Vacanță în Bosnia – Herțegovina. Cele mai frumoase locuri de vizitat și cât costă o vacanță

Bosnia si Hertegovina
Shutterstock

Bosnia și Herțegovina se învecinează cu Croația, Serbia și Muntenegru și are o întindere îngustă de teren de-a lungul Mării Adriatice. Este o țară cu adevărat fascinantă, formată din numeroși munți. Alpii Dinarici se întind de-a lungul graniței vestice.

Aproximativ 40 la sută din teritoriul Bosniei și Herțegovina este acoperită de păduri din stejari, pini și fagi. Bosnia și Herțegovina abundă în faună sălbatică, care include urși, lupi, vulpi, vidre și șoimi.

Este o adevărată comoară pe care, dacă încă nu ai descoperit-o, este cazul să îi faci o vizită și să o lași să te surprindă.

Curiozități despre Bosnia-Herțegovina

Înghesuită între Serbia, Muntenegru, Croația și Marea Adriatică, oamenii au luptat pentru controlul asupra Bosniei și Herțegovinei timp de secole. Acest stat este bine cunoscut pentru rolul său în războiul devastator care a urmat dezintegrării Iugoslaviei în anii 1990 și, înainte de aceasta, ca punct de plecare pentru Primul Război Mondial (arhiducele Franz Ferdinand a fost asasinat la Sarajevo în iunie 1914).

Dar țara este mai mult decât atât. Pentru început, este una dintre cele mai diverse țări din punct de vedere etnic și religios din Europa; islamul, creștinismul ortodox și romano-catolicismul sunt practicate pe scară largă de bosniaci, sârbi și croați.

Citește și
piana brasov
Domeniul schiabil Poiana Brașov - totul despre pârtiile din cea mai populară stațiune montană din România

Țara are și un peisaj divers pe măsură, cu o inimă muntoasă stâncoasă, plaje cu nisip auriu și păduri dense.

Are o istorie foarte bogată

Înainte de formarea Bosniei și Herțegovinei, Bosnia era deja pe hartă. Între 1377 și 1463 a existat un "Regat al Bosniei". Regele Tvrtko I, un monarh înfricoșător, mânuitor de săbii, este probabil cel mai faimos rege al regatului. El a fondat Herceg Novi, care acum face parte din Muntenegru, și și-a extins drastic teritoriile.

Otomanii au domnit din 1463 până când a intrat sub controlul Austro-Ungariei în 1878. După Primul Război Mondial, țara a devenit parte a Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a devenit parte a Federației Socialiste Iugoslave.

Bosnia este mult mai mare decât Herțegovina

Herțegovina, secțiunea sudică a țării, reprezintă doar 20% din totalul masei terestre. Din punct de vedere tehnic, nu există granițe geografice sau cultural-istorice definite. Aici se află orașul Mostar, cunoscut pentru centrul său vechi fermecător. Tot aici se află și unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri ale războiului - Podul Mostar, construit de otomani în secolul al XVI-lea și distrus în 1993. Autoritățile l-au restaurat și îl puteți vizita și astăzi.

Bosnia se află la vest și la nord de Herțegovina și găzduiește capitala țării - Sarajevo.

Bosnia si Hertegovina

Țara este recunoscută pentru vinuri

Cea mai mare parte a vinului țării provine din Herțegovina. Cel mai renumit strugure alb din regiune se numește Zilavka. Acesta înseamnă "rădăcini puternice", deoarece rădăcinile sale adânci pot rezista la temperaturi ridicate și la secete severe. Cele mai bune vinuri roșii corpolente din țară sunt obținute din struguri Vranac.

Poți vizita o pădure tropicală în Bosnia și Herțegovina

Parcul Național Sutjeska, care se află de-a lungul graniței cu Muntenegru, se mândrește cu 3.500 de hectare de păduri tropicale. Acesta găzduiește 170 de specii de copaci, precum și mii de specii de floră și faună. Situl Patrimoniului Mondial UNESCO, vechi de 20.000 de ani, găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai înalte cascade din Bosnia, Cascada Skakavac.

"Crinul de aur

Crinul de aur, Lilium Bosniacum, este simbolul național al Bosniei. Este o floare autohtonă și reprezintă în mod tradițional cadourile, fiind folosit pentru a decora torturile aniversare și se găsește pe hârtia de împachetat. Ca simbol heraldic, datează din secolul al XIV-lea, din Regatul Bosniei. Astăzi, crinul de aur reprezintă Bosnia și pe bosniaci.

Prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă într-o țară comunistă

Jocurile Olimpice de iarnă din 1984, cunoscute și sub numele de Sarajevo 1984, au fost primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un stat socialist și într-o țară de limbă slavă. De asemenea, a fost prima ediție a Jocurilor Olimpice care a avut loc în Balcani, de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de la Atena.

Jocurile s-au desfășurat la Sarajevo și în stațiunile din împrejurimi, în Alpii Dinarici, la aproximativ 25 km de centrul orașului. De fapt, cursele au trebuit să înceapă cu patru zile întârziere din cauza vremii nefavorabile.

Peste 1270 de sportivi din 49 de țări au călătorit în Bosnia și Herțegovina pentru a concura în 39 de evenimente oficiale. Evenimentul a fost un succes uriaș, dar, din păcate, războiul care a urmat în 1992 a afectat grav orașul și instalațiile olimpice.

Bosnia-Herțegovina are și plaje

Bosnia si Hertegovina

Bosnia și Herțegovina ar putea fi cel mai bine cunoscută pentru vârfurile sale acoperite de zăpadă, dar se mândrește și cu plaje. Este adevărat, este vorba doar de o întindere de 22 km, ceea ce o face a doua cea mai mică coastă din lume, dar este totuși destul de specială.

Localnicii și turiștii se îndreaptă spre singurul oraș de coastă din țară, Neum. Datând din anul 533 d.Hr., Neum s-a dezvoltat ca un refugiu de coastă în anii 1960 - odată cu apariția Autostrăzii Adriatice.

Există o mulțime de facilități și este popular pentru sporturi acvatice precum scufundări, jetskiing și parasailing, dar este mai ieftin și mai liniștit decât vecinul său croat – Dubrovnik - care are parte de toată faima și popularitatea.

Bosnia și Herțegovina - cât de sigură este țara pentru turiști 

Nivelul criminalității în Bosnia și Herțegovina este în general scăzut, iar infracțiunile împotriva străinilor nu sunt frecvente, dar trebuie să te ferești de hoții de buzunare în transportul public și în zonele turistice și pietonale din Sarajevo și din alte orașe.

Fii vigilent și asigură-te că bunurile personale, inclusiv pașapoartele, sunt în siguranță. Afișarea evidentă a bogăției, inclusiv cantități mari de bani sau bijuterii și vehicule de lux, te poate face o țintă pentru hoții oportuniști.

S-a înregistrat o creștere a furturilor din mașini, inclusiv în zonele turistice populare din Sarajevo și din împrejurimi, în special pe Muntele Trebevic.

Fii deosebit de atent în zonele populare printre turiștii străini și în locurile publice aglomerate.

Se poate călători în siguranță în Bosnia și Herțegovina în acest moment. Deși moștenirile războiului sunt încă vizibile, luptele s-au încheiat cu câteva decenii în urmă, iar acum este o țară prietenoasă care așteaptă turiștii.

Ar trebui să eviți activitățile extreme periculoase, cum ar fi drumețiile în zona rurală fără ghid sau explorarea clădirilor deteriorate de război, deoarece nu se știe niciodată când ai putea fi rănit.

Bosnia si Hertegovina

Cum ajungi în Bosnia din România și care sunt taxele de drum

Cel mai simplu mod de a ajunge în Bosnia și Herțegovina este să zbori pe Aeroportul Internațional Sarajevo, care este deservit de mai multe companii aeriene, printre care:

Turkish Airlines

Austrian Airlines

Lufthansa

Ryanair

Wizz Air

Pegasus

Air Serbia

Croatia Airlines

O altă opțiune este să conduci până acolo. În Bosnia și Hertzegovina nu se plătește vinietă, dar se percep taxe de drum pentru autostrăzi. De exemplu, se percep taxe de trecere pentru o parte a autostrăzii A1, principala secțiune taxată fiind cea de 70 km de autostradă care leagă capitala Sarajevo de orașele din jur.

În plus față de autostrada A1 cu taxă de trecere în jurul Sarajevo, există o taxă pentru câțiva km de A1 în apropiere de granița cu Croația. Plata se face la porțile de taxare prin numerar sau card de credit.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi despre călătoria în Bosnia și Herțegovina este că trebuie să ai la tine 75 de euro pentru fiecare zi de ședere.

”Cetăţenii români care doresc să intre pe teritoriul statului Bosnia şi Herţegovina trebuie să facă dovada deţinerii sumei de 150 BAM (mărci convertibile) sau de 75 de Euro, pentru fiecare zi de şedere pe teritoriul acestei ţări”, scrie MAE român.

Totodată, „cetățenii străini care doresc să rămână mai mult de trei zile în Bosnia şi Herţegovina trebuie să se înregistreze la birourile teritoriale ale Serviciului pentru străini aparținând de Ministerul Securității”.

