. Până atunci nimeni nu mănâncă.

Nu te juca cu mâncarea

Când te servești dintr-un fel, nu „săpa” prin mâncare pentru a găsi bucățile bune. De exemplu, nu căuta bucăți de carne într-un bol. Ia rapid o porție mică de mâncare și dă bolul sau platoul altora. De asemenea, este politicos să întrebi dacă cineva vrea ultima porție. Dacă cei de la masă refuză, te poți servi cu ultima porție dintr-un fel de mâncare.

Nu lăsa bețișoarele înfipte în mâncare

În cultura chineză, oamenii pun bețișoare verticale într-un bol de orez în timpul înmormântărilor. Deci, dacă lași bețișoarele vertical în bol, acest lucru va fi privit negativ. De asemenea, nu te juca cu bețișoarele tale sau nu le folosi pentru a arăta ceva sau pe cineva.

Franța

Există câteva reguli nescrise pe care francezii le urmează în timpul mesei. De exemplu, vei fi primit cu ochi buni dacă ești bine îmbrăcat pentru o întâlnire formală sau informală. Este întotdeauna mai bine să fii prea elegant decât să fii neîngrijit.

Adu un vin francez bun. Este de obicei apreciat de gazdă. Totuși, este întotdeauna mai bine să consulți gazda în legătură cu acest lucru. Dacă alții aduc preparate de casă, nu ai vrea să fii singurul care aduce doar o sticlă de vin.

Nu părăsi masa în timp ce se mănâncă

Francezii consideră că este de prost gust să părăsești masa în timpul mesei. Chiar și atunci când ai terminat masa, trebuie să aștepți ca ceilalți să termine și apoi să ceri să te ridici de la masă. Așadar, mergi la toaletă înainte de a începe să mănânci.

Nu mușca direct din pâine

Pâinea este un aliment de bază care completează diverse feluri de mâncare franceze. În timp ce mănânci pâinea, pune-o pe farfuria din stânga și rupe-o în bucăți mici pentru a o mânca.

Mușcatul direct din pâine nu este acceptabil. Dacă dorești să cureți farfuria pentru următorul fel, poți folosi pâinea. De asemenea, amintește-ți să îți păstrezi mâinile pe masă tot timpul.

Nu cere mai mult

Dacă ceri mai multă mâncare de la gazdă s-ar putea înțelege greșit. Gazda franceză s-ar putea simți jignită, gândindu-se că nu ți-a oferit suficientă mâncare. Așadar, fii politicos și nu cere să fii servit a doua oară.

Italia

Mâncarea italiană este considerată una dintre cele mai fine bucătării din lume. Deci, nu e de mirare că italienii urmează anumite obiceiuri la masă. Ca și chinezii, italienii arată respect față de cei mai vârstnici sau membrii seniori. Așadar, este un obicei ca cei mai vârstnici să fie lăsați să intre în spațiul de dining mai întâi și să fie așezați la masă primii.

Nu folosi lingură pentru paste

Italienii folosesc atât furculiță, cât și cuțit pentru a mânca. Ei nu schimbă ustensilele – furculița este întotdeauna ținută în mâna stângă și cuțitul în mâna dreaptă. Pentru a învârti pastele, în loc să folosești o lingură, folosește furculița. 

Poziționează furculița paralel de cuțit când ai terminat de servit masa

Când ai terminat de mâncat, așează furculița și cuțitul paralele unul cu altul, pe partea dreaptă a farfuriei tale. Aceasta este o indicație pentru chelneri că ai terminat și că pot lua farfuria.

Nu curăța farfuria cu pâine

În timp ce francezii consideră acceptabil să cureți farfuria cu pâine, italienii nu apreciază atunci când oamenii folosesc pâinea pentru a curăța sosul de pe farfurie. Totuși, poți folosi pâinea pentru a absorbi sosul. 

Arabia Saudită

Țările din Orientul Mijlociu au o etichetă de masă unică, foarte diferită de cea urmată în partea vestică a lumii. Așa cum se întâmplă în China și Japonia, respectul față de vârstnici, salutându-i mai întâi și așteptând semnalul lor pentru a începe masa, este de asemenea important în Arabia Saudită.

