Turiștii francezi, fascinați de tradițiile din Bucovina: ”Doar în filme am văzut”
Bucovina, ţinutul bucatelor delicioase, este vizitată în aceste zile de sărbătoare de tot mai mulţi turişti străini. Sunt oameni fascinaţi de viaţa la ţara, care vor să afle cum se petrece cinstit, româneşte.
Câţiva francezi s-au arătat încântaţi de generozitatea gazdelor, dar şi de brânza de burduf cu o ceapă roşie lângă şi un păhărel de tărie.
Francezii au ajuns în Ajunul Crăciunului şi sunt pur şi simplu fascinaţi de felul în care oamenii locului îşi petrec sărbătorile de iarnă.
Şi-au început ziua cu un drum la piaţa din Vicov, unde au putut gusta mici şi brânză de burduf şi au aflat câteva dintre secretele meşterilor populari. Au fost ghidaţi de un francez îndrăgostit iremediabil de acest ţinut. De altfel, s-a şi stabilit la Putna de aproape 10 ani.
Pascal Garnier le arată conaționalilor brânza de burduf şi micii româneşti, apoi costume tradiţionale: ”Ăştia sunt papuci tradiţionali care se poartă în zi de sabatoare. Da, sunt din piele. Sunt făcuţi din piele de porc sau vaca sacrificată în gospodărie.”
Orice răspuns este important pentru Anne, documentarist de folclor. Caută îndelung pe internet lucruri care ar putea să o fascineze, iar când găseşte ceva, vrea să vadă cu ochii ei minunile.
Anne, turist fracez: ”Am ascultat colindele la o casă, ţiganii care au venit cu steaua, apoi am fost la slujbă. Au venit acasă grupuri, să ne colinde. Erau costumaţi foarte frumos. Am mai văzut asta doar în filme.”
Sacha, turist: ”Am văzut tradiţiile de Crăciun la Putna. Am văzut fete frumoase, drăguţe! Aveau costume foarte frumoase. Am mai văzut şi câteva mănăstiri care au o arhitectură specială, din secolele 15-16.”
După plimbare, străinii sunt primiţi cu căldură în case şi aşezaţi la masă.
Marie Francia, turistă din Franţa: ”E bună mâncarea. E foarte gustoasă. Îmi place tot ceea ce ţine de salamuri, carnaturi. // Brânza este foarte bună pentru acest moment al zilei. Şi țuica este foarte bună. Noroc! Şi dimineaţă am mâncat foarte bine. Tot cârnaţi.”
Pascal Garnier, francez stabilit în Bucovina: ”Oamenilor le place să vină într-o zonă rurală, la cineva care poate povesti despre acea zonă. Vor să vadă cum se organizează viaţa într-o gospodărie rurală. Mergem să vizităm un grajd, animalele, uneltele folosite în viaţa de zi cu zi. Asta este o poveste. Turiştii străini asta caută aici, în Bucovina.”
Francezii vor pleca după Anul Nou.