Călătoria cu trenul internațional, în Europa: ce prețuri sunt pentru destinațiile preferate de români

Cu trenul in Europa
Shutterstock

Având în vedere întârzierile și anulările zborurilor din această vară, să mergi cu un tren internațional în Europa devine o variantă din ce în ce mai bună pentru vacanțe.  

Călătoria cu trenul în Europa este ușoară, confortabilă și eficientă. În comparație cu zborurile, călătoriile vor fi mai ușoare și mai confortabile - în plus, există mult mai puțin risc de a rămâne pe drumuri din cauza întârzierilor sau a anulărilor cauzate de problemele din aeroporturi.

Trenul internațional, o metodă de transport în Europa

Cele mai multe părți ale Europei au rețele feroviare de mare viteză excelente și chiar și pe rutele mai lente vei avea parte de priveliști uimitoare și mai mult spațiu pentru a îți întinde picioarele.

Călătoriile cu trenul în Europa îți oferă o șansă excelentă de a vedea cum peisajul se schimbă în fața ochilor tăi - de la munți, la priveliști de coastă și peisaje rurale. Poți să îți aduci mâncare cu tine sau să mergi la vagonul bufet pentru a te bucura de un prânz cu priveliște.

Abonamentele Interrail și Eurail sunt două tipuri de abonamente feroviare europene, utilizate pentru a călători în Europa cu trenul.

Citește și
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

Ambele tipuri de abonamente sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește utilizarea - naționalitatea sau reședința ta decide de ce tip de abonament ai nevoie.

Cu trenul in Europa

Fiecare abonament îți permite să călătorești cu trenul în interiorul și între țările europene. Abonamentele sunt valabile pentru un anumit număr de zile de călătorie în cadrul unei utilizări. Ești eligibil pentru un abonament Interrail dacă ești:

1. Un cetățean european (sau dacă aveți dublă cetățenie) și dețineți un pașaport european.

2. Un cetățean non-european care a locuit într-o țară europeană timp de cel puțin 6 luni.

Ai nevoie de un abonament Eurail dacă nu se aplică niciuna dintre aceste reguli.

Prețurile pentru destinații căutate

Cele mai căutate destinații pentru cei care călătoresc cu trenul în Europa sunt următoarele:

Roma - Florența

Roma și Florența sunt două dintre cele mai frumoase și mai importante din punct de vedere istoric orașe din Italia. Călătoria cu trenul între ele este ușoară, accesibilă și rapidă.

În funcție de dată și de oră, prețul acestei călătorii poate varia, însă un preț mediu pentru această călătorie ar fi de 20 de euro.

Paris – Roma

Orașul Etern, Roma, se află adesea în fruntea listei de lucruri de făcut a unui călător, iar Parisul este Orașul Luminilor și una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa și din lume. Deși aceste orașe sunt foarte îndepărtate, ele sunt foarte bine conectate cu trenul. O călătorie cu trenul costă, în medie, între 150 și 250 de euro.

Madrid – Barcelona

Cele mai mari două orașe din Spania, Madrid și Barcelona, sunt foarte bine conectate cu trenul, permițând vizitatorilor să călătorească între ele cu mare ușurință. O călătorie cu trenul între Madrid și Barcelona costă undeva între 30 și 80 de euro.

Amsterdam - Bruxelles

Capitalele Amsterdam și Bruxelles sunt surprinzător de aproape una de cealaltă, călătoria durând doar 2 ore cu trenul. Biletul costă de la 40 de euro la 100 de euro, în funcție de companie feroviară, dată și oră.

Cele mai bune destinații europene în care să ajungi cu trenul

Descoperirea Europei cu trenul este cu siguranță cel mai bun și mai plăcut mod de a te bucura de cele mai frumoase peisaje în timp ce vă relaxezi.

Iată câteva dintre cele mai frumoase destinații în Europa cu trenul.

Glacier Express - Elveția

Cu trenul in Europa

Glacier Express este una dintre cele mai emblematice linii de cale ferată din lume. Este, de asemenea, cel mai lent tren de mare viteză din Europa, deoarece călătoria de la Zermatt la Davos durează 7 ore. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a te bucura de peisajele mirifice, scrie europeandbestdestinations.

Glacier Express traversează peste 90 de tuneluri și trece peste peste mai mult de 290 de poduri uimitoare. Aceasta este, fără îndoială, o călătorie de neuitat pentru a descoperi cele mai bune destinații europene cu trenul.

Trenul cu aburi Jacobite - Scoția

Viaductul Glenfinnan Railway și faimosul tren cu aburi sunt celebre și pot fi văzute în multe filme. Probabil că l-ai văzut în foarte popularul film Harry Potter.

Dacă vrei o amintire deosebită din Scoția, o plimbare cu trenul Jacobite este cu siguranță un suvenir prețios.

Cu trenul in Europa

Soller – Mallorca - Spania

Situat între munte și mare, Soller este cel mai fermecător sat de pe insula Mallorca. Dacă vrei să vezi toată insula, experimentează o călătorie la bordul trenului tradițional care urcă pe munții Soller. Dacă stai în Palma, vino la Soller cu trenul, este mai rapid și mai ușor.

