Țara aflată la o aruncătură de băț de România, trecută cu vederea de turiștii români. Vei fi impresionat de ce găsești aici
Serbia, oficial Republica Serbia, este un stat suveran situat la răscrucea Europei Centrale și de Sud-Est. Serbia numără aproximativ 7 milioane de locuitori. Capitala sa, Belgrad, se află printre cele mai vechi și mai mari orașe din Europa de Sud-Est.
Limba oficială este sârbă, vorbită nativ de 88% din populație. Sârba este singura limbă europeană cu digrafie activă, folosind atât alfabetul chirilic, cât și cel latin. Ca țară traversată de Dunăre, este conectată la mări și oceane îndepărtate.
Ce să vezi în Serbia
Moștenirea culturală și istorică a Serbiei începe cu situri arheologice preistorice și cu moștenirea sa din antichitatea clasică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Organizației de Turism a Serbiei, destinațiile turistice cele mai vizitate sunt orașele Belgrad și Novi Sad, munții Kopaonik și Zlatibor și stațiunile balneare Vrnjačka Banja și Sokobanja.
Peisajele Serbiei variază de la câmpurile nesfârșite ale Vojvodine din nord, la munții și defileurile dramatice ale parcurilor naționale din sud, vest și estul acestei foste republici iugoslave.
Între satele medievale fermecătoare și văile și pădurile luxuriante, Serbia este o perlă ascunsă în mijlocul Balcanilor. Cu o istorie tumultoasă în ultimele secole, această țară fără ieșire la mare a devenit una dintre cele mai fascinante destinații pentru călători.
Spre deosebire de alte țări din Europa, Serbia a rămas relativ neatinsă de turismul de masă. De la ospitalitatea localnicilor la cultura bogată a trecutului său zbuciumat, totul în Serbia pare autentic și real.
Iată câteva locuri care îți vor stârni pofta de călătorie în această colț uitat al Europei de Est:
Lacul Zaovine
Lacul Zaovine, aflat în sudul versanților munților Tara, este considerat bijuteria coroanei din zona central-vestică a Serbiei. Înconjurat de arbori verzi și dealuri ondulate, acest lac liniștit este locația ideală pentru oricine dorește să se relaxeze în natură.
S-ar putea să fie o surpriză, dar lacul Zaovine este complet artificial. Cu toate acestea, calitatea apei este foarte ridicată, ceea ce îl face o destinație populară pentru înot, pescuit și plimbări cu barca. Poți traversa și barajul pentru a avea vederi de neegalat asupra văii Beli Rzav.
Drvengrad
Află mai multe despre cultura sârbă cu o vizită la Drvengrad. Acest sat a fost construit inițial în 2002 ca decor pentru filmul "Life Is a Miracle". Pe măsură ce te plimbi în jurul acestui sat ciudat, vei găsi clădiri pitorești precum o bibliotecă, galerie de artă, sală de sport, cofetărie și chiar o biserică.
În timpul turului prin Drvengrad, uită-te la numele străzilor. Multe dintre ele poartă numele unor celebrități faimoase, inclusiv Bruce Lee, Nikola Tesla, Che Guevara și Ingmar Bergman. Dacă întâmplător ajungi pe aici în ianuarie, vei putea participa și la Festivalul de Film și Muzică Küstendorf, care se desfășoară în fiecare an în Drvengrad.
Gamzigrad
Aflat la sud de fluviul Dunărea, situl arheologic Gamzigrad nu ar trebui ratat în timpul călătoriei în Serbia. Datând din anul 298 d.Hr., acest complex de ruine romane a fost construit de împăratul Galerius și rămâne unul dintre cele mai importante situri romane din toată Europa.
Complexul cuprinde bazilici, temple, băi termale și monumente. Se credea că întreaga zonă a fost construită pentru a onora mama lui Galerius, care era preoteasă a unui cult păgân.
Poți vizita și mausoleele lui Galerius și ale mamei sale, care se află, de asemenea, în incintă.
Cetatea Golubac
Nicio călătorie în Serbia nu ar fi completă fără o vizită la spectaculoasa cetate medievală Golubac. Construită într-o stâncă gigantică deasupra fluviului Dunărea, cetatea este formată din poduri în spirale și ziduri și turnuri de piatră abrupte.