MAE scrie că obligația înregistrărilor străinilor revine unităților de cazare sau gazdei la care locuiește cetățeanul străin.

Litoralul din Bosnia - Herțegovina

Plajele din Bosnia și Herțegovina sunt în mare parte mici și situate în golfuri confortabile. Unele locuri au golfuri greu accesibile, de o formă bizară, provocând călătorii activi să le exploreze. Majoritatea plajelor nu au umbră naturală, deoarece vegetația este fie prea mică, fie complet absentă, așa că nu îți uita umbrela de soare și produsele de protecție solară.

Majoritatea plajelor din Bosnia și Herțegovina sunt situate în limitele așezărilor, astfel încât peisajele naturale nu sunt atât de frecvente aici.

Singurul oraș de coastă din țară, numit Neum, este frecventat în principal de localnici sau de turiști care au fost suficient de norocoși să audă de cele mai ieftine vacanțe de pe malul Adriaticii.

La doar o oră de mers cu mașina la nord de Dubrovnik se află Neum, singura stațiune balneară din Bosnia.

Istoria acestui loc datează din anul 533 d.Hr. când se numea Neunense. Cu toate acestea, orașul Neum a început să se dezvolte ca refugiu de coastă și destinație turistică abia la sfârșitul anilor 1960, după ce a fost construită autostrada Adriaticii.

Fiind singura ieșire din țară spre coastă, Neum îți dă senzația că te întorci în vremurile Iugoslaviei. O bună parte din oraș a fost construită la acea vreme pentru a servi drept stațiune pentru elita comunistă.

În zilele noastre, aceasta este o destinație balneară de familie. Având un golf închis, Neum este protejat de vânturile puternice de către Peninsula Pelješac. Prin urmare, este ideal pentru activități maritime precum scufundări, jet ski, parasailing etc.

Bosnia si Hertegovina

Obiective turistice Bosnia Herțegovina

Călătoria în Bosnia este una uimitoare, având în vedere locurile pe care le are de oferit. De la dealuri luxuriante, ruine vechi de secole, orașe istorice la cascade înalte care se varsă în lacuri verzi ca jadul.

Parcul Național Una

Începe turul Bosniei în Parcul Național Una (cunoscut și sub numele de Nacionalni Park Una), care se întinde la granița cu Croația, la mai puțin de 90 de minute de popularul Parc Național Lacurile Plitvice.

Parcul a fost înființat în 2008 pentru a proteja râurile Krka, Unac și Upper Una, flora și fauna, cascadele și siturile arheologice, fiind una dintre cele mai bogate în biodiversitate zone din Balcani.

Punctul culminant al unei vizite în Parcul Național Una este, fără îndoială, Štrbački buk, o cascadă uimitoare, înaltă de 25 de metri, înconjurată de platforme de observare, unde apa cristalină se varsă în bazinele învolburate de dedesubt. Această cascadă este atât de spectaculoasă încât poate fi considerată bijuteria coroanei întregului parc.

Dar asta nu este tot: există o mulțime de alte locuri de explorat în zonă, inclusiv cascada Milancev Buk, la fel de uimitoare și o rețea de trasee de mers pe jos

Bosnia si Hertegovina

Banja Luka

Banja Luka este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Bosnia. Este al doilea oraș ca mărime din Bosnia, după Sarajevo, și locul perfect pentru a sta câteva nopți. Renumit pentru cultura sa de cafenele (are cam 1.000 de cafenele și baruri, pentru doar 200.000 de locuitori), Banja Luka este genul de loc în care să te relaxezi.

Bineînțeles, cei dornici de aventură vor avea în continuare o mulțime de lucruri de făcut, inclusiv să exploreze fortăreața medievală Kastel, care se înalță pe malul râului, să intre în catedrala ortodoxă pentru a admira candelabrul său masiv și orbitor și să admire arhitectura otomană a moscheii Ferhadija.

Bosnia si Hertegovina

Jajce

Acest oraș micuț găzduiește un spectacol de neuitat: Cascada Pliva, care se găsește chiar în centrul orașului.

Cu o înălțime de 17 metri, torentul de apă creat din convergența a două râuri se prăbușește într-o piscină turcoaz cu o asemenea forță încât ar putea rivaliza cu Cascada Niagara.

Fenomenul este cel mai bine experimentat stând pe platforma oficială de observare de lângă partea de jos, dar ai grijă - jetul de apă te va uda complet, așa că ai grijă la telefon și aparatul foto.

