Care este cel mai bun restaurant din România, potrivit ghidului Gault et Millau

×
Codul embed a fost copiat

Cele mai bune restaurante din România au fost notate şi introduse într-unul dintre cele mai importante ghiduri culinare din lume.

În primele zece, opt sunt din Bucureşti şi două din Cluj, cu note de peste 13, garanţia că vom găsi mâncare delicioasă şi servicii de calitate. Nota maximă primită însă de un restaurant românesc este 15, mai puţin decât în Ungaria, Polonia, sau Croaţia cu restaurante de nota 17. Şi mult sub cele din Occident, care au 19,5, aproape de nivelul maxim de calitate. Totuşi ghidul va aduce mai mulţi clienţi, dar şi turişti din străinătate, spun specialiştii.

Notele din ghidul Gault et Millau, care pot să ajungă la maxim 20, sunt date pe mai multe criterii. Mâncarea e importantă în proporţie de 70%, dar experţii culinari au ţinut cont de design, creativitate şi aprovizonarea cu ingrediente proaspete. După o jumătate de an în care au vizitat sute de restaurante româneşti, juriul - format din romani pasionaţi de gastronomie, dar şi specialişti internaţionali cu studii în domeniu - a decis: cele mai mari note, de peste 13 le-au primit 11 restaurante: 8 din Bucureşti, două din Cluj şi unul de pe Valea Prahovei.

Restaurantul Maize din Bucureşti a primit cea mai mare notă din România -- 15, iar bucătarul trei bonete. De altfel, aici lucrează şi Alexandru Petricean - cel care a primit distincţia de bucătarul chef al anului 2018. A învăţat gastronomie în restaurante de top din străinătate alături de cei mai mari chefi ai lumii.

Folosirea ingredientelor naturale direct de la producători locali şi inovaţia pusă în farfurie de către chefi au fost punctele care i-au convins în acest restaurant pe evaluatorii ghidului. Astfel, şi Alexandru Iacob, cu o experienţă de 15 ani în domeniu şi o pregătire la una dintre cele mai prestigioase universităţi de profil ''Basque Culinary Center din Spania, este considerat unul dintre '' marii bucătari ai lumii''. Iar restaurantul la care lucrează, Kane Seasonal Bistro a fost premiat cu două bonete şi nota 14,5.

Citește și
burgeri
Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți

Şi Timişoara se poate lăuda cu patru restaurante premiate cu o bonetă şi note de peste 11. Pe listă se află şi Vinto-Gastro Wine Bar, amenajat de Mihai Lambrino şi soţia lui - într-o cramă veche.

În ghid au fost introduse şi localuri din categoria "pop" - unde servirea se face într-un cadru mai relaxat. Pintre ele şi restaurantul pescăresc, deschis chiar la intrarea Pieţei Dorobanţi din Bucureşti.

În total în ghid au fost recomadate 141 de restaurante din România - puţine faţă de alte ţări vecine. În Polonia, de pildă, au fost selectate 560 de restaurante, iar anul acesta evaluatorii vor introduce şi 200 de localuri pop. Şi la capitolul notare, un restaurant din Polonia s-a ridicat la nivelul notei 18,5, iar două localuri au primit 4 bonete. Când vorbim însă despre bucătăria franceză spunem doar atât: peste 6000 de restaurante introduse în ghid, două cu note de 19,5 şi cinci bonete fiecare.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional
România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional

România va fi reprezentată gastronomic, în premieră, într-un ghid culinar internațional. "Gault et Millau" adună peste o sută de restaurante, evaluate strict de specialiști în gastronomie.

Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți
Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți

Este un turn construit cu rigoare, strat cu strat. Are nevoie de o bază pufoasă, de material suculent la mijloc şi de un acoperiş lucios, rumenit cu susan.

1 Mai fără mici. Clienții rafinați au mâncat pastramă de oaie Suffolk și friptură Limousine
1 Mai fără mici. Clienții rafinați au mâncat pastramă de oaie Suffolk și friptură Limousine

Grătarele s-au aprins de 1 mai nu doar pentru mici și ceafă de porc. În apropierea Bucureștiului, din unele restaurante au răzbătut miresme aparte, de oaie Suffolk, o rasă care, spun cunoscătorii, nu are atât de mult iz de oaie și de vită.

Nereguli descoperite de inspectorii ANPC pe litoral. Cum erau preparate ciorbele într-un local
Nereguli descoperite de inspectorii ANPC pe litoral. Cum erau preparate ciorbele într-un local

În această vacanţă de 1 mai inclusiv inspectorii pentru protecţia consumatorilor au plecat la mare.

Recomandări
Impozitele pe locuințe vor exploda în 2026. Unii proprietari vor plăti și de două, trei ori mai mult
Impozitele pe locuințe vor exploda în 2026. Unii proprietari vor plăti și de două, trei ori mai mult

În 2026 impozitele pe locuințe vor crește mai mult decât de obicei, a decis Guvernul. Taxele se vor mări cu aproape 80%, însă au fost eliminate reducerile în funcție de vechimea locuinței, așa că în unele cazuri, creșterea va fi dublă sau chiar triplă.

Teamă şi confuzie într-un sat nigerian lovit de un atac american. Localnicii spun că nu există un istoric al ISIS în zonă
Teamă şi confuzie într-un sat nigerian lovit de un atac american. Localnicii spun că nu există un istoric al ISIS în zonă

La o zi după ce o parte dintr-o rachetă lansată de Statele Unite a lovit satul lor, căzând la doar câţiva metri de singura unitate medicală, locuitorii din Jabo, din nord-vestul Nigeriei, se află într-o stare de şoc şi confuzie, relatează CNN. 

Mesaje de Sfântul Ștefan 2025. Urări și felicitări pentru cei care astăzi își serbează onomastica
Mesaje de Sfântul Ștefan 2025. Urări și felicitări pentru cei care astăzi își serbează onomastica

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii, care a vestit și mărturisit credința în Iisus Hristos.