Castelul regal de la Săvârșin. Ce poți vedea în Parcul Botanic

castelul savarsin
casamajestatiisale.ro

Castelul regal de la Săvârșin este un conac aflat în proprietatea familiei regale române, aflat pe domeniul de la Săvârșin din județul Arad.

În secolul al XVIII-lea, pe locul clădirii actuale se afla castelul familiei nobiliare Forray. A fost construit între anii 1650 - 1680, iar proprietatea castelului s-a transmis prin nobilime maghiară, la finalul dominației fiind trecut în proprietatea lui Carol Hunyady.

După moartea acestuia, domeniul a intrat în proprietatea societății „Corvin”, care a vândut acțiunile majoritare regelui Mihai I.

Castelul regal de la Săvârșin este în prezent printre principalele obiective turistice din Arad.

Castelul regal de la Săvârșin - istoric

Castelul regal de la Săvârșin este un punct central al istoriei și culturii din Banat, o regiune cu o moștenire bogată și variată. Construit inițial în perioada 1650-1680, acest monument istoric a fost martor la numeroase evenimente semnificative care au marcat destinul său și al întregii țări.

Citește și
Savarsin
Domeniul Regal de la Săvârșin s-a redeschis pentru turiști de 1 Mai. Castelul nu este deschis publicului
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

În prezent, acesta este considerat unul dintre cele mai impresionante castele din România, datorită arhitecturii sale remarcabile și istoriei bogate.

Documentele istorice îl menționează pentru prima dată în 1479, sub numele de Zawasyn, iar confirmarea oficială a venit în 1769, când a fost denumit Soborsin într-o ridicare topografică militară a Imperiului Austriei. Proprietatea a fost inițial deținută de către baronul András de Forray, care a ocupat poziții importante în cadrul administrației Habsburgice.

Unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria castelului a avut loc la 9 iunie 1784, când vicecomitele András Forray (senior) a fost răpit de haiducii conduși de Petre Baciu. După negocieri tensionate, Forray a fost eliberat, iar acest episod a lăsat o amprentă profundă asupra locului.

În anii următori, castelul a trecut prin diverse schimbări de proprietari, până când a ajuns în posesia lui Carol Hunyady, care l-a deținut până la moartea sa în 1932. Mai târziu, domeniul a fost achiziționat de societatea „Corvin”, iar la 26 martie 1943, acțiunile majoritare au fost vândute regelui Mihai I.

Perioada comunistă a adus noi provocări pentru castel, care a fost confiscat în 1948 și folosit în diverse scopuri publice, inclusiv ca spital, școală și reședință de protocol. Abia în 2001, familia regală a revenit în posesia castelului, deschizând un nou capitol în istoria sa.

Sub îndrumarea Principesei Margareta, Custodele Coroanei, au început ample lucrări de restaurare și conservare în 2007, finalizate în octombrie 2015. Aceste eforturi au inclus renovări atât la nivelul exteriorului și interiorului, cât și refacerea decorațiunilor și mobilierului.

Parcul dendrologic înconjurător, înființat de vicecomitele András Forray în 1514, completează frumusețea castelului. Cu o suprafață de 6,5 hectare, acest parc găzduiește numeroase specii rare de arbori și arbuști, care sunt declarate monumente ale naturii.

Construcția impresionantă rămâne un monument istoric deosebit, fiind un simbol al rezistenței și al perseverenței. Mulți oameni care ajung aici vor să îl viziteze și să vadă parcul spectaculos.

Parcul Botanic din Săvârșin

Parcul Botanic din Săvârșin, un punct central al domeniului regal, poate fi vizitat de turiști. A fost un efort îndelungat și meticulos pentru a restabili nu doar patrimoniul construit, ci și pe cel natural. Acum, Satul Regal și Parcul Regal sunt acum accesibile pentru public, în grupuri ghidate.

Grădina Ascunsă

Grădina Ascunsă, situată în partea nord-vestică a parcului, a fost inițial o zonă sălbatică, dominată de un amestec de compost și salcâmi. Astăzi, aceasta este una dintre atracțiile principale pentru vizitatori.

Grădina găzduiește o arcadă dublă din cărămidă, sub care se află două amfore de ceramică manufacturate la Brașov la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Intrarea în grădină se face printr-o Poartă romană, realizată din bârnele unei case tradiționale din sat. Pavilionul, împreună cu Grajdul vechi, reprezintă cele mai vechi construcții de pe domeniu, estimându-se că datează din secolul al XVIII-lea.

Lacul și insula

Lacul din parc a fost extins în anul 1943, adăugându-i-se o insulă mică și un mic debarcader pe malul estic. Insula este accesibilă printr-un pod de mesteacăn și găzduiește un chioșc care urmează să fie restaurat la forma sa originală.

