Descoperire îngrozitoare, făcută de ecologişti în Delta Dunării. ”Îi măcelăresc”


Ultimul update: Luni 20 Mai 2019 19:24
Data publicarii: Luni 20 Mai 2019 19:11
Categorie: Stiri actuale

Descoperire îngrozitoare, făcută de ecologişti în Delta Dunării. Foarte mulţi pescari obişnuiesc să taie delfinii prinşi accidental în plasele lor pentru a nu fi obligaţi să raporteze incidentele.

Astfel, cadavrele mamiferelor ajung direct pe fundul apei, iar ei scapă nepedepsiţi. România este printre puţinele tari din Uniunea Europeană care foloseşte plase din sfoară, adevărate capcane, pentru bieţii delfini plecaţi în căutarea hranei. Atenţie, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.

Kilometri de plase de pescuit din sfoară sunt montate în mare în apropierea gurilor Dunării. Sunt, de fapt, capcane mortale pentru delfini.

Mamiferele marine se încurcă în fire şi nu de puţine ori sunt găsite în viaţă de pescari sau de braconieri. În loc să-i salveze, cei mai mulţi îi omoară. Pe cei găsiţi morţi îi măcelăresc.

Mălin Mușetescu, guvernator ARBDD: "Îi omoară, îi despică pe burtă ca să nu se umfle în momentul descompunerii în apă şi se duc la fund, îi scoate marea după o lună când sunt deja greu de recunoscut. Ei trebuie să-şi ascundă această faptă pentru dacă lasă delfinul să plutească pe apă este adus imediat la ţărm şi autorităţile se sesizează şi încep să caute plasele."

Simion Nicolaev, directorul Institutului "Grigore Antipa" Constanța: "La dimensiunile ochiurilor de plasă puii de delfin nu au capacitate de scăpare şi rămân înjugaţi în plasă."

Nu mai puţin de patru exemplare au fost descoperite în ultima săptămână de ecologiştii din Delta Dunării. Asociaţiile de profil cunosc situaţia şi spun că, de multe ori, inclusiv pescarii autorizaţi apelează la aceaste metode barbare. Pur şi simplu le este teamă să anunţe autorităţile.

Soluţii există, susţin atât ecologiştii, cât şi pescarii şi asta înseamnă schimbarea plaselor folosite în prezent în România cu o variantă modernă tip monofilament. O confirmă şi cei de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură.

Nicolae Dimulescu, director ANPA: "Sunt mult mai subţiri, au o rezistenţă mai mică şi ca atare şansele delfinilor de a scăpa sunt mult mai mari. Este o măsură de protecţie a delfinilor din Marea Neagră."

Sorin Mănăilă, preşedinte asociaţie ROMPESCADOR: "România este printre singurele țări din UE care nu foloseşte plase monofilament şi aceste plase din relon sunt foarte periculoase. Delfinii nu pot să scape din aceste plase şi în câteva minute mor."

În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini-delfinul comun, marsuinul şi afalinul - amenințate în continuare cu dispariţia.

Adrian Bâlbă, director complex Delfinariu Constanța: "Ar fi bine să ne gândim să dezvoltăm un pescuit sustenabil, un pescuit care să permită existenţa în continaure a animalelor care asigură şi o sanitaţie a mării. În cazul Marii Negre, doar delfinul."

De-a lungul timpului, autorităţile şi mai multe ONG-uri au montat sisteme care emit semnale acustice în zona plaselor de pescuit, însă nici acestea nu şi-au demonstrat eficiența.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ni Ni și Chen Chen primesc întăriri pentru spectacole. La Delfinariu vin foci și pinguini
A început recensământul delfinilor din Marea Neagră. Specia, în mare pericol
VIDEO PROTVPLUS.RO