Care este cel mai bun restaurant din România, potrivit ghidului Gault et Millau

Ultimul update: Marti 15 Mai 2018 20:48
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 18:23
Categorie: Travel

Cele mai bune restaurante din România au fost notate şi introduse într-unul dintre cele mai importante ghiduri culinare din lume.

În primele zece, opt sunt din Bucureşti şi două din Cluj, cu note de peste 13, garanţia că vom găsi mâncare delicioasă şi servicii de calitate. Nota maximă primită însă de un restaurant românesc este 15, mai puţin decât în Ungaria, Polonia, sau Croaţia cu restaurante de nota 17. Şi mult sub cele din Occident, care au 19,5, aproape de nivelul maxim de calitate. Totuşi ghidul va aduce mai mulţi clienţi, dar şi turişti din străinătate, spun specialiştii.

Notele din ghidul Gault et Millau, care pot să ajungă la maxim 20, sunt date pe mai multe criterii. Mâncarea e importantă în proporţie de 70%, dar experţii culinari au ţinut cont de design, creativitate şi aprovizonarea cu ingrediente proaspete. După o jumătate de an în care au vizitat sute de restaurante româneşti, juriul - format din romani pasionaţi de gastronomie, dar şi specialişti internaţionali cu studii în domeniu - a decis: cele mai mari note, de peste 13 le-au primit 11 restaurante: 8 din Bucureşti, două din Cluj şi unul de pe Valea Prahovei.

Restaurantul Maize din Bucureşti a primit cea mai mare notă din România -- 15, iar bucătarul trei bonete. De altfel, aici lucrează şi Alexandru Petricean - cel care a primit distincţia de bucătarul chef al anului 2018. A învăţat gastronomie în restaurante de top din străinătate alături de cei mai mari chefi ai lumii.

Folosirea ingredientelor naturale direct de la producători locali şi inovaţia pusă în farfurie de către chefi au fost punctele care i-au convins în acest restaurant pe evaluatorii ghidului. Astfel, şi Alexandru Iacob, cu o experienţă de 15 ani în domeniu şi o pregătire la una dintre cele mai prestigioase universităţi de profil ''Basque Culinary Center din Spania, este considerat unul dintre '' marii bucătari ai lumii''. Iar restaurantul la care lucrează, Kane Seasonal Bistro a fost premiat cu două bonete şi nota 14,5.

Şi Timişoara se poate lăuda cu patru restaurante premiate cu o bonetă şi note de peste 11. Pe listă se află şi Vinto-Gastro Wine Bar, amenajat de Mihai Lambrino şi soţia lui - într-o cramă veche.

În ghid au fost introduse şi localuri din categoria "pop" - unde servirea se face într-un cadru mai relaxat. Pintre ele şi restaurantul pescăresc, deschis chiar la intrarea Pieţei Dorobanţi din Bucureşti.

În total în ghid au fost recomadate 141 de restaurante din România - puţine faţă de alte ţări vecine. În Polonia, de pildă, au fost selectate 560 de restaurante, iar anul acesta evaluatorii vor introduce şi 200 de localuri pop. Şi la capitolul notare, un restaurant din Polonia s-a ridicat la nivelul notei 18,5, iar două localuri au primit 4 bonete. Când vorbim însă despre bucătăria franceză spunem doar atât: peste 6000 de restaurante introduse în ghid, două cu note de 19,5 şi cinci bonete fiecare.

România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional
România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional
VIDEO PROTVPLUS.RO
ravasitul oilor
Sărbătoare în Slănic Moldova. Bunătăți de la producători locali și hore, de Răvășitul oilor
O veche tradiție a sașilor, reînviată într-un sat din Brașov. Turiștii au mâncat bunătățile gazdelor
Turism de aventură în România. Unde sunt cele mai bune afaceri
Turiștii profită de vremea caldă de la munte: „O minunăţie să vezi cum şerpuieşte apa”
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
Soldaţi din Primul Război Mondial, în Sibiu. "Mă recomandă mustăcioara"
Vreme la munte
Weekend cu temperaturi de vară, în stațiunile montane. „A fost ceva wow”
Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită
Turismul balnear, în preferințele românilor. Cât costă o săptămână de tratamente
Milioane de euro, investite pentru a aduce turişti în Deltă. Ce culoare trebuie să aibă pensiunile
Guvernul vrea să scadă TVA-ul în turism. Managerii vin însă cu un avertisment
Cum să mergi în două city break-uri de toamnă la preț de unul