Amintește-ți să îți speli mâinile înainte de a te așeza la masă și după ce ai terminat masa. Să nu te surprindă dacă bărbații și femeile sunt rugați să mănânce separat.

Folosește-ți mâinile pentru a mânca

Deși s-ar putea să vezi localnicii folosind ustensile (furculițe, cuțite și linguri) la un eveniment formal, de obicei ei mănâncă cu mâna dreaptă. Dacă ești invitat să iei masa la o adunare de familie, s-ar putea să fii nevoit să mănânci dintr-un platou comun.

Învăță să stai pe podea corect

Multe mese de familie și prânzuri de afaceri în Arabia Saudită sunt aranjate la nivelul podelei. Modul corect de a sta este cu picioarele încrucișate. Amintește-ți că tălpile picioarelor tale nu trebuie să fie vizibile – este considerat lipsit de respect.

India

Dacă colegul sau prietenul tău indian te invită să mănânci acasă la el, nu te aștepta să fii dus direct la masă imediat după sosire. Gazdele indiene îți vor oferi probabil băuturi (alcoolice sau non-alcoolice) și gustări înainte de a te invita în sala de masă.

Folosește-ți mâna dreaptă pentru a mânca

Este obișnuit ca indienii să mănânce cu mâna dreaptă – mâna stângă este considerată necurată. Poți folosi mâna stângă pentru a ține paharele cu băuturi și pentru a transmite preparatele. Dacă ai un prânz vegetarian indian, nu vor fi furculițe sau cuțite. Poți mânca cu mâinile sau folosind o lingură. Majoritatea gazdelor indiene vor înțelege dacă preferi să mănânci cu furculiță și cuțit.

Împarte mâncarea cu ceilalți

Dacă toți cei de la masă au comandat preparate diferite, trebuie să întrebi pe toată lumea dacă doresc să încerce ce ai comandat tu. Dacă spun da, servește-i din vasul comun sau bol. 

Austria

Austriecii sunt extrem de punctuali. În casa cuiva, rămâi în picioare până când ești invitat să te așezi. Este posibil să ți se arate un loc anume. Pune-ți șervetul pe genunchi imediat ce te așezi. Nu începe să mănânci până când gazda nu spune „mahlzeit” sau „guten appetit”.

Termină tot ce ai în farfurie. Poți indica faptul că ai terminat de mâncat așezând cuțitul și furculița paralele pe farfurie, în partea dreaptă. Gazda face primul toast. Toată lumea ridică și ciocnește paharele și se uită în ochii celui care face toastul.

Un oaspete de onoare oferă un toast de mulțumire gazdei la sfârșitul mesei.

Persoana care face invitația plătește nota într-un restaurant. Austriacul nu va aprecia dacă propui să împarți nota de plată. Lasă-l să plătească și revanșează-te data viitoare.

Belgia

Gazdele așază invitații la masă. Tot ele stau la capetele opuse ale mesei.

Acceptă orice băutură oferită de gazdă. Nu cere o băutură care nu este oferită. Păstrează-ți încheieturile deasupra mesei când mănânci.

Nu lăsa niciodată mâncare pe farfurie - este considerat nepoliticos și risipitor. Indică faptul că ai terminat de mâncat așezând cuțitul și furculița paralele pe farfurie, cu dinții în sus și mânerul spre dreapta.

Belgienii sunt mândri de bucătăria lor, așa că lauda unui preparat este un compliment sincer. Pentru a chema un chelner, ridică-ți mâna și stabilește contact vizual.

Bulgaria

Nu aduce flori galbene la cină, pentru că simbolizează ura. Eticheta mesei în Bulgaria poate părea relaxată, dar există anumite reguli care ar trebui apreciate. Când ești invitat să te așezi la masa de cină, așteaptă să ți se arate locul. Șervetele ar trebui să fie lăsate pliate lângă farfurie. Dacă alții le desfășoară și le pun pe genunchi, fă și tu la fel – înseamnă că ești la o masă mai formală.

