Cum se schimbă gusturile românilor, dar și ale europenilor. Mâncărurile și băuturile care au devenit la modă

×
Codul embed a fost copiat

Călătoriile făcute peste hotare, până în îndepărtata Asie, ne-au schimbat preferințele culinare.

Atrași de aromele exotice, românii își doresc să mănânce și acasă preparate pe care le-au încercat pe diferite continente.

Așa se face că sarea de Himalaya și florile de portocal sunt nelipsite din deserturile cu ciocolată, iar cafeaua și lavanda îmbogățesc un pahar de gin.

Și nu doar românii au aceste preferințe, ci toți europenii, potrivit unui studiu despre gust, realizat de o rețea internațională de experți culinari și bio-chimiști.

Avocado a intrat în ultimii ani în meniul europenilor, inclusiv al românilor. În bistrouri, de pildă, clasicele ouă ochiuri nu se mai despart de avocado și nici de sosul de șofran, tot mai apreciat clienți.

Citește și
raion de carne in magazin
Un tânăr a cerut 25 de cefe de porc la magazin, chiar înainte de Revelion. Ce a urmat

Algele de mare, hrișca, ovăzul și usturoiul sălbatic sunt ingredientele pe care bucătării le folosesc din ce în ce mai mult. Brânza italiană burrata, fabricată din mozzarella și smântână, este și ea tot mai căutată.

Poate și din acest motiv, în unele restaurante de la noi, clasica pizza cu brânză a devenit un aluat asezonat cu burrata.

Ingredientele asiatice sunt și ele în top.

Printre produsele care au avut o creștere accelerată în ultimii ani găsim pastă MISO, obținută prin fermentarea unor boabe de soia, orz și grâu.

Europenii cer însă tot mai des și „chimichurri” - un sos crud, originar din Argentina și Uruguay - preparat din pătrunjel tocat fin, usturoi, ulei de măsline, oregano și oțet din vin roșu.

Românii încep să se alinieze trendului.

Mihai Pitrop, manager de restaurant: „Urmărim marii șefi bucătari, cei de renume, trendsetterii, urmărim și preluăm de la ei rețete pe care le reinterpretăm sau le reinventăm”.

Roxana Ionescu, PR al unui bistro: „Cred că moda asta bio și eco ne spune care sunt ingredientele anului 2020 și social media are cea mai mare influență în această treabă, pentru că oamenii vor să vadă niște fotografii și apoi vin să testeze efectiv ingredientele și să vadă cum dau ele în preparatele clasice”.

Când ajungem la deserturi, autorii studiului anunță combinații de gusturi și arome care ne întrec imaginația. Cofetarii amestecă tot mai des în preparate florile de portocal cu alcoolul, pe cele de soc cu susanul și ciocolata cu brânzeturile fine sărate.

Cu o experiență de peste 20 de ani în prepararea deserturilor, Emilian Vîrlescu susține că nu ar mai trebui să ne surprindă nici folosirea ardeilor Jalapeno și a sării de Himalaya în cofetărie.

Emilian Vîrlescu, maestru cofetar: „Tendința anilor ce vin este foarte interesantă, pentru că se combină, de exemplu, gustul de soc asociat cu susanul, alcoolul, gustul de șampanie, tequila asociat cu lemon crudul, ciocolata în cazul de față cu sarea de Himalaya. E gustul dus dincolo de aromă”.

Cât privește băuturile, anul acesta - spun autorii studiului - la modă o să fie ginul tonic cu infuzie de plante, cafea, fructe și chiar ou.

Daniel Goțea, barman: „Voi prepara un gin tonic cu o infuzie de lavandă și pară și un gimlet la fel, doar că voi folosi o infuzie de cafea și anason. Pentru gimlet voi folosi o porție de gin, jumătate de porție de sour și încă un ingredient care nu are cum să lipsească, este albusul de ou”.

Studiul despre preferințele culinare ale europenilor are la baza analiza ingredintelor folosite în restaurante pentru prepararea gustărilor, felurilor principale, deserturilor și băuturilor. Peste 40.000 de de degustători, experți culinari și biochimiști au luat parte la cercetare.

Citește și...
Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor
Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor

Deşi de aceste sărbători mulţi români au promis că vor fi cumpătaţi, puţini au şi reuşit până la capăt.

Un tânăr a cerut 25 de cefe de porc la magazin, chiar înainte de Revelion. Ce a urmat
Un tânăr a cerut 25 de cefe de porc la magazin, chiar înainte de Revelion. Ce a urmat

Cei care au muncit până în ultima clipă ori se tem că în singura zi din an în care vor fi închise magazinele vor rămâne fără apă, pâine sau fructe s-au întors la cumpărături.

Ce le urează CTP de sărbători celor care ”au sunat disperați la 112” după ce s-au ghiftuit
Ce le urează CTP de sărbători celor care ”au sunat disperați la 112” după ce s-au ghiftuit

Cristian Tudor Popescu a postat pe Facebook o ”urare cu belșug de Sărbători” pentru românii care au ajuns de urgență la spitale, după ce au făcut excese alimentare la masa de Crăciun.

Recomandări
Surse: Austriecii vor modificarea legii off shore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen
Surse: Austriecii vor modificarea legii off shore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen

Cu două zile înainte de şedinţa în care ar trebui să se ia decizia privind extinderea spaţiului Schengen România încă mai speră că Austria îşi va schimba votul.  

Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, conform Proiectul Legii bugetului pe 2023.

CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi
CM 2022 | Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi

Maroc - Spania, LIVE TEXT. ”Leii Atlasului” versus ”Furia Roșie” pentru un loc în sferturi