Contractul pentru centralele nucleare SMR a fost semnat. Urmează studii de fezabilitate de 150 milioane de dolari
România ar putea fi prima țară din Europa care va folosi tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici.
Miercuri, în prezența secretarului pentru Energie al Statelor Unite, au fost semnate contractele pentru următoarea fază a proiectului nuclear de la Doicești.
Construcția primei centrale nucleare cu reactoare modulare mici ar putea prinde contur în următorii 3-4 ani, iar investiția s-ar ridica la câteva miliarde de dolari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Companiile americane şi românești responsabile de proiect au semnat, miercuri, contractele prin care vor permite începerea studiilor de fezabilitate pentru proiectul nuclear de la Doicești- Dâmbovița. Acesta vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR din Europa, de către compania americană NuScale.
Jennifer Granholm - Secretarul SUA pentru Energie: „Suntem încântați de acest lucru. Suntem încântați de faptul că aceasta înlocuiește o centrală pe cărbune dezafectată. Aceasta este tranziția energetică despre care vorbim. Să punem la lucru oameni care au aprovizionat națiunile noastre în ultimii 100 de ani sau mai mult – care vor fi capabili să furnizeze energie națiunilor noastre pentru următorii 100 de ani sau mai mult”.
După cele 30 de luni în care vor fi făcute studii de fezabilitate, costul acestora fiind de peste 150 milioane dolari, ar putea începe și construcția propriu-zisă a centralei. Investiția finală ar putea trece de 5 miliarde de dolari și ar putea crea aproape 4.000 de locuri de muncă. Termenul estimativ pentru finalizarea proiectului ar fi anul 2030, însă deocamdată totul este incert.
Proiectul este unul ambițios - şi ar putea transforma țara noastră într-un adevărat Centru Regional specializat în tehnologii nucleare de acest fel.
Reactorele modulare sunt proiectate să aibă o capacitate totală instalată de aproape 460 de megawați, ceea ce înseamnă aproximativ 65% din puterea unui singur reactor de la Cernavodă.
Acestea ar putea alimenta 46.000 de locuințe.
Cristian Presură, fizician: „E ca și cum am face un foc foarte mare în care punem acolo tot combustibilul, sau în loc să facem un foc foarte mare, facem mai multe focuri foarte mici. Venim cu mai multe bucăți de combustibil pe care le punem în câte un reactor mic, și în cazul de față vorbim de reactoare modulare, un reactor ar avea undeva la 70 de MW. Deci ar fi de 10 ori mai puțin decât reactorul de la Cernavodă.”
Alte companii americane vor învesti în modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă. Concret, retehnologizarea reactoarelor 1 și 2, dar și construirea altor două reactoare.