Lista țărilor „verzi” a fost actualizată de Guvern. Ce state au impus restricții românilor

Ultima actualizare: 06-07-2020 20:48

Cel puţin 10 ţări europene au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români după ce numărul de noi îmbolnăviri de la noi a crescut alarmant.

În prezent suntem în primele 5 state din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a infectărilor la sută de mii de locuitori şi asta ar putea să îi determine şi pe alţii să ne limiteze accesul.

Pe de altă parte, respectând criteriul recomandat de autorităţile europene, şi România a actualizat luni lista ţărilor verzi din care se poate veni fără să mai fie nevoie de izolare sau carantină.

 

Aproape de oriunde aţi veni din Europa nu mai e nevoie să staţi în izolare sau carantină la sosirea în România. Au mai rămas totuşi 3 ţări care au o rată a infecţiilor mai mare decât noi. Este vorba de Suedia, Portugalia şi Luxembourg.

Aşadar oricine vine din aceste ţări în România i se va recomanda să intre în izolare la domiciliu sau carantină pentru 14 zile. Noua hartă ne arată şi că 2 ţări importante în care trăiesc foarte mulţi romani, Spania şi Marea Britanie, au fost trecute pe lista verde ceea ce înseamnă că vor putea fi reluate şi zborurile din România către aceste destinaţii.

Nouă listă a fost întocmită respectând recomandarea Comisiei Europene privind stabilirea unui criteriu epidemiologic unic la nivel european, adică media din ultimele 14 zile a numărului de noi îmbolnăviri raportată la o sută de mii de locuitori.

În funcţie de acest criteriu, iată cum arată la zi situaţia la nivel european potrivit datelor publicate de centrul european de control al bolilor. Vedem că ţările cu cea mai mică rată de noi îmbolnăviri în ultimele două săptămâni au fost Liechtenstein care nu a mai raportat niciun caz, dar şi Letonia sau Ungaria cu o medie foarte mică. La capătul celălalt al clasamentului, cu cele mai multe îmbolnăviri în ultimele 14 zile sunt Suedia, Portugalia, Luxembourg şi apoi România.

Unele ţări ne-au impus deja restricţii - cele cu roşu care nu permit deloc pentru moment accesul romanilor, cum ar fi Norvegia, Finlanda sau Malta, fie ne obligă să stăm în izolare 14 zile după sosire - în Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia sau Slovacia. Ar mai fi şi Cipru unde suntem primiţi dacă avem rezultat negativ la testarea pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în această ţară.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO