Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți

×
Codul embed a fost copiat

Este un turn construit cu rigoare, strat cu strat. Are nevoie de o bază pufoasă, de material suculent la mijloc şi de un acoperiş lucios, rumenit cu susan.

Vorbim despre burger, care a plecat din Texas acum 130 de ani şi a cucerit, în ultimii 30 de ani, şi România. Nu mai este exclusiv un produs de fast food, spun bucătării, care le propun pofticioşilor variante gourmet: burgeri cu whiskey, creveţi şi ficat de gâscă în chifle roz, făcute cu sfeclă sau negre-tăciune, din aluat şi cărbune.

Doar în Capitală sunt peste 40 de localuri specializate în burgeri şi nu includem aici lanţurile de restaurante. Toate împrospătează periodic reţetele, începând cu "ambalajul".

Iosif Ștefănescu, bucătar şef: ”Alegem o carne care să aibă un procentaj de grăsime undeva la 30%. Nu este foarte mărunt tocată, este un pic granulată.”

Se condimentează numai cu sare şi piper, fie că este vită, curcan, miel, rață, iepure, struţ sau chiar crocodil. Orice altceva estompează gustul cărnii.

Citește și
Burger fest
Burger Fest 2017. Festival de burgeri, in Capitala. Cat de scump este biletul

Folclorul american atribuie paternitatea burgerului unui bucătar texan, care a deschis o linie de "împinge tava" pe la 1880. A pus, între două jumătăţi de chiflă, o chiftea din carne tocată de vită, pe care imigranţii nemţi o numeau "friptura de Hamburg". Cu câteva feliuţe de ceapă şi o murătură... iar restul e istorie! În prezent, în lume se vând peste un trilion de burgeri pe an. Adică un miliard de trilioane. La început, în această poveste nu apăreau şi cartofii prăjiţi.

În România, cartofii sunt nelipsiţi.

Un burger zdravăn costă în restaurante între 30 şi 50 de lei. Uneori, ingredientele motivează clar preţul.

Corneliu Cârstea, bucătar şef: ”Whiskey burger se cheamă, avem o marinată pe bază de whiskey, pe care o aşezăm deasupra burgerului şi îi conferă un gust deosebit.”

Ca să vedeţi totuşi cum fac bucătarii tineri traducerea burgerului american în șorici de porc, murături prăjite şi salată de ceapă roşie ca la români, mai aveţi o variantă. În acest weekend, în Bucureşti, 27 de restaurante îşi duc burgerii la festival.

Bogdan Doltu: ”Cred că vom avea peste 80 de reţete de burgeri şi sper să depăşim 30.000 de vizitatori anul ăsta.”

Preţurile vor fi mai mici, dar nu cu mult ca la restaurant. Prospeţimea, aceeaşi.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
A făcut plângere la Poliție după ce a fost numit ”maimuță” pe bonul de comandă, la un fast-food
A făcut plângere la Poliție după ce a fost numit ”maimuță” pe bonul de comandă, la un fast-food

Un client de culoare a sesizat poliţia din Brazilia după ce a fost identificat drept "macacul" pe bonul de comandă al unui local al reţelei de fast-food Burger King, din sudul oraşului Sao Paulo, a confirmat avocatul său citat miercuri de EFE.

Burger Fest 2017. Festival de burgeri, in Capitala. Cat de scump este biletul
Burger Fest 2017. Festival de burgeri, in Capitala. Cat de scump este biletul

25 de bucatari din Bucuresti si din tara si-au dat intalnire, pentru a treia oara, vineri seara, in Capitala, la un festival de burgeri, Burger Fest 2017

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.