Castelul Wesselényi din Sălaj. Povestea celui mai mare castel baroc din Transilvania

Castelul Wesselényi
Agerpres

Castelul Wesselényi este un ansamblu de monumente istorice din Jibou, construite de către arhitectul ceh Franz Wrabetz. Acesta este cel mai mare castel baroc din Transilvania.

Acesta a fost scos la vânzare de către moștenitorul său, iar în 2021, castelul a fost vândut.

Totuși, tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare.

În prezent, Castelul Wesselényi se numără printre cele mai spectaculoase obiective turistice din Sălaj.

Castelul are o suprafață de 2.200 de metri păstrați, două etaje și a fost construit în perioada 1779-1796.

Citește și
Big Little Festival
Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Castelul Wesselényi - istoric

Castelul Wesselényi din Jibou este unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din Transilvani. Castelul își rădăcinile adânc în istoria nobilimii maghiare și a arhitecturii europene. Ansamblul castelului este alcătuit din mai multe clădiri și structuri.

În prezent, acesta este considerat unul dintre cele mai impresionante castele din România, datorită arhitecturii sale remarcabile și istoriei bogate.

Una dintre primele construcții ale ansamblului este "curia", o reședință nobiliară modestă, cunoscută și sub numele de "bucătăria veche". Clădirea a fost refăcută în 1702 de către baronul István Wesselényi și contesa Kata Bánffy, iar în 1749 a fost restaurată de următoarea generație a familiei, István Wesselényi și Polixenia Dániel.

Grajdul, construit în 1775 de către cuplul István Wesselényi și Polixenia Dániel, arată influența meșterilor care au lucrat și la cel de la Bonțida. Grajdul a fost destinat adăpostirii hergheliei familiei și păstrează încă o inscripție cu ornamente baroce.

Cripta familiei Wesselényi, deși astăzi aproape dispărută, este atribuită acelorași comanditari. De-a lungul timpului, aici au fost amplasate pietre funerare ale membrilor familiei, datând încă din perioada Renașterii târzii.

În 1771, Miklós Wesselényi a construit un manej, iar lucrările majore la clădirea reprezentativă a palatului au început în 1778.

Franz Wrabetz, un arhitect ceh, a jucat un rol semnificativ în finalizarea construcției, care a fost întreruptă temporar în 1781 din cauza unui conflict cu un vecin și a fost reluată abia în 1796.

Finalizarea palatului a avut loc în 1810, iar interiorul a fost decorat cu picturi de Franz Neuhauser și Johann Martin Stock, doi pictori renumiți în Transilvania la acea vreme.

După naționalizare, castelul a suferit transformări majore, iar interiorul a fost complet schimbat. De-a lungul timpului, palatul a servit drept școală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul orașului și Stațiunea experimentală a tinerilor naturaliști.

În prezent, castelul Wesselényi este un simbol al istoriei și culturii locale care atrage mulți turiști români și străini.

Castelul Wesselényi

Acest monument istoric, înconjurat de Grădina Botanică "Vasile Fati", este unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din România.

Castelul Wesselényi și Grădina Botanică "Vasile Fati" formează împreună un ansamblu turistic de o frumusețe unică. Construcția monumentală a castelului, împreună cu cele șase anexe, este înconjurată de un parc superb, transformat într-o grădină botanică în anii '70.

Ansamblul, care datează din secolul al XVIII-lea, este o adevărată incursiune în trecut. Cea mai veche clădire, cunoscută sub numele de "curia" sau "bucătăria Veche", a fost complet refăcută în 1702 de către baronul Wesselényi István și contesa Banffy Kata. Aceasta păstrează încă inscripții comemorative care atestă nobilimea și istoria sa bogată.

Grajdul, următoarea clădire ca vechime, adăpostește o inscripție deosebită sculptată de Johannes Nachtigall, lucru care subliniază importanța sa în istoria hergheliilor din Transilvania.

Construcția monumentală a Castelului Wesselényi a fost începută în 1779 și finalizată în 1796, sub îndrumarea arhitectului Franz Wrabetz. Interiorul său bogat și decorat frumos a fost o adevărată inovație a vremii.

Parcul castelului, transformat ulterior în Grădina Botanică "Vasile Fati", este un paradis verde amenajat în stil englezesc. Lucrările sale spectaculoase, precum lacul cu nuferi, fântâna arteziană și serele pentru "grădina de iarnă", reflectă arta grădinăritului cu influențe din Viena.

După naționalizare, castelul a cunoscut mai multe destinații, de la școală la internat sau muzeu. Cu toate acestea, eforturile de restaurare și conservare continuă, iar astăzi, Castelul Wesselényi rămâne o mărturie vie a istoriei județului.

Deși vânzarea castelului a fost anulată în instanță, el nu poate fi vizitat astăzi, fiind proprietate privată.

Obiective turistice în Jibou

Jibou este un orășel foarte frumos situat în nord-estul județului Sălaj.