Stockholm - Suedia

Stockholm este un oraș hiperconectat, cu stații de metrou frumoase, clasate printre cele mai frumoase din Europa. Poți descoperi cu ușurință Stockholm și împrejurimile sale cu trenul. Este un mod blând și ecologic de a descoperi una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa

Bernina Express - Elveția

Nimic nu este mai confortabil și mai plăcut pentru a traversa Alpii decât Bernina Express. De la Chur la Tirano via Davos, traversezi mai multe culturi și limbi.

Manarola - Cinque Terre - Italia

Cinque Terre este cireașa de pe tort, unul dintre cele mai uluitoare locuri din Italia, cu peisaje incredibile. Ai zice că sunt desprinse dintr-un basm.

Muntele Rigi – Luzern - Elveția

Bucură-te de una dintre cele mai incredibile priveliști panoramice din Elveția urcând în acest tren de la Vitznau și Arth-Goldau. Dacă te trezești devreme, poți lua un tren de dimineață pentru a vedea răsăritul, o experiență minunată în vârful Elveției.

Norvegia Flam Railway - Norvegia

Calea ferată Flam Railway este o experiență incredibilă, o călătorie încântătoare, dar și una dintre atracțiile preferate de călători pentru a descoperi Norvegia. Ai parte de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Norvegia.

Avantajele și dezavantajele călătoriei cu trenul în Europa

Care sunt avantajele și dezavantajele călătoriilor cu cu trenul? Ce trebuie să iei în considerare când plănuiești o cășătorie europeană cu trenul?

O mare parte din călătorie se reduce la confort. Trenurile au acest avantaj, având posibilitatea de a te plimba pe culoar pentru a îți întinde picioarele în timpul călătoriilor lungi - ceea ce nu este întotdeauna posibil în timpul unui zbor. În același timp, scaunele din tren sunt de obicei mai mari și mai confortabile decât cele din avion, cu spațiu suplimentar pentru picioare.

Pentru cei care călătoresc în grup cu familia sau prietenii, există cabine cu patru locuri și o masă. Apoi, mai este și mâncarea, adesea în trenuri este mult mai bună decât cea din avion.

În ceea ce privește confortul, gările sunt de obicei situate în centrul orașelor, ceea ce înseamnă că, în mod normal, este rapid și ușor să ajungi la timp. De asemenea, este de obicei mai ușor să te urci în tren, deoarece nu trebuie să ajungi cu ore în avans și nu există verificări ale bagajelor sau controale de securitate.

Pentru nomazii digitali, trenurile au câteva avantaje. Unele trenuri au prize de curent și puncte USB, în timp ce mesele mari facilitează lucrul la un laptop, la fel ca și conexiunea WiFi gratuită.

În cele din urmă, există un beneficiu ecologic - călătoria cu trenul este cea mai ecologică formă de călătorie din Europa.

Cu trenul in Europa

Dezavantajele călătoriei cu trenul

Călătoriile cu trenul pot fi cu siguranță consumatoare de timp - călătoria cu trenul spre o destinație durează mult mai mult decât cu avionul, mai ales dacă este vorba de o călătorie pe distanțe lungi.

Costul este și el o problemă. În prezent, biletele de tren sunt mult mai scumpe decât cele de avion - cu până la 50% mai scumpe.

Există, de asemenea, mai puține opțiuni pentru călători, deoarece nu există la fel de multe rute ca în cazul călătoriilor cu avionul, din diverse motive (trenurile nu pot traversa suprafețe mari de apă, iar pasagerii pot avea nevoie de mai multe schimburi/transferuri etc.).

În cele din urmă, trenurile tind să fie mai puțin fiabile, un studiu arătând că 22% dintre trenuri au înregistrat întârzieri, față de doar 13% în cazul zborurilor.

Însă călătoria cu trenul este o alegere care depinde de mulți factori, inclusiv timpul pe care îl ai la dispoziție, bugetul și felul în care vrei să îți petreci călătoria sau locurile pe care vrei să le vezi. Dacă n-ai încercat niciodată să mergi dintr-un oraș în altul în Europa cu trenul, ar trebui să faci o probă ca să ai un termen de comparație atunci când faci alegerea.

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului este arborat steagul roșu, iar vântul suflă cu putere.  

Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Recomandări
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului

Autoritățile au declanșat planul roșu, în urma unui incident grav, petrecut în Gara Basarab din Capitală. O locomotivă a lovit vagoanele la care urma să se cupleze, iar la fața locului au fost trimise mai multe echipaje.

Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat
Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat

O uriașă avarie tehnică a blocat activitatea a sute de companii din toată lumea, care foloseau serviciile și aplicațiile Microsoft.

VIDEO. Noi imagini de la violențele din Leeds. Polițiștii britanici, filmați când fugeau din calea românilor furioși
VIDEO. Noi imagini de la violențele din Leeds. Polițiștii britanici, filmați când fugeau din calea românilor furioși

Pe rețelele sociale au fost publicate înregistrări video realizate în timpul violențelor care au avut loc în orașul britanic Leeds.