În ultimii ani, în jurul lacului și pe insulă au fost plantate diverse specii de arbori și flori, inclusiv chiparos de baltă, salcie albă, trandafiri, crini sălbatici și stânjenei.

Terenul de tenis

Terenul de tenis din parc, datând din 1945, este o altă parte importantă a peisajului. Acesta a fost menționat de mai multe ori de Regele Mihai, fiind construit inițial cu materiale simple și naturale.

Recent, mecanismul fileului a fost reconstruit din lemn de stejar și piese de alamă, într-un stil elegant și funcțional.

Grădina de trandafiri

Grădina de Trandafiri a Majestății Sale Margareta, proiectată în 2002, a fost construită treptat, cu alei de zgură, borduri de cărămidă și bănci de lemn. Trandafirii au fost plantați în etape, iar în prezent grădina se bucură de o varietate de culori și arome.

Aleea stejarilor bătrâni

Aleea Stejarilor bătrâni, care datează din 1816, este una dintre cele mai impresionante părți ale parcului. Deși mulți dintre stejarii originali au fost pierduți de-a lungul timpului din diverse motive, aleea continuă să fie o atracție deosebită pentru vizitatori.

Parcul Botanic de pe domeniul Săvârșin este un loc de o frumusețe rară, așa că dacă ajungi în Arad vreodată ar trebui să îi acorzi o zi pentru a îl vizita.

Program de vizită și tarife

Domeniul Regal Săvârșin și-a deschis porțile pentru turiști la data de 1 iunie 2024. Acesta poate fi vizitat până la 1 octombrie 2024.

Domeniul este deschis publicului în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid.

Grupurile organizate au posibilitatea să viziteze domeniul și în celelalte luni ale anului, precum și în alte zile ale săptămânii, cu condiția să solicite în prealabil o vizită specială.

Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și Magazinul de Suveniruri sunt deschise în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00.

Parcul Regal poate fi vizitat numai cu înscriere prealabilă. Pentru a îți asigura un loc în grupurile de vizitare, trebuie să suni sau să dai un e-mail.

De asemenea, vizitarea domeniului este gratuită. 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Atmosferă de poveste la castelul de la Săvârșin, unde Familia Regală își petrece sărbătorile. Dubașii au venit la colindat
Atmosferă de poveste la castelul de la Săvârșin, unde Familia Regală își petrece sărbătorile. Dubașii au venit la colindat

E atmosferă de poveste la castelul de la Săvârșin, acolo unde Familia Regală își petrece sărbătorile de iarnă.  

Domeniul Regal de la Săvârșin s-a redeschis pentru turiști de 1 Mai. Castelul nu este deschis publicului
Domeniul Regal de la Săvârșin s-a redeschis pentru turiști de 1 Mai. Castelul nu este deschis publicului

Domeniul Regal de la Săvârșin s-a redeschis pentru turiști de 1 Mai. Cu această ocazie, în Satul Regal, aflat la intrarea principală a castelului, a fost inaugurată Casa Ceaiului.

S-a deschis pentru public Domeniul Regelui de la Săvârșin. Ce au voie să facă turiștii și cât costă biletul
S-a deschis pentru public Domeniul Regelui de la Săvârșin. Ce au voie să facă turiștii și cât costă biletul

De luni, turiștii pot vizita și cea de-a treia reședință a familiei regale. Domeniul de la Săvârșin a intrat oficial în circuitul turistic, chiar de ziua Regalității.

Membrii Familiei Regale au împărțit cadouri mai multor familii nevoiașe din comuna Săvârșin
Membrii Familiei Regale au împărțit cadouri mai multor familii nevoiașe din comuna Săvârșin

200 de familii nevoiaşe din comuna Săvârşin, judeţul Arad, vor avea un Crăciun mai îmbelşugat.

Ceremonie discretă de comemorare, la 3 ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai. ”Îl simțim în sufletele noastre”
Ceremonie discretă de comemorare, la 3 ani de la trecerea în neființă a Regelui Mihai. ”Îl simțim în sufletele noastre”

Regele Mihai a fost comemorat sâmbătă la Săvârsin, la trei ani de la trecerea sa în neființă.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice
Alertă în România. Autoritățile se așteaptă la o viitură pe Dunăre. Care sunt punctele critice

Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”
Delir antivaccinist al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: „Dumnezeu nu e vaccinat! Plandemia nu a existat niciodată”

Diana Șoșoacă a avut, miercuri, un discurs antivaccinist în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe tema variolei maimuței (Mpox) și a măsurilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le ia în fața acestei boli.