Așezat pe malul stâng al râului Someș, la confluența cu Agrijul, Jibou se bucură de o poziție geografică privilegiată. Orășelul are o varietate de forme de relief, de la terasele Someșului până la podurile de terase ale satelor Rona și Husia.

Datorită acestor peisaje, dar și a obiectivelor turistice, oamenii vin aici în număr mare pentru relaxare, plimbări și chiar vindecare.

Orașul are izvoare în zona sud-vestică a orașului, cunoscute încă din anul 1906.

Jibou este nu doar un oraș, ci și un important centru de atracție turistică.

Băile Jibou

Microstațiunea balneară Baile Jibou este renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfatate și clorurate, fiind utilizate în tratarea unor afecțiuni precum cele hepatobiliare, gastro-intestinale și reumatismale. Aceste ape minerale au atras turiști atât din țară, cât și din străinătate, dornici să beneficieze de proprietățile lor vindecătoare.

Grădina Botanică

Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate obiective turistice din Jibou este Grădina Botanică. Situată într-un cadru cu peisaje spectaculoase, aceasta are o varietate bogată de specii de plante, provenite din diverse colțuri ale lumii. Alături de grădină se află impunătorul castel Wesselényi, pe care turiștii îl pot admira doar de pe dinafară.

Bisericile monument din Var și Husia

Bisericile monument din Var și Husia sunt locuri cu adevărat speciale. Arhitectura lor impunătoare și bogăția lor culturală sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii se opresc măcar pentru o clipă aici.

Rezervațiile geologice din zona Rona

Pentru iubitorii de natură și plimbări, rezervațiile geologice din zona Rona sunt ideale pentru a descoperi formațiuni geologice unice și pentru plimbări în natură, drumeții, picnicuri sau explorări.

Trasee turistice

Pentru cei dornici de explorare și aventură, Jibou oferă o mulțime de trasee turistice pentru a descoperi frumusețea acestui loc. De la plimbări prin parcuri și pe malurile Someșului, până la cățărări pe dealurile și munții din împrejurimi, există opțiuni pentru toată lumea, indiferent de vârstă, condiție fizică sau simț de aventură.

Dacă nu ai mai fost până acum în Jibou, micul orășel are o mulțime de lucruri de oferit și își așteaptă turiștii încântați să îl exploreze pas cu pas. Există opțiuni de cazare pentru toate gusturile și bugetele, așa că tot ce trebuie să faci este să îți aduci simțul de aventură și să vizitezi cât mai mult din acest loc frumos.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
Citește și...
Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România. Este o bijuterie arhitecturală și istorică
Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România. Este o bijuterie arhitecturală și istorică

Miliardarul Ion Țiriac vrea să cumpere castelul de la Căpâlnaș, un monument istoric de clasa A scos la vânzare de mai mulți ani cu o sumă neverosimil de mică pentru bijuteria arhitecturală și istorică a Aradului.

 

Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri
Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri

Big Little Festival este singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii și va avea prima ediție între 21-23 iunie, la Râșnov.

Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța
Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța

Ministrul liberal al Justiției, Alina Gorghiu, consideră că este ”foarte posibil” ca DNA să ancheteze situația primarului PNL din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța. Gorghiu recunoaște că acest caz afectează imaginea partidului.

Descoperire spectaculoasă. Un castel de 600 de ani a fost găsit sub pământ | FOTO
Descoperire spectaculoasă. Un castel de 600 de ani a fost găsit sub pământ | FOTO

Arheologii știau de ani de zile că un hotel din Vannes, Franța, a fost construit pe locul unui castel medieval. Mansiunea din secolul al XVIII-lea transformată în hotel și-a luat numele după castel: Château de l'Hermine.

 

Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)
Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)

Guvernul italian este implicat într-un nou scandal, după ce un secretar de stat din Ministerul Culturii este acuzat că deține un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat dintr-un castel în urmă cu mai bine de un deceniu.

 

Recomandări
Autostrada Moldovei, A7: Șeful de la Transporturi promite că se va putea circula de la Ploiești la Focșani din decembrie
Autostrada Moldovei, A7: Șeful de la Transporturi promite că se va putea circula de la Ploiești la Focșani din decembrie

La finalul lunii decembrie se va circula pe Autostrada Moldovei de la Ploiești la Focșani. Așa sună promisiunea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cristina Neagu se retrage din activitate. Cea mai bună handbalistă a făcut anunțul la Știrile PRO TV: Va fi ultimul meu sezon
Cristina Neagu se retrage din activitate. Cea mai bună handbalistă a făcut anunțul la Știrile PRO TV: Va fi ultimul meu sezon

De 4 ori cea mai bună handbalistă din lume, Cristina Neagu s-a retras în iarnă de la echipa națională. A venit în studioul Știrilor PRO TV pentru un nou anunț important.

Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu
Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea, la Suceava, o întâlnire cu liderii minerilor pe tema pensiilor, subliniind că, în cazul celor care au lucrat în acest domeniu, pensiile nu au fost "îngheţate", ci vor creşte din luna ianuarie a anului viitor