Cea mai tânără deltă a Europei se află în România. Tot mai mulți bucureșteni o vizitează
La 250 de kilometri distanță de Delta Dunării și la trei sferturi de oră de București vibrează cea mai tânără deltă a Europei, cea a Neajlovului.
Sunt numai 15 ani de când a fost refăcută ecologic, după ce, decenii întregi, a fost o câmpie pe care pășteau vitele. Și flora, și fauna s-au odihnit, două luni, cât oamenii au stat în case.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum, o colonie cu peste 100 de lebede albe, stoluri de cormorani și familii de rațe și gâște sălbatice oferă un spectacol sublim, printre câmpuri de nuferi, cerând turiștilor doar să nu le tulbure liniștea.
Viața nouă pulsează în orice ochi de apă și se ascunde în trestii și stuf, la 30 de kilometri de Capitală.
Gelu Palamaru, administrator: „Aici a fost un fund glacial și în această zonă s-au strâns apele râului Neajlov. Seamănă foarte bine cu Delta adevărată. E a doua ca biodiversitate după Delta Dunării. E pe un râu interior, Neajlovul. Adăpostește peste 200 de specii de păsări și peste 60 de specii de pești. Trecem pe sub pasarela dorințelor.”
1200 de hectare au acum rol de creșă și grădiniță.
În delta de lângă Comana, secretul e liniștea. Nimeni, în afară de noi, nu face valuri.
Chiar de la prima vizită veți observa că apa nu miroase deloc a baltă. În parte, pentru că multe dintre canalele care formează aici o rețea străpung Delta, astfel încât poți ieși și ajungi până la Călugăreni. Altele se înfundă, însă toate sunt navigabile cu barca cu vâsle.
Gelu Palamaru, administrator: „În față vedem lebedele. S-au înmulțit, mă bucur că le priește și vor rămâne peste iarnă, deci nu migrează. A lucrat Dumnezeu, ca să fie lucrul ăsta, minunea ce se întâmplă acum la Comana.”
În afară de prezența turiștilor, extrem de discretă, nimic nu tulbură nici păsăretul, nici câmpurile de nuferi.
Nu-i de mirare că bucureștenii au început să descopere oază din sudul țării și să o prefere deltei dobrogene.
Din vaporaș, oaspeții află și o istorie a locului.
Un lucru pe care românii abia acum încep să-l învețe e că pe malul unor astfel de locuri este permis să apară mici afaceri, dar care să nu sleiască de puteri natura, ci să-i împrumute cu limită darurile. Și aici sunt restaurante, spații de cazare și zone unde poți face plimbări și sporturi, dar ceea ce te cheamă rămâne tot Delta.