Locuri de vizitat în Lituania. Obiective turistice în superba țară prea puțin cunoscută românilor

Lituania
Shutterstock

Lituania este o țară est-europeană cu o coastă la Marea Baltică în vest. Este cel mai mare și cel mai populat dintre cele trei state baltice. Țara se învecinează cu Belarus, Letonia, Polonia și Rusia și are o frontieră maritimă comună cu Suedia.

Lituania se întinde pe o suprafață de 65.300 km². Peisajul său neted și plat oferă plaje de nisip, numeroase lacuri, zone umede și zone forestiere mixte. Țara are o populație de 2,8 milioane de locuitori (în 2015), capitala și cel mai mare oraș fiind Vilnius. Limba vorbită este lituaniana, o limbă baltică, strâns înrudită cu letona.

Generalități despre Lituania

Lituania se află la marginea Câmpiei Europei de Est. Peisajul său a fost modelat de ghețarii din ultima epocă glaciară. Terenul Lituaniei este o alternanță de câmpii moderate și înălțimi.

Cea mai mare altitudine este de 297 de metri deasupra nivelului mării, care se găsește în partea de est a republicii și este separată de zonele înalte din regiunea vestică a Zemaiciai de câmpiile foarte fertile din regiunile de sud-vest și centrală.

Peisajul este punctat de 2.833 de lacuri mai mari de un hectar și de alte 1.600 de iazuri mai mici de un hectar.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Majoritatea lacurilor se găsesc în partea de est a țării. Lituania are, de asemenea, 758 de râuri mai lungi de zece kilometri.

Cel mai mare râu este Nemunas (lungime totală de 917 kilometri), care își are originea în Belarus. Celelalte cursuri de apă mai mari sunt râurile Neris (510 kilometri), Venta (346 kilometri) și Sesupe (298 kilometri). Cu toate acestea, doar 600 de kilometri de râuri din Lituania sunt navigabile.

Peisajul Lituaniei este plăcut, dar modest din punct de vedere al resurselor. Zona are o abundență de calcar, argilă, nisip de cuarț, nisip de gips și dolomită, care sunt potrivite pentru fabricarea cimentului, sticlei și ceramicii de înaltă calitate.

În Lituania a fost descoperit petrol în anii 1950, dar doar câteva sonde funcționează în partea de vest a țării. Lituania are cinci parcuri naționale (Aukštaitijos, Dzūkijos, Žemaitijos, Kuršių nerijos și Trakų) și 30 de parcuri regionale pline de păduri virgine și mlaștini neatinse, locuite de animale sălbatice protejate și păsări rare.

Limba oficială este lituaniana. Lituaniana este strâns înrudită cu letona. Mai mult de 80% din populația țării vorbesc lituaniana ca primă limbă. Limba lituaniană are două dialecte.

În orașele mai mari se vorbește rusa, poloneza, belarusa și ucraineana.

Conform recensământului populației lituaniene, 8% dintre locuitori sunt vorbitori nativi de rusă și 6% de poloneză.

80% dintre lituanieni pot vorbi rusa și 38% pot vorbi engleza. În majoritatea școlilor lituaniene se predă engleza ca primă limbă străină, dar elevii pot studia, de asemenea, germana, franceza sau rusa. În zonele populate de minorități există școli în care rusa sau poloneza sunt limbile principale.

Cum ajungi din România în Lituania 

Cel mai simplu și rapid mod de a ajunge în Lituania este zborul din România spre Vilnius. Altă metodă este să iei mașina personală și să treci prin Ucraina și Polonia, însă trecerea prin Ucraina nu este posibilă, având în vedere că este zonă de război.

Cât despre zbor, vei avea cel puțin o escală până la Vilnius. Altă variantă este să zbori spre Helsinki și să iei vaporul către Tallinn, în Estonia, apoi să ajungi ușor spre Lituania.

Încă o variantă este zborul direct spre Varșovia apoi un autobuz până în Lituania. Altă variantă este să mergi la Milano, de unde există zbor direct către Vilnius.

Aeroporturi Lituania

Aeroportul Vilnius

Aeroportul din Vilnius este cel mai mare aeroport comercial din Lituania, deservind peste 5 milioane de pasageri în 2019. În 2020, Aeroportul Vilnius a primit 1,3 milioane de pasageri, iar în 2021 acest număr a fost de 1,9 milioane de pasageri. 

