Ce trebuie să știți dacă vreți să plecați în vacanță în Grecia

06-07-2020 19:07


Dacă vreţi să plecaţi în Grecia, luaţi în calcul toate riscurile. De la graniţe închise până la posibilitatea să fiţi depistat cu Covid 19.

Până în acest moment, un singur român a fost confirmat pozitiv şi este în carantină. A ajuns în Creta cu avionul şi a fost testat, în aeroport, alături de ceilalţi pasageri. Autorităţile elene au pornit o anchetă epidemiologică. Deocamdată a fost testat din nou doar însoţitorul turistei infectate. Rezultatul este negativ.

Românca a zburat pe 1 iulie, în Creta, cu avion charter. A fost confirmată pozitiv două zile mai târziu.

Conform informaţiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, turistia românca depistată cu noul coronavirus în Creta e în stare bună. Pentru 14 zile, a fost plasată în carantină într-o unitate hotelieră special destinată pentru covid, împreună cu un alt membru al familie. A fost şi el testat, rezultatul este negativ dar a optat să rămână cu turista infectată. Cheltuielile sunt suportate de statul elen.

La fel şi cele de spitalizare, dacă situaţia o va impune. Ministerul Afacerilor Externe a declarat luni că nu deţine informaţii că ar mai fi infectaţi cu covid şi alţi pasageri din charterul de Creta. Toţi au fost testaţi când au ajuns pe aeroportul din Heraklion.

Oana Darie, purtător de cuvânt Ministerul Afacerilor de Externe: "Nu vă pot cofirma, sunt informaţii pe care le deţin autorităţile elene în ce măsură cei care au fost în aceeaşi cursă aeriană vor fi retestati presupunem că nu dacă au fost testate şi rezultatele sunt negative, se presupune că nu vor fi retestati”.

Atenţie însă. Într-o astfel de situaţie, îţi ratezi vacanţa şi trebuie să suporţi din propriul buzunar cheltuielile cu drumul de întoarcere. Dacă plecaţi în Grecia, trebuie să luaţi în calcul şi faptul că situaţia se poate schimba de la oră la oră. Grecia a anunţat duminică că își închide frontiera pentru cetățenii din Serbia până la 15 iulie, din cauza unui focar de COVID-19. Sârbii s-au grăbit să treacă graniţa duminică noapte, drept urmare luni dimineaţă în punctul de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Republica Elenă s-au format cozi de kilometri. După amiază, traficul s-a eliberat.

Testările se fac aleatoriu şi pentru cei care aleg să meargă în Grecia cu avionul. Speriaţi de ce se întâmplă, sunt şi turişti romani care au decis să îşi anuleze vacanţele în Grecia.

Ciprian Enea, consultant în turism: "Nu vă puteţi recupera banii mai ales dacă luaţi vacanțe last minute”.

Dincolo de aceste riscuri, grecii îi întâmpină pe turişti, cu bucurie, dar şi cu măsuri de precauţie.

Marius, turist: "Oamenii sunt primitori pe fondul reducerii numărul de turişti, preţurile nu au crescut".

În prezent, Grecia arată ca la început de sezon, în anii trecuţi. În Thassos, de exemplu, dacă în iulie anul trecut gradul de ocupare era 80 la sută, acum este de 40 la sută.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO