Concurență pe piața burgerilor. Unele restaurante au creat variante cu whiskey sau creveți
Este un turn construit cu rigoare, strat cu strat. Are nevoie de o bază pufoasă, de material suculent la mijloc şi de un acoperiş lucios, rumenit cu susan.
Vorbim despre burger, care a plecat din Texas acum 130 de ani şi a cucerit, în ultimii 30 de ani, şi România. Nu mai este exclusiv un produs de fast food, spun bucătării, care le propun pofticioşilor variante gourmet: burgeri cu whiskey, creveţi şi ficat de gâscă în chifle roz, făcute cu sfeclă sau negre-tăciune, din aluat şi cărbune.
Doar în Capitală sunt peste 40 de localuri specializate în burgeri şi nu includem aici lanţurile de restaurante. Toate împrospătează periodic reţetele, începând cu "ambalajul".
Iosif Ștefănescu, bucătar şef: ”Alegem o carne care să aibă un procentaj de grăsime undeva la 30%. Nu este foarte mărunt tocată, este un pic granulată.”
Se condimentează numai cu sare şi piper, fie că este vită, curcan, miel, rață, iepure, struţ sau chiar crocodil. Orice altceva estompează gustul cărnii.
Folclorul american atribuie paternitatea burgerului unui bucătar texan, care a deschis o linie de "împinge tava" pe la 1880. A pus, între două jumătăţi de chiflă, o chiftea din carne tocată de vită, pe care imigranţii nemţi o numeau "friptura de Hamburg". Cu câteva feliuţe de ceapă şi o murătură... iar restul e istorie! În prezent, în lume se vând peste un trilion de burgeri pe an. Adică un miliard de trilioane. La început, în această poveste nu apăreau şi cartofii prăjiţi.
În România, cartofii sunt nelipsiţi.
Un burger zdravăn costă în restaurante între 30 şi 50 de lei. Uneori, ingredientele motivează clar preţul.
Corneliu Cârstea, bucătar şef: ”Whiskey burger se cheamă, avem o marinată pe bază de whiskey, pe care o aşezăm deasupra burgerului şi îi conferă un gust deosebit.”
Ca să vedeţi totuşi cum fac bucătarii tineri traducerea burgerului american în șorici de porc, murături prăjite şi salată de ceapă roşie ca la români, mai aveţi o variantă. În acest weekend, în Bucureşti, 27 de restaurante îşi duc burgerii la festival.
Bogdan Doltu: ”Cred că vom avea peste 80 de reţete de burgeri şi sper să depăşim 30.000 de vizitatori anul ăsta.”
Preţurile vor fi mai mici, dar nu cu mult ca la restaurant. Prospeţimea, aceeaşi.