Jajce are, de asemenea, multe obiective naturale de oferit. Înconjurate de dealuri verzi și luxuriante, apele senine, de culoarea smaraldului, sunt perfecte pentru plimbări cu barca, pescuit și înot, și există o mulțime de campinguri și activități pentru familii, ceea ce face din acest loc un loc popular pentru o escapadă de vară.

Nu uita să vizitezi vechile mori de apă din lemn, care datează din Evul Mediu și au fost folosite inițial de fermierii locali.

Bosnia si Hertegovina

Ilidza

Tehnic, este o suburbie a orașului Sarajevo, unde se poate ajunge ușor cu tramvaiul.

Ilidza este cunoscută pentru că este un centru spa și pentru parcul său fermecător cu zonă de agrement și izvorul râului Bosna.

Pentru a ajunge acolo trebuie să traversezi o alee lungă, mărginită de copaci, care este închisă pentru vehicule și doar din când în când trece câte o trăsură din perioada austro-ungară.

În Ilidza vei găsi hoteluri vechi și luxoase de la începutul secolului al XIX-lea și al XX-lea - într-unul dintre ele, arhiducele Franz Ferdinand și-a petrecut ultima noapte înainte de a fi asasinat la 28 iulie 1914 (acest eveniment este cunoscut ca fiind începutul Primului Război Mondial).

Bosnia si Hertegovina

Mostar

Mostar este o legendă și, probabil, cel mai cunoscut oraș din Bosnia și Herțegovina.

Din păcate, Mostar a fost, de asemenea, scena unui război crud, iar celebrul pod, construit în secolul al XVI-lea, a fost distrus la 9 noiembrie 1993.

Podul vechi și împrejurimile sale frumoase au intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2005.

Cel mai bun loc pentru a admira zona este de pe minaretul moscheii lui Koskin-Mehmed Pașa - urcarea poate fi un pic periculoasă, dar merită priveliștea!

Mostar este mai mult decât Podul Vechi, așa că nu uita să vezi și alte părți ale orașului, în special Turnul Lunetistului și parcul cu statuia lui Bruce Lee.

Bosnia si Hertegovina

Blagaj

Situat nu departe de Mostar, Blagaj este cunoscut pentru izvorul râului Buna (care iese direct din stânci) și pentru mănăstirea dervișilor construită în 1520.

Ambele sunt situate una lângă cealaltă, creând un loc foarte fotogenic, mai ales atunci când stai vizavi de mănăstirea de peste râu.

Bosnia si Hertegovina

Cascada Kravica

Acesta este unul dintre cele mai frumoase obiective naturale din Bosnia și Herțegovina.

Situată aproape de granița cu Croația și nu departe de Mostar, Cascada Kravica este o atracție populară și o escapadă de vară atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

De îndată ce vei vedea locul, vei înțelege de ce - zona este pur și simplu uimitoare!

Cum sunt prețurile în Bosnia 

De câți bani vei avea nevoie pentru călătoria ta în Bosnia și Herțegovina?

Ar trebui să planifici să cheltui în jur de 70 euro pe zi în călătoria ta în Bosnia și Herțegovina pentru o persoană. Costurile de cazare pentru 2 adulți într-un hotel bun de 4 stele sunt in jur de 60 de euro, iar masa într-un restaurant local, mâncare și băuturi ajunge la 25 de euro, potrivit budgetyourtrip.com.

Ianuarie este cea mai ieftină lună pentru a merge în Bosnia și Herțegovina.

Sezonul de vârf în Bosnia și Herțegovina este cuprins între martie și septembrie. O noapte într-un hotel de categorie medie în aceste luni costă în jur de 90 de euro.

Extrasezonul începe din octombrie. Poți obține o cameră pentru o noapte la un preț începând cu 60 de euro. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Domeniul schiabil Poiana Brașov - totul despre pârtiile din cea mai populară stațiune montană din România
Domeniul schiabil Poiana Brașov - totul despre pârtiile din cea mai populară stațiune montană din România

Stațiunea Poiana Brașov se află la 14 km de Brașov și aici se află cel mai mare domeniu schiabil din România.

Vacanța de Crăciun 2024. Ce destinații au cele mai mici prețuri la biletele de avion
Vacanța de Crăciun 2024. Ce destinații au cele mai mici prețuri la biletele de avion

Sărbătorile de Crăciun sunt momentul perfect pentru a călători și a descoperi locuri noi, dar bugetul poate deveni o preocupare majoră.

Stațiunea Rânca – stațiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din țară. Trasee montane, cum ajungi și ce poți face
Stațiunea Rânca – stațiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din țară. Trasee montane, cum ajungi și ce poți face

Aflată pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier, județul Gorj, stațiunea Rânca este una dintre cele mai populare și vizitate din România, în special în sezonul rece.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.