Locuri de vizitat în Sălaj. Principalele obiective turistice din Zalău și împrejurimi

obiective turistice in salaj
Shutterstock

Județul Sălaj se află în regiunile Crișana și Transilvania, în nord-vestul României. Dacă nu ai fost până acum aici, află că ai pierdut o zonă extrem de frumoasă a țării.

Sălajul a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a fostelor regiuni Maramureș, Crișana și Cluj. Cu municipiul la Zalău, întregul județ este de o frumusețe aparte, însă trebuie să vezi asta cu ochii tăi ca să te convingi.

Locuri frumoase de vizitat în Sălaj

Sălaj se învecinează cu judeţele Cluj, Maramureș, Satu Mare și Bihor. Sunt o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în Sălaj, de la obiective turistice și naturale, la lăcașe de cult și multe locuri în care vei găsi mâncare senzaţională.

Șimleu Silvaniei și Cetatea Bathory

Șimleu Silvaniei este un oraș din județul Sălaj absolut superb. Aici vei găsi ruinele castelului medieval care a aparținut familiei Bathory și datează din secolul al XVI-lea, dar și Biserica Romano-Catolică din localitate, construită în anul 1534, la cererea voievodului Transilvaniei Ștefan Bathory de Somlyo.

Ansamblul cetății medievale Bathory este format dintr-un castel rezidențial, alcătuit din două incinte fortificate. Ruinele sunt foarte importante pentru arhitectura renascentistă din Transilvania.

Citește și
soldati rusia, ucraina, razboi
Tehnica simplă și eficientă a rușilor pentru a-i încetini pe ucraineni: explozibili în jucării și mașini de spălat

obiective turistice in salaj

Tot aici vei vedea Biserica Reformată, construită în anul 1670 și o statuie a Sfintei Treimi, ridicată în 1772.

În oraș poți vizita Sinagoga și un Muzeu al Holocaustului dedicat evreilor din Șimleu Silvaniei, care au fost deportați în Al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare naziste din Germania și Polonia.

Cetatea Almașului

O poți vedea în localitatea Almaș. Cetatea a fost construită în secolul XIII și a fost una dintre cele mai puternice cetăți medievale din Transilvania.

Acum pot fi văzute doar ruinele, însă de-a lungul timpului, cetatea a fost în posesia mai multor conducători și familii nobiliare.

obiective turistice in salaj

Tot în Almaș poți vedea ruinele castelului Csaky, construit la începutul secolului al XIX-lea.

Grădina Zmeilor

Această rezervație naturală de tip geologic și peisagistic este absolut impresionantă datorită grupurilor sale de stânci cu forme neregulate, care au fost formate în urma eroziunii produsă de fenomenele meteorologice.

Se numește Grădina Zmeilor după numele stâncilor date de localnici. Printre ele se numără Zmeul, Zmeoaica, Călugării, Eva sau Moșul.

Poți face trasee și drumeții, acestea fiind marcate, pentru a descoperi frumusețea locului.

obiective turistice in salaj

Grădina Botanică din Jibou

Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou este printre cele mai importante obiective turistice din Sălaj.

A luat naștere în anul 1968 într-un parc aparținând domeniului Wesselenyi.

Sunt mai multe sere imense în care cresc sute de specii de plante exotice, însă vei găsi și un complex de acvarii și mai multe parcuri exterioare cu două grădini japoneze, o grădină romană și una ornamentală.

Tot aici poți vizita grădina zoologică cu animale specifice faunei României.

Castelul Wesselenyi se află în incinta grădinii botanice. A fost construit în 1779 în stil baroc și este considerat cel mai mare edificiu transilvănean din perioada barocă.

obiective turistice in salaj

Hida

Comuna Hida și satele care țin de ea sunt extrem de vizitate. Toate obiectivele turistice de aici fac din acest loc unul foarte căutat și vizitat.

De la rezervația naturală Poiana cu Narcise, la Stânca Dracului - un monument al naturii protejat de lege - toate aceste obiective sunt obligatoriu de văzut dacă ajungi în Sălaj.

Vizitează în Hida Conacul Hutfaludy, Conacul Morca, Casa Parohială din Hida, Biserica de zid Sf. Arhangheli din Miluani, dar și cele cinci bisericuțe de lemn construite în secolele XVII-XIX.

Ambsamblul Monahal Strâmba

Aflat în satul Păduriș, comuna Hilda, Ansamblul Monahal Strâmba este unul dintre cele mai vechi și populare din Sălaj.

O legendă spune că mănăstirea a fost ridicată pe un pământ donat de o femeie bogată unor cunoscuți, tocmai pentru harul lor duhovnicesc.

Ea ar fi apelat la rugăciunile călugărilor pentru a-și salva fetița bolnavă, promițând că le va dona toată averea dacă fata ei se face bine.

Femeia ar fi avut o problemă la coloană și nu mergea bine, așa că sătenii au poreclit-o „strâmba”.

La Mănăstirea Strâmba a funcționat una dintre primele școli românești din țară.

Castrul roman Porolissum

Aflat în localitatea Moigrad-Porolissum, castrul roman cu același nume este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice romane din țară.

A fost construit în anul 106 la ordinul lui Traian, cu scop defensiv, dar ulterior s-a transformat într-un centru comercial și administrativ al Imperiului Roman.

obiective turistice in salaj

Băile Boghiș

Mulți turiști vin în Sălaj pentru Băile Boghiș, o stațiune cu ape termale și bogat mineralizate. Apa de aici poate ajunge până la 42 de grade.

Aici se tratează reumatisme degenerative cronice, afecțiuni post traumatice, boli ginecologice, dermatologice, boli de nutriție sau afecțiuni neurologice periferice.

Rezervația Izvoarele Barcăului

O altă zonă superbă din Sălaj este această rezervație naturală: Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, care se afla în Țara Silvaniei, în partea de sud-vest a județului Sălaj.

Este o rezervație care a fost declarată arie protejată prin lege și are o mulțime de izvoare, cascade, habitate din păduri de fag și o zonă de pășuni.

În orice anotimp ai veni aici, peisajele sunt la fel de spectaculoase. Cascada mare formată pe Izvoarele Barcăului are o cădere de apă de cam 9-10 metri înălțime. Când debitul este mare, priveliștea este una unică.

Zalău - obiective turistice

obiective turistice in salaj

Cu toate că nu este cel mai turistic oraș din România, Zălău are multe de oferit. Pentru pasionații de istorie și cultură, acesta este un loc ideal.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Se află în centrul orașului, în Piața 1 Decembrie 1918. Catedrala a fost construită între 1930-1932 și au ajutat la construcție localnicii greco-catolici și Iuliu Maniu, premier al României la acea vreme.

Statuia și conacul Wesselenyi fac parte din principalele obiective turistice din Zalău. Statuia este reprezentativă pentru Revoluția de la 1848 și este realizată din bronz.

La 30 de ani după ce a fost dezvelită, statuia a fost contestată și mutată în incinta penitenciarului din Zalău. Odată cu Dictatul de la Viena, statuia a revenit pe locul ei inițial, însă a trebuit să fie împrejmuită de un gard imediat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conacul familiei Wesselenyi este construit între anii 1736 și 1776. Conacul-cetate nu mai este ce a fost, însă rămâne important din punct de vedere arhitectural, având în vedere că este printre primele conace în stil baroc din Transilvania.

Bisericile de lemn din Zalău și împrejurimi sunt de neratat. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Sanmihaiu Almașului, biserica Pogorârea Dugului Sfântu din Fildu de Sus sau Biserica de lemn de la Strâmba, toate acestea sunt obiective turistice încărcate de istorie și de liniște aparte.

obiective turistice in salaj

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău vei păși într-o călătorie în timp: de la paleolitic, la epoca romanilor și obiectele găsite în preajma Castrului Porolissum, la evul mediu și viața din această perioadă.

Apoi vezi monumentele Marii Uniri și Epoca de Aur.

Parcul Central Zalău este o oază de liniște, mai ales că a fost reabilitat. Are acum un pârâu care curge de pe deal, fântâni artizanale, bănci, zone verzi, locuri de joacă și multe alte facilități.