Aeroportul este situat pe un platou în sudul orașului Vilnius. Se află la numai 7 km sau 15 minute cu mașina de centrul capitalei. Aeroportul oferă servicii de aviație și non-aviație pentru entități economice naționale și străine, precum și pentru persoane fizice.

Aeroportul Kaunas

Aeroportul Kaunas a deservit 1,1 milioane de pasageri în 2019, 370.000 în 2020 și 490.000 în 2021. 

Aeroportul Kaunas este al doilea cel mai aglomerat aeroport civil din Lituania, după aeroportul din Vilnius, și al patrulea cel mai aglomerat din statele baltice.

Aeroportul este situat în partea centrală a țării, la 14 km nord-est de centrul orașului Kaunas și la 100 km vest de capitala Vilnius.

Aeroportul Palanga

Aeroportul Palanga a deservit 338.000 de pasageri în 2019, 120.000 în 2020 și 90.000 în 2021. 

Aeroportul Palanga este un aeroport regional situat în partea de vest a Lituaniei, în apropiere de Marea Baltică.

Al treilea oraș ca mărime, port maritim fără gheață, Klaipeda, este situat la 35 km sud de aeroport. Aeroportul are legături rutiere perfecte cu marile orașe din regiune și cu țările vecine.

Top 10 locuri de vizitat în Lituania 

Iată cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în Lituania:

Castelul din Insula Trakai

Castelul din piatră se află pe Insula Trakai, iar construcția acestuia a început în secolul al XIV-lea. În 1409 lucrările de construcție s-au încheiat, rămânând câteva lucruri de făcut.

Kestutis a fost principalul fondator al acestui castel

Dealul Crucilor

Este un punct de pelerinaj în care ajung mulți oameni din diferite colțuri ale lumii. Există un teren deschis mare și este plin de verdeață. Acest loc este situat în partea de nord a Lituaniei, iar principala atracție sunt crucile și crucifixele. Pe lângă acestea, vei observa și o statuie a Fecioarei Maria.

Užupis

Acest loc este recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial. Termenul "Uzupis" înseamnă „dincolo de râu” sau „de cealaltă parte a râului”. De fapt, râul Vilnia curge prin acest loc și de aceea i s-a dat acest nume.

Parcul Național Curonian Spit

Este unul dintre cele cinci parcuri naționale care au fost înființate în anul 1991 pentru a conserva ecosistemul lagunei Curonian. Este o mare zonă protejată și este extrem de importantă pentru conservarea mediului. În fiecare colț al parcului, vei observa panouri care indică în mod clar totul.

Întregul parc este protejat de către stat, așa că citește cu atenție indicațiile și află ce ai voie și ce nu ai voie să faci.

Lacul Galve

Acest lac se află în zona Trakai din Lituania. Poți vedea aici câteva mici ruine ale unei bisericii ortodoxe.

Este ideal pentru plimbări cu barca, pe care o poți închiria. Lacul albastru este uimitor și se află aproape de castel, așa că poți bifa din start două obiective turistice.

Orașul stațiune Neringa (Curonian Spit)

Acest colț turistic destul de tânăr al țării este recomandat în special de către ghizi atunci când răspund la întrebarea ce să vizitezi în Lituania.

Neringa a fost fondată în 1961. Cu toate acestea, istoria originilor acestui loc minunat datează de mai multe secole. Neringa este situat pe Spit-ul Curonian. Orașul stațiune este numit pe bună dreptate perla Lituaniei.

Este un refugiu pentru artiști și un loc de atracție pentru turiștii din întreaga lume. Plajele din Neringa sunt de cel mai înalt nivel de organizare și curățenie a mediului.

Există multe hoteluri și hanuri private care întâmpină vizitatorii pe tot parcursul anului. Neringa este renumită pentru pinii săi înalți, vegetația unică, aerul curat și clima blândă.

Castelul Kaunas

Până în prezent, aproape o treime din clădiri au supraviețuit. Castelul este în stil arhitectural gotic. Clădirea rotundă este realizată din piatră. În jurul părții principale conservate a castelului se află două turnuri, fragmente din zidul de fortificație și alte clădiri mici cu forme complicate. Poți afla despre istoria acestui punct de reper lituanian în muzeul organizat într-unul dintre turnuri.

Este demn de remarcat faptul că pe teritoriul castelului se organizează în mod regulat spectacole de teatru colorate. În acest loc există o mulțime de evenimente de divertisment care pot fi de interes pentru turiști. Ghizii din Kaunas recomandă vizitarea festivalului anual de operetă.