Așteaptă să îți dea gazda semnalul înainte de a începe să mănânci. Chiar dacă ești oaspetele de onoare, este politicos să insiști ca persoana cea mai în vârstă de la masă să înceapă masa. Nu îți sprijini coatele pe masă, deși mâinile tale ar trebui să fie vizibile în permanență. Mâncând mai mult arată apreciere pentru mâncare, așa că la prima servire ia puțin pentru a avea loc pentru o a doua porție. Paharele vor fi întotdeauna reumplute – lasă câteva înghițituri la fundul paharului dacă nu dorești să îți fie reumplut paharul, sfătuiește theculinarytravelguide.

Danemarca

Cina este de obicei lungă și lentă, cu multe conversații, în Danemarca. Planifică să stai cel puțin o oră după ce masa s-a terminat. Așteaptă să ți se spună unde să te așezi. Poate exista un plan de așezare. Nu începe să mănânci până când gazda nu ține un toast și rostește „Skol”. Păstrează-ți întotdeauna mâinile vizibile în timp ce mănânci. Ține-ți încheieturile pe marginea mesei. Încearcă totul. Nu lua niciodată ultima bucată de pe orice farfurie. Trebuie să continui să-l împărți până rămân doar firimituri. Pentru a cere încă o porție la o cină daneză, întoarce furculița cu partea de jos pe masă, indicând că ești pregătit pentru mai mult. Termină tot ce ai pe farfurie. Danezilor nu le place să rispească mâncarea. Când ai terminat de mâncat, așază cuțitul și furculița pe farfurie cu dinții în sus și mânerul întors spre dreapta. Bărbatul așezat la stânga gazdei oferă de obicei un toast de mulțumire în timpul desertului. Când faci un toast, ridică-ți paharul la nivelul ochilor și stabilește contact vizual cu persoanele așezate cel mai aproape de tine.

Ține cont de aceste reguli privind eticheta la masă pentru a evita situațiile stânjenitoare sau momentele în care poți jigni pe cineva fără să vrei. Înainte de a te îndrepta spre o destinație despre care nu știi prea multe, este bine să faci un minim de research despre eticheta la masă, pentru că vei avea nevoie să știi cum să te comporți, din respect pentru acea cultură. 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Pensia maximă pe care un pensionar va trebui să o aibă ca să mai primească medicamente compensate cu 90%
Pensia maximă pe care un pensionar va trebui să o aibă ca să mai primească medicamente compensate cu 90%

Pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire vor beneficia în continuare de aceste măsuri, arată o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, luni.  

Problemele companiilor ruseşti cu plăţile către China continuă. Băncile de stat chineze închid tranzacţiile cu Rusia în masă
Problemele companiilor ruseşti cu plăţile către China continuă. Băncile de stat chineze închid tranzacţiile cu Rusia în masă

Unele companii ruseşti se confruntă cu întârzieri tot mai mari şi costuri în creştere pentru plăţile către partenerii comerciali din China, lăsând în suspensie tranzacţii în valoare de zeci de miliarde de yuani, au declarat pentru Reuters surse ruse. 

Cele trei alimente pe care nu trebuie să le consumi la micul dejun. Avertismentul medicului
Cele trei alimente pe care nu trebuie să le consumi la micul dejun. Avertismentul medicului

Un medic a dezvăluit că există trei tipuri populare de alimente pe care nu ar trebui să le consumați la micul dejun, deși sunt foarte strâns asociate cu prima masă a zilei.

Calendarul alegerilor prezidențiale, pe masa Guvernului. Cum se va desfasura scrutinul
Calendarul alegerilor prezidențiale, pe masa Guvernului. Cum se va desfasura scrutinul

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă privind stabilirea unor măsuri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Va fi aprobat și calendarul și bugetul pentru alegerile prezidențiale.

Trupele Kievului, de neoprit pe fronturile din Ucraina și Rusia. O armă furnizată de SUA face ravagii pe teritoriul rus
Trupele Kievului, de neoprit pe fronturile din Ucraina și Rusia. O armă furnizată de SUA face ravagii pe teritoriul rus

Aflat în vizită la Kiev, premierul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să se așeze la masa discuțiilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Putin avertizează că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă
Putin avertizează că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă şi că dispune deja de un stoc pregătit pentru utilizare.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.