Istoria tumultuoasă a cetății se întinde până în secolul al XIV-lea. Deși a supraviețuit peste 120 de atacuri, Cetatea Golubac a fost preluată și de turci, unguri, bulgari și austrieci.
În 1867, a fost în cele din urmă predată sârbilor. Poți explora Cetatea Golubac pe jos sau admira frumusețea sa de pe o croazieră pe fluviul Dunărea.
Sremski Karlovci
Considerat de mulți drept unul dintre cele mai frumoase orașe din Serbia, Sremski Karlovci este cunoscut pentru arhitectura sa barocă, casele de oraș fermecătoare și vinăriile boutique. Pe măsură ce te plimbi prin acest sat mic pe jos, vei găsi oportunități grozave pentru fotografii la fiecare colț.
Oprește-te la catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae, Capela Păcii sau la fântâna roșie Merită să vizitezi și câteva dintre vinăriile din Sremski Karlovci, multe dintre ele fiind chiar în centrul orașului. Poți merge și în afara orașului pentru a vizita podgoriile din zonele rurale.
Porțile de Fier (Defileul Derdap)
Conectând granițele Serbiei și României, Porțile de Fier sunt, de fapt, mai multe defilee late de-a lungul fluviului Dunărea.
Inițial construit în anii 1960 ca baraj pentru a controla râul, acum este una dintre destinațiile cele mai populare pentru călătorii cu barca și croaziere pe fluviu.
Pe măsură ce navighezi prin treceri, vei avea peisaje uimitoare în spatele tău. Înconjurat de stânci abrupte și păduri dense de verde, există multe de văzut în timpul călătoriei tale.
Încearcă să observi placa romană Tabula Traiana, mănăstirea Mraconia și fața cioplita a lui Decebal.
Sokobanja
Pentru puțin aer proaspăt și natură, îndreaptă-te spre orașul Sokobanja din estul Serbiei. Așezat pe malurile râului Moravica, acest oraș stațiune balneară atrage mii de vizitatori în fiecare an, care vin pentru băile termale și spațiile verzi.
În oraș, vei găsi și ruinele termale romane și băile turcești din secolul al XVI-lea. Calitatea aerului curat și apele termale vindecătoare se crede că ajută la tratarea numeroaselor afecțiuni, precum astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare și reumatismul.
Davolja Varos
Plin cu stânci înalte și ascuțite, Davolja Varos este cu siguranță una dintre cele mai neobișnuite atracții din Serbia. Situate în Munții Radan, în apropierea satului Dake, aceste forme de stâncă unice pot avea între 2 și 15 metri în înălțime.
Stâncile au fost formate acum milioane de ani în urmă, datorită activității vulcanice active, care a erodat stâncile în forma lor emblematică de turn. Pe lângă admirarea aspectului lor unic, poți vizita și izvoarele naturale din zonă.
Turnul cu cranii
Nu este pentru cei slabi de inimă, Turnul cu cranii este o structură gigantică în orașul Nis, cu peste 950 de cranii încorporate în pereți.
Craniile provin de la soldații sârbi care au fost „explodați” de comandantul lor după ce au fost în număr mare depășiți de otomani în timpul Primului Război Sârb în 1809.
Deși întreaga forță sârbă a fost ucisă, explozia a reușit să distrugă mulți soldați otomani în timp ce se apropiau de oraș. Ca urmare, Imperiul Otoman a construit turnul din cranii ale rebelilor căzuți ca o modalitate de a avertiza forțele de rebeli viitoare. Acum este considerat un simbol al independenței de către sârbi.
Mănăstirea Zica
Mănăstirea Zica a fost construită în secolul al XIII-lea și este cunoscută pentru a fi prima Scaun a Arhiepiscopului Sârb. Cu o istorie de peste 800 de ani, este una dintre cele mai semnificative clădiri din punct de vedere religios din Serbia.
Structura și designul mănăstirii sunt aproape la fel de notabile ca și biserica în sine. Exteriorul mănăstirii este vopsit într-o nuanță luminoasă de roșu, iar acoperișurile cupolelor sunt de asemenea de un albastru la fel de viu.
În interior vei găsi numeroase fresce ce înfățișează pe Stefan Prvovencani și fiul său, împreună cu apostolii Petru și Ioan. Există și unele fresce în corul nordic și sudic care arată răstignirea.