Muzeul de chihlimbar din Palanga

Este un muzeu unic, care povestește în culori istoria "pietrei soarelui".

Muzeul de chihlimbar a fost deschis în 1963 în clădirea, care a aparținut odată celebrului conte Tyshkevich.

Palatul contelui a fost construit în 1897. Astăzi, zidurile clădirii au fost restaurate, iar zonele din jur sunt adaptate pentru plimbări confortabile și recreere. Dar cel mai interesant lucru se află în cele 15 săli ale palatului.

Odată ce treci pragul muzeului, vei întâlni o colecție unică de chihlimbar. După vizitarea muzeului, poți face o plimbare în parcul din apropierea palatului, scrie tripzaza.

Kernave

Obiectivele turistice lituaniene sunt fascinante cu un număr mare de locuri protejate ale naturii. Rezervația Muzeului Kernavė este o destinație turistică deosebit de populară printre vizitatori. Kernavė este prima capitală a Lituaniei.

Este un complex de cinci așezări, la 35 km de Vilnius, pe malul râului Neris. Acest loc minunat păstrează memoria istoriei dezvoltării țării și a popoarelor baltice.

În această rezervație au fost găsite urme ale civilizațiilor care au trăit aici în secolul al X-lea î.Hr. Acest loc este deosebit de atractiv la începutul lunii iulie. Festivalul Zilele arheologiei vii este organizat pentru a sărbători Ziua de stat în Kernav.

Principalele atracții din Vilnius

Iată cele mai importante 10 atracții turistice din Vilnius pe care fiecare călător trebuie să le vadă, de la cele mai vechi la cele mai noi! Vizitând aceste locuri, vei putea explora întreaga istorie a Vilniusului.

Turnul Gediminas

Turnul Gediminas este simbolul principal al Vilniusului, situat pe Dealul Gediminas. Aceasta este cu siguranță o atracție obligatorie pentru oricine vizitează Vilniusul.

Dealul și turnul poartă numele fondatorului Vilniusului - Marele Duce Gediminas. Turnul a făcut cândva parte dintr-un castel defensiv care s-a deteriorat de-a lungul istoriei. Turnul supraviețuitor de astăzi este locul perfect pentru a te bucura de panorama Vilniusului.

Biserica St. Anne

Un lucru pe care îl vei observa cu siguranță în timp ce te plimbi pe străzile Centrului Vechi al Vilniusului - este că e plin de biserici. Nu trebuie să le vizitezi pe toate, dar arhitectura uimitoare îți va atrage atenția. În special biserica gotică flamboiantă din cărămidă roșie, St. Anne, construită la începutul anilor 1500. Legenda spune că Napoleon Bonaparte a fost atât de impresionat de frumusețea acestei biserici încât voia să o ducă înapoi la Paris cu el.

Poarta Zorilor

Vei găsi Poarta Zorilor în aproape toate listele de atracții turistice obligatorii din Vilnius. În timp ce dimensiunea porții dezamăgește majoritatea călătorilor, importanța acestui loc este mult mai mare decât doar aspectul său.

Este singura poartă supraviețuitoare a Zidului Orașului Vechi și are o pictură miraculoasă a Fecioarei Maria binecuvântată. Poți găsi o replică a picturii în una dintre capelele Bazilicii Sfântului Petru din Vatican.

Pictura a ajutat localnicii să treacă peste toate momentele teribile ale istoriei în timpul perioadelor dificile cu invadatori străini, incendii și alte nefericiri.

Curțile Universității din Vilnius

Curtea mare a Universității din Vilnius cu biserica Sf. Ioan și turnul clopotniță Universitatea din Vilnius a fost fondată în 1579. Timp de mult timp a fost singura instituție de învățământ superior din Lituania.

A avut un impact major asupra dezvoltării științei și culturii în Lituania și țările învecinate.

De-a lungul istoriei, universitatea s-a extins și astăzi poți găsi un ansamblu arhitectural de 13 clădiri, 13 curți interioare, o biserică și un turn clopotniță în Centrul Vechi al Vilniusului.

Începând din vara anului 2020, turiștii pot vizita curțile universității din Vilnius gratuit. În Facultatea de Filologie poți găsi o frescă magnifică numită „Anotimpurile” de P. Repsys, și în biserica principală din Curtea Mare are loc ceremonia de absolvire.

