România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional

Ultimul update: Luni 14 Mai 2018 20:32
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 19:42
Categorie: Travel

România va fi reprezentată gastronomic, în premieră, într-un ghid culinar internațional. "Gault et Millau" adună peste o sută de restaurante, evaluate strict de specialiști în gastronomie.

Evaluările au început, în urmă cu o jumătate de an, timp în care experții au vizitat incognito sute de locuri și au punctat atmosfera, servirea, și calitatea preparatelor.

Un meniu cu cinci mâncăruri româneşti reinterpretate a fost pregătit de trei bucătari români pentru Come de Cherisey, preşedintele Gault et Millau - atunci când a început vizitele în la noi. România este a doua ţară din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Ungaria, în care ghidul franţuzesc vine să testeze restaurantele.

Inspectorii au fost în şase oraşe: Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Oradea şi Sibiu şi au făcut în 5 luni peste 350 de vizite în restaurante. Au încercat peste 900 de feluri de mâncare la care au asezonat peste 550 de pahare de vin. 141 de restaurante romaneşti au trecut testul.

Gault et Millau: “Am decis să venim în România pentru că a devenit o destinaţie neimapomenită pentru gastronomie. Noul val de bucătari se inspiră din trecut păstrează tradiţia, dar inovează.”

Este prima publicaţie cu renume în domeniul gastronomiei care îşi îndreaptă atenţia spre România. Iar evaluările au fost făcute profesionist.

Evaluatorii români, instruiţi de specialişti din străinătate, sunt cu toţii anonimi. Intră în restaurant ca orice alt client, comandă, mănâncă fără să schimbe vreo vorbă cu bucătarul şi în final achită nota. Încă de la început sunt atenţi la tot ce aud văd simt miros şi gustă, evident. Contează cum sunt întâmpinaţi în restaurant, contează cât de spaţios e locul, zgomotul, mirosul şi evident mâncare. Nu se punctează speficiful, ci mâncarea, cât de delicios este preparatul.

În urma evaluărilor, restaurantele primesc o notă de la 0 la 20 , iar în ghid rămân doar cele cu un punctaj mai mare de 10. Niciun restaurant din lume nu are acum nota 20. Doar două, în Franţa, au primit un punctaj de 19,5.

Alexandre Almajeanu, iniţiatorul ghidului: “70 % e despre ce e în farfurie, calitatea produselor, creativitatea chefilor şi 30% despre design serviciu, ambianta în locaţie. Acum 3-4 ani GM nu ar fi găsit materie să facă un ghid, dar de 3 ani gastronomia în România, chefii, produsele... totul e un boom frumos.”


Adrian Hădean: ''In sfârşit aparem şi noi pe o hartă, există România. E harta lumii şi a mai apărut un punct, România care are restaurante şi localuri de felul ăsta în care poţi să mergi şi să mănânci. Uşa oaspeţilor se deschide, ne pune în calea oamenilor.”

Ghidul include şi categoria „Pop" - adică baruri, cafenele de specialitate, patiserii gourmet sau food truck-uri.

Alexandre Almajeanu: “Când apare un restaurant în ghid creşte numărul de clienţi automat.”
Reporter: “Cu cât?”
Alexandre Almajeanu: “Am o cifră relevanţă în Polonia. Piaţa de acolo seama cu piaţa de aici, creşte cu 25% fie că sunt localnici fie că sunt străini.”

Ghidul va fi disponibil în limba română şi engleză şi va fi putea fi cumpărat din librarii sau descărcat online pe aplicaţia pentru mobil.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Locul din România unde se face cea mai bună zacuscă. Ingredientul secret
Locul din România unde se face cea mai bună zacuscă. Ingredientul secret
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
LA MARUTA
Invatatoarea antitero, provocarea "Ninja WArrior"
In trecut a lucrat pentru Brigada Antitero, astazi este la polul opus si lucreaza ca invatatoare. Ce poveste de viata are concurenta Ninja Warrior

07:26
LA MARUTA
Horia Tecau, model de inspiratie la US Open
Campionul Horia Tecau, sfaturi pentru copii care vor sa-si inceapa o cariera in tenis. Ce planuri de viitor are tenismenul

12:52
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
chefi
Verdictul celor mai mari chefi din lume despre mâncarea românească. "Cine o mănâncă e foarte grăsuţ"
Litoralul a avut mai mulți turiști față de anul trecut. Tendința privind cazările
Cât au plătit Hein și Ursula, doi turiști din Olanda, pentru o săptămână în România
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume
Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”
Vremea bună a adunat zeci de turiști la Băile Felix. ”Ne bucurăm că e căldura pe gratis”
must
Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă
Premieră pe litoral: exemplare nemaiîntâlnite în Marea Neagră au apărut pe plaje în Constanța
Câți bani a reușit să strângă Marian, după ce a lucrat toată vara ca ospătar pe litoral
Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește
Burgerii, vedete la București. 120.000 de persoane au participat la festival
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar