Ucraina răspunde acuzațiilor de șantaj ale Ungariei. Ce spune Kievul după ce a oprit tranzitul de petrol rusesc spre Europa
Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski, a declarat că întreruperea tranzitului de petrol rusesc către Europa nu reprezintă o încercare de a șantaja țările care sunt în favoarea unei păci între Ucraina și Rusia.
Kievul a decis luna trecută să blocheze transportul prin oleoductul Drujba, ceea ce a provocat la Budapesta şi Bratislava îngrijorări privind posibile penurii. Decizia a fost considerată de unele capitale europene o încercare de a pune presiune pe statele care au vorbit despre posibilitatea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia.
Luni, Ungaria şi Slovacia au reclamat situaţia la Comisia Europeană, cerând aplicarea unui acord de asociere care în interpretarea lor nu ar fi permis Ucrainei să întrerupă tranzitul petrolier.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Vineri, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a afirmat că „şantajul” ucrainean împotriva Ungariei şi Slovaciei, care se opun războiului din Ucraina, este „necinstit”. Gergely Gyulas, citat de MTI, a arătat că blocarea transportului de ţiţei ameninţă grav securitatea rezervelor de energie.
Podoliak a reacţionat printr-un comunicat în care susţine că suspendarea tranzitului prin oleoductul Drujba „nu are nimic de-a face cu şantajul” din punctul de vedere al Ucrainei, iar „cu siguranţă Ungaria şi Slovacia nu se remarcă privind menţinerea păcii şi nu insistă pentru pace şi justiţie ci doar pentru concesiuni faţă de Rusia”.
Oficialul de la Kiev a acuzat cele două ţări vecine că merg „împotriva curentului” Uniunii Europene, care susţine Ucraina în războiul cu Rusia. El le-a recomandat oficialilor de la Budapesta şi Bratislava să ceară Moscovei încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice şi a căilor de transport ucrainene.
Rusia atacă insistent cu rachete şi drone sectorul energetic al Ucrainei, care şi-a pierdut în ultimele luni jumătate din capacitatea de producţie. Ca urmare, pe întreg teritoriul ucrainean au loc pene grave de curent.