Care este cel mai bun restaurant din România, potrivit ghidului Gault et Millau

×
Codul embed a fost copiat

Cele mai bune restaurante din România au fost notate şi introduse într-unul dintre cele mai importante ghiduri culinare din lume.

În primele zece, opt sunt din Bucureşti şi două din Cluj, cu note de peste 13, garanţia că vom găsi mâncare delicioasă şi servicii de calitate. Nota maximă primită însă de un restaurant românesc este 15, mai puţin decât în Ungaria, Polonia, sau Croaţia cu restaurante de nota 17. Şi mult sub cele din Occident, care au 19,5, aproape de nivelul maxim de calitate. Totuşi ghidul va aduce mai mulţi clienţi, dar şi turişti din străinătate, spun specialiştii.

Notele din ghidul Gault et Millau, care pot să ajungă la maxim 20, sunt date pe mai multe criterii. Mâncarea e importantă în proporţie de 70%, dar experţii culinari au ţinut cont de design, creativitate şi aprovizonarea cu ingrediente proaspete. După o jumătate de an în care au vizitat sute de restaurante româneşti, juriul - format din romani pasionaţi de gastronomie, dar şi specialişti internaţionali cu studii în domeniu - a decis: cele mai mari note, de peste 13 le-au primit 11 restaurante: 8 din Bucureşti, două din Cluj şi unul de pe Valea Prahovei.

Restaurantul Maize din Bucureşti a primit cea mai mare notă din România -- 15, iar bucătarul trei bonete. De altfel, aici lucrează şi Alexandru Petricean - cel care a primit distincţia de bucătarul chef al anului 2018. A învăţat gastronomie în restaurante de top din străinătate alături de cei mai mari chefi ai lumii.

Folosirea ingredientelor naturale direct de la producători locali şi inovaţia pusă în farfurie de către chefi au fost punctele care i-au convins în acest restaurant pe evaluatorii ghidului. Astfel, şi Alexandru Iacob, cu o experienţă de 15 ani în domeniu şi o pregătire la una dintre cele mai prestigioase universităţi de profil ''Basque Culinary Center din Spania, este considerat unul dintre '' marii bucătari ai lumii''. Iar restaurantul la care lucrează, Kane Seasonal Bistro a fost premiat cu două bonete şi nota 14,5.

Citește și
burgeri
Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Şi Timişoara se poate lăuda cu patru restaurante premiate cu o bonetă şi note de peste 11. Pe listă se află şi Vinto-Gastro Wine Bar, amenajat de Mihai Lambrino şi soţia lui - într-o cramă veche.

În ghid au fost introduse şi localuri din categoria "pop" - unde servirea se face într-un cadru mai relaxat. Pintre ele şi restaurantul pescăresc, deschis chiar la intrarea Pieţei Dorobanţi din Bucureşti.

În total în ghid au fost recomadate 141 de restaurante din România - puţine faţă de alte ţări vecine. În Polonia, de pildă, au fost selectate 560 de restaurante, iar anul acesta evaluatorii vor introduce şi 200 de localuri pop. Şi la capitolul notare, un restaurant din Polonia s-a ridicat la nivelul notei 18,5, iar două localuri au primit 4 bonete. Când vorbim însă despre bucătăria franceză spunem doar atât: peste 6000 de restaurante introduse în ghid, două cu note de 19,5 şi cinci bonete fiecare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional
România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional

România va fi reprezentată gastronomic, în premieră, într-un ghid culinar internațional. "Gault et Millau" adună peste o sută de restaurante, evaluate strict de specialiști în gastronomie.

Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți
Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți

Este un turn construit cu rigoare, strat cu strat. Are nevoie de o bază pufoasă, de material suculent la mijloc şi de un acoperiş lucios, rumenit cu susan.

1 Mai fără mici. Clienții rafinați au mâncat pastramă de oaie Suffolk și friptură Limousine
1 Mai fără mici. Clienții rafinați au mâncat pastramă de oaie Suffolk și friptură Limousine

Grătarele s-au aprins de 1 mai nu doar pentru mici și ceafă de porc. În apropierea Bucureștiului, din unele restaurante au răzbătut miresme aparte, de oaie Suffolk, o rasă care, spun cunoscătorii, nu are atât de mult iz de oaie și de vită.

Nereguli descoperite de inspectorii ANPC pe litoral. Cum erau preparate ciorbele într-un local
Nereguli descoperite de inspectorii ANPC pe litoral. Cum erau preparate ciorbele într-un local

În această vacanţă de 1 mai inclusiv inspectorii pentru protecţia consumatorilor au plecat la mare.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.