Canionul Uvac
Dacă ești interesat să petreci câteva zile admirând peisajul măreț al Serbiei, asigură-te că vizitezi Canionul Uvac. Curbele sinuoase ale râului Uvac în timp ce șerpuiește prin zidurile canionului acoperite de copaci sunt ceva ce trebuie să vezi ca să crezi.
Pentru cele mai bune priveliști ale canionului, îndreaptă-te spre punctul de vedere Uvac. Vei găsi o platformă de observație din lemn de unde vei avea o vedere dramatică de sus asupra secțiunii principale a canionului.
Poți ajunge cu mașina sau printr-o plimbare relaxantă pornind de la Lacul Zlatar.
Stațiunea de schi Kopaonik
Planifici o vizită în Serbia în timpul iernii? Adaugă în itinerariu și o excursie la Stațiunea de schi Kopaonik. Acest tărâm al iernii este principala stațiune de schi din țară și dispune de 28 de instalații diferite de telescaun, pentru toate nivelurile de schiori.
Chiar dacă nu cobori pe pârtii, poți totuși să profiți de alte activități la stațiune.
Există numeroase restaurante, cafenele, baruri și cluburi de noapte pentru a te distra toată seara. Poți participa și la festivalul muzical Big Snow, care are loc în fiecare an la sfârșitul lunii martie.
Primăria din Subotica
Primăria din Subotica este una dintre cele mai impresionante opere de arhitectură din întregul oraș. Construită la începutul anilor 1900, această clădire în stil Art Nouveau este un punct de referință în Subotica și a fost proiectată de arhitecții maghiari Marcell Komor și Dezso Jakab.
Deși este o primărie în funcțiune, clădirea este încă deschisă pentru vizite. Poți urca și în turn și admira vederea de pe terasa învecinată. În interiorul clădirii, vei găsi patru curți interioare și trei săli utilizate pentru întâlniri și evenimente. În timpul vizitei, uită-te și la cele 16 ferestre de sticlă colorată din Marea Sală.
Fortăreața Petrovaradin
Fortăreața Petrovaradin nu este doar un simbol al arhitecturii medievale, ci și un punct de referință important în istoria sârbă. Supranumită "Gibraltarul de pe Dunăre", această fortăreață are o istorie bogată și semnificativă. A supraviețuit 180 de ani de stăpânire turcească înainte de a fi predată înapoi austriecilor.
Cel mai remarcabil aspect al fortăreței este turnul cu ceas. Spre deosebire de alte ceasuri, săgețile pentru minute și ore de pe fața sa sunt inversate.
Deoarece săgeata pentru ore este mai lungă decât cea pentru minute, navigatorii și pescarii pot citi ora de la distanță. Pe lângă turnul cu ceas, poți vizita și tunelurile aflate sub fundația fortăreței.
Zlatibor
Deși mulți călători vin în Serbia pentru a vizita Belgradul, adesea trec cu vederea regiunea pristină a lui Zlatibor.
Situat în munții vestici ai Serbiei, Zlatibor este un paradis pentru iubitorii de activități în aer liber. Cu o mulțime de oportunități de drumeții, schi și înot, există ceva în Zlatibor pentru fiecare tip de călător.
Există mai multe sate fermecătoare de vizitat în Zlatibor. Sirogojno, Jablanica și Tripkova sunt doar câteva locuri în care te poți relaxa în mediul rural al Serbiei.
Pe lângă hotelurile și restaurantele de tip stațiune, multe dintre aceste sate au și facilități, cum ar fi piscine, piste sportive, cabane și restaurante.
Mănăstirea Studenica
Ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Mănăstirea Studenica este un sit impresionant pe care nu vrei să îl ratezi. Fondată în 1190, mănăstirea îmbină armonios două stiluri arhitectonice - romanic și bizantin.
Este cunoscută pentru colecția sa extinsă de fresce, inclusiv reprezentarea crucificării din 1209.
Această frescă este considerată în mod larg cea mai remarcabilă realizare artistică din istoria sârbă.
Există și un muzeu la fața locului, găzduit în reședința monastică din secolul al XVIII-lea. În interiorul muzeului, vei avea ocazia să vezi numeroase artefacte și comori ale bisericii.
Biserica Sfântului Sava
Aflată în vârful platoului Vracar, Biserica Sfântului Sava este catedrala principală a Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Are doar 100 de ani, deci este relativ nouă în comparație cu multe alte biserici din țară. Cu toate acestea, a văzut încă o parte semnificativă de istorie și a supraviețuit ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Când ești în Belgrad, va fi greu să treci cu vederea această realizare arhitectonică uimitoare, deoarece domină panorama orașului.