Obiective turistice în Șimleu Silvaniei

Șimleu Silvaniei este la 29 de kilometri de Zalău și este un oraș care are multe de oferit. Panorama pe care o poți vedea de pe înălțimile Măgurii Șimleului spre depresiune este una unică, în timp ce Lacul Cehei reprezintă una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din județ.

Orașul a fost atestat documentar prima dată în 1251 în documentul în care se amintește de Vathasomlya, prima denumire cunoscută a localității. Dar istoria localității este mult mai veche. Conform unor descoperiri arheologice, ținutul face parte din satul lui Burebista și Decebal.

Dacă vizitezi Șimleu Silvaniei poți vizita Castelul Bathory, care datează din secolul al XVI-lea și din care mai există doar poarta, în timp ce fortăreața a fost declarată monument istoric.

Ruinele Cetății Davidava sunt datate după toate probabilitățile între 1315 și 1317 și sunt locul de descoperire a numeroase vestigii arheologice. Tot aici s-au descoperit două tezaure de argint și unul de aur.

Sinagoga a fost construită în 1876 și a fost transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Biserica Romano-Catolică nu trebuie ratată dacă ajungi aici. O construcție în stil gotic pe care voievodul Transilvaniei Bathory Istvan și soția lui au construit-o cu ocazia nașterii fiului lor.

Biserica Reformată a fost construită în secolul XVI din nuiele și era acoperită cu paie. Biserica a fost reconstruită în perioada 1729-1746. În 1815, turnul din lemn a fost înlocuit cu unul din piatră.

Mănăstirea Bic este un adevărat punct turistic. Peisajul este absolut superb iar construcția cuprinde o biserică de lemn din anul 1720.

Orice ai decide să vezi în Sălaj, acest județ are o mulțime de lucruri de oferit, așa că ia-l la pas, vorbește cu localnicii și află povești și legende, care mai de care mai interesante.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
O femeie a refuzat să-și schimbe locul din avion cu o familie.„Planificarea lor proastă nu este problema mea”
O femeie a refuzat să-și schimbe locul din avion cu o familie.„Planificarea lor proastă nu este problema mea”

O femeie care a refuzat să facă schimb de locuri în avion ca o familie să poată sta împreună a avut ulterior remușcări și a întrebat pe o platformă socială dacă ar fi trebuit să fie mai înțelegătoare. Cei mai mulți utilizatori i-au dat dreptate.

Tehnica simplă și eficientă a rușilor pentru a-i încetini pe ucraineni: explozibili în jucării și mașini de spălat
Tehnica simplă și eficientă a rușilor pentru a-i încetini pe ucraineni: explozibili în jucării și mașini de spălat

Contraofensiva Kievului este încetinită de zonele înțesate cu mine, dar și de capcanele pe care rușii le-au amplasat în cele mai neașteptate locuri, obligând trupele ucrainene să înainteze cu grijă.

Bilanț sumbru pe caniculă. Șapte persoane au murit înecate
Bilanț sumbru pe caniculă. Șapte persoane au murit înecate

Bilanţ sumbru pentru ultimele zile caniculare: Șapte persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au încercat să scape de căldură și s-au scăldat în locuri neamenajate.

Cupola de foc se intensifică în Europa. Temperaturile vor ajunge și la 46 de grade la umbră. Grecia, mistuită de incendii
Cupola de foc se intensifică în Europa. Temperaturile vor ajunge și la 46 de grade la umbră. Grecia, mistuită de incendii

Valul de căldură, care învăluie sudul Europei, se intensifică și mai mult, marți. În unele locuri, temperaturile vor ajunge chiar și la 46 de grade Celsius, la umbră.  

Bilanțul deceselor la scăldat. Victimele, împinse de căldură să intre în apă în locuri periculoase
Bilanțul deceselor la scăldat. Victimele, împinse de căldură să intre în apă în locuri periculoase

Bilanţ sumbru pentru ultimele zile caniculare. Șapte persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au încercat să scape de căldură si s-au scăldat în zone neamenajate.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent