Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți

Ultimul update: Vineri 11 Mai 2018 19:38
Data publicarii: Vineri 11 Mai 2018 19:38
Categorie: Social

Este un turn construit cu rigoare, strat cu strat. Are nevoie de o bază pufoasă, de material suculent la mijloc şi de un acoperiş lucios, rumenit cu susan.

Vorbim despre burger, care a plecat din Texas acum 130 de ani şi a cucerit, în ultimii 30 de ani, şi România. Nu mai este exclusiv un produs de fast food, spun bucătării, care le propun pofticioşilor variante gourmet: burgeri cu whiskey, creveţi şi ficat de gâscă în chifle roz, făcute cu sfeclă sau negre-tăciune, din aluat şi cărbune.

Doar în Capitală sunt peste 40 de localuri specializate în burgeri şi nu includem aici lanţurile de restaurante. Toate împrospătează periodic reţetele, începând cu "ambalajul".

Iosif Ștefănescu, bucătar şef: ”Alegem o carne care să aibă un procentaj de grăsime undeva la 30%. Nu este foarte mărunt tocată, este un pic granulată.”

Se condimentează numai cu sare şi piper, fie că este vită, curcan, miel, rață, iepure, struţ sau chiar crocodil. Orice altceva estompează gustul cărnii.

Folclorul american atribuie paternitatea burgerului unui bucătar texan, care a deschis o linie de "împinge tava" pe la 1880. A pus, între două jumătăţi de chiflă, o chiftea din carne tocată de vită, pe care imigranţii nemţi o numeau "friptura de Hamburg". Cu câteva feliuţe de ceapă şi o murătură... iar restul e istorie! În prezent, în lume se vând peste un trilion de burgeri pe an. Adică un miliard de trilioane. La început, în această poveste nu apăreau şi cartofii prăjiţi.

În România, cartofii sunt nelipsiţi.

Un burger zdravăn costă în restaurante între 30 şi 50 de lei. Uneori, ingredientele motivează clar preţul.

Corneliu Cârstea, bucătar şef: ”Whiskey burger se cheamă, avem o marinată pe bază de whiskey, pe care o aşezăm deasupra burgerului şi îi conferă un gust deosebit.”

Ca să vedeţi totuşi cum fac bucătarii tineri traducerea burgerului american în șorici de porc, murături prăjite şi salată de ceapă roşie ca la români, mai aveţi o variantă. În acest weekend, în Bucureşti, 27 de restaurante îşi duc burgerii la festival.

Bogdan Doltu: ”Cred că vom avea peste 80 de reţete de burgeri şi sper să depăşim 30.000 de vizitatori anul ăsta.”

Preţurile vor fi mai mici, dar nu cu mult ca la restaurant. Prospeţimea, aceeaşi.

A făcut plângere la Poliție după ce a fost numit ”maimuță” pe bonul de comandă, la un fast-food
A făcut plângere la Poliție după ce a fost numit ”maimuță” pe bonul de comandă, la un fast-food
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
LA MARUTA
Invatatoarea antitero, provocarea "Ninja WArrior"
In trecut a lucrat pentru Brigada Antitero, astazi este la polul opus si lucreaza ca invatatoare. Ce poveste de viata are concurenta Ninja Warrior

07:26
LA MARUTA
Horia Tecau, model de inspiratie la US Open
Campionul Horia Tecau, sfaturi pentru copii care vor sa-si inceapa o cariera in tenis. Ce planuri de viitor are tenismenul

12:52
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
muncitor brasov
Bătrân găsit mort într-un șanț, plin de sânge. Cine l-a descoperit
Un camion a pornit într-o cursă neobişnuită prin Cluj-Napoca
În sistemul de învățământ sunt de trei ori mai puțini logopezi decât ar fi necesar
Concurs internațional de videomapping, în Capitală. Proiecțiile, dedicate Centenarului
Soția președintelui, la Oktoberfest, în Sibiu: ”În familia Iohannis se bea bere, cu plăcere”
Lemnele de foc, mult mai scumpe. 4 milioane de români depind de ele la iarnă
Litoral
Mai bine de jumătate dintre turiştii care au mers la mare au stat "la negru"
Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studenții români pleacă la specializări cu 97% rata de angajare
Apel pentru salvarea unei adolescente. Adela a fost diagnosticată cu tumoare pe creier
Visuri la Cheie. O nouă șansă pentru familia Dinuță: „Trebuie să ne acomodăm, acum visăm!” VIDEO
Românii, puși în dificultate de întrebarea de la referendum. ”Este încuietoare”
Preoții au declanșat operațiunea ”vino la referendum” în școli. Patriarhia nu vede nimic rău