Modelată după Hagia Sophia, Biserica Sfântului Sava este una dintre cele mai mari biserici din lume.
Festivalul Exit
Serbia găzduiește unul dintre cele mai mari și populare festivaluri muzicale din întreaga Europă. Festivalul Exit combină rock, techno, hip-hop, metal și reggae și atrage mai mult de 200.000 de participanți în fiecare iulie.
De la înființarea sa în 2000, Festivalul Exit a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Festival Major în două ani diferiți la European Festival Awards.
Desfășurat la emblematica Fortăreață Petrovaradin din Novi Sad, Festivalul Exit este o experiență pe care toți iubitorii de muzică vor să o bifeze de pe lista lor de dorințe.
Cu peste 40 de scene, nu e deloc greu să găsești ceva care să îți stârnească interesul. The Killers, David Guetta, Jason Derulo, The Prodigy și Wiz Kalifa sunt doar câțiva artiști care au urcat pe scenă în trecut.
Ce să nu ratezi în Belgrad
Capitala Serbiei, și totodată cel mai mare oraș al său, este o sursă inepuizabilă de distracție și relaxare. Belgradul este un oraș plin de viață, cunoscut în întreaga lume pentru viața sa de noapte și numeroasele atracții care îl fac unul dintre cele mai vizitate din țară.
Un weekend va fi suficient pentru a vedea cele mai cunoscute locuri și a cunoaște spiritul său.
Fortăreața Belgrad
Fă un pas înapoi în istorie și explorează istorica Fortăreață Belgrad. De la construcția sa inițială în secolul al III-lea, fortăreața a fost demolată și reconstruită de multe ori.
Din acest motiv, vei găsi influențe culturale diferite lăsate în urmă de romani, turci și austro-ungari.
Vizitează biserica modernă a Sveta Petka în orașul de jos sau plimbă-te printre câmpurile verzi din parcul din orașul de sus. Vei putea vedea și un buncăr din anii 1950, o fântână romană din secolul al XVIII-lea și chiar un depozit de praf de pușcă austriac.
Centrul Belgradului - Piața Republicii
La ieșirea din strada Knez Mihailova, te așteaptă principala piață a orașului. Locul actual al Pieței Republicii era în trecut Poarta Istanbulului, un simbol al vieții sârbe sub dominația otomană.
Distrugerea porții a distrus simbolic puterea otomană asupra populației sârbe. Astăzi, Piața Republicii este un loc de întâlnire și socializare; de aici poți explora orașul, restaurantele și barurile sale.
În plus față de faimosul monument al Prințului Mihailo Obrenovic, există multe clădiri culturale pentru care Belgradul a devenit larg cunoscut.
Pe partea opusă a pieței se află centrul comercial Staklenac, clădirea Centrului de presă și Palatul Reuniunii, precum și numeroase cafenele, restaurante și alei înguste. Se remarcă și clădirile Teatrului Național și Muzeului Național prin frumusețea lor.
Teatrul Național din Belgrad
Teatrul Național va fi ușor de recunoscut după arhitectura sa excepțională. A fost construit pentru a semăna cu Teatro Alla Scala din Milano și a devenit rapid cel mai faimos teatru din Belgrad.
Poți asista la spectacole de operă, balet și dramă admirând frumusețea interioară. Repertoriul este afișat pe panoul de la intrare și pe site-ul teatrului. Programul casei de bilete este între orele 11 dimineața și 3 după-amiaza în zilele lucrătoare și sâmbăta.
Skadarlija
Iubitorii de mâncare bună și băuturi, locuri istorice, muzică live și farmec tradițional sârb au ajuns în locul potrivit. Nu departe de Piața Republicii se află Strada Skadarska, care a reușit să-și păstreze în mare parte aspectul din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Deși are doar 500 de metri lungime, găzduiește unele dintre cele mai legendare taverne ale Belgradului, cum ar fi Dva Jelena și Tri Sesira.
Aici petreceau nopțile târzii bărbați și femei boeme, iar proprietarii fac tot posibilul să păstreze atmosfera și astăzi. Skadarlija este un loc ideal pentru cină și relaxare după o zi petrecută în oraș.