Cartierul Evreiesc din Vilnius

Cândva, Vilniusul era numit Ierusalimul Lituaniei. Zona în care evreii s-au mutat pentru prima dată în Vilnius este cunoscută încă drept un cartier evreiesc, dar astăzi este dificil să găsești urme ale istoriei evreiești.

Doar numele străzilor, plăcuțele de pe clădiri și câteva panouri informative amintesc de istoria acestei părți a Orașului Vechi.

Cultura evreiască a prosperat în Vilnius timp de ani de zile și evreii locali au devenit cunoscuți ca litvaci. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost înființat un mic ghetou în cartierul evreiesc original.

După război, doar câteva mii de evrei au supraviețuit.

Biserica Sf. Petru și Pavel

Sunt multe biserici în Vilnius și este plăcut să le privești în timp ce te plimbi prin Centrul Vechi al Vilniusului. Dar una dintre ele merită cu adevărat vizitată pentru interiorul său. Este vorba de biserica Sf. Petru și Pavel, situată puțin în afara Centrului Vechi al Vilniusului. Când te apropii de biserică, nu pare foarte specială. Ca oricare altă biserică pe care ai văzut-o. Cu toate acestea, frumusețea bisericii se află în interior.

Pe pereții bisericii sunt peste 2000 de sculpturi albe.

Primăria din Vilnius

Primăria din Vilnius a fost centrul Centrului Vechi al Vilniusului pentru o lungă perioadă, unde aveau loc piețele principale. Astăzi este folosită pentru concerte, expoziții și evenimente.

Devine tot mai populară și pentru nunți. Toate tururile în jurul Centrului Vechi al Vilniusului trec prin Piața Primăriei.

Piața Catedralei din Vilnius

Piața Catedralei din Vilnius este chiar inima Vilniusului. Este o piață imensă ideală pentru toate evenimentele majore ale orașului, târgul de Crăciun, iar în zilele obișnuite servește drept un punct de întâlnire pentru localnici.

Atracția principală din piață este clădirea albă a Catedralei Vilnius. Mulți călători cred că este de fapt un muzeu sau o galerie de artă din cauza arhitecturii neobișnuite pentru o biserică catolică.

Palatul Prezidențial

Palatul construit pentru a adăposti guvernatorii ruși în secolul al XIX-lea servește astăzi ca birou al președintelui lituanian. Aceasta este una dintre puținele clădiri din Centrul Vechi al Vilniusului cu un acoperiș verde.

Republica Užupis

Aceasta este o parte boemă și artistică a orașului. Un grup de localnici a decis să înființeze o "republică independentă" în Vilnius pentru a-și exprima arta și ideile acum peste 20 de ani. Vei găsi multe opere de artă interesante peste tot, de la Rucsacul lui Iisus la leagănul Destinului sub pod.

Cum sunt prețurile în Lituania 

Vei cheltui în jur de 92 € pe zi în vacanță în Lituania, acesta fiind prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor vizitatori.

Călătorii din trecut au cheltuit, în medie, 36 € pe mese pentru o zi și 12 € pe transportul local. De asemenea, prețul mediu al unui hotel în Lituania pentru un cuplu este de 84 €, scrie budgetyourtrip.

Așadar, o călătorie în Lituania pentru două persoane timp de o săptămână costă în medie 1.288 €. Aceste prețuri aproximative de călătorie au fost colectate pe baza experiențelor altor turiști.

Prețul mediu pentru cazare de o persoană Lituania este de 42 €. Pentru două persoane care împart o cameră de hotel, prețul mediu este de aproximativ 84 €. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bâlea Lac - cum ajungi la lacul Bâlea și ce poți vedea în împrejurimi
Bâlea Lac - cum ajungi la lacul Bâlea și ce poți vedea în împrejurimi

Stațiunea Bâlea Lac este una dintre cele mai populare și vizitate din România.

Salina Ocnele Mari – program, tarife, cum ajungi și ce poți face în interiorul minei
Salina Ocnele Mari – program, tarife, cum ajungi și ce poți face în interiorul minei

Salina Ocnele Mari se află în localitatea cu același nume, la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, aproape de Valea Oltului.

Târgurile de Crăciun din Romania în 2024. În ce orașe se organizează cele mai frumoase târguri de sărbători anul acesta
Târgurile de Crăciun din Romania în 2024. În ce orașe se organizează cele mai frumoase târguri de sărbători anul acesta

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar fulgii de zăpadă care au căzut în urmă cu câteva zile ne fac să ne gândim la perioada sărbătorilor de iarnă, care nu mai e atât de departe.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.