Cabanele Babele și Caraiman nu mai oferă găzduire: „E o nenorocire peste tot”
Avertisment pentru turiștii ce vor să urce pe munții Bucegi. Calculați bine timpul necesar drumeției: după un urcuș epuizant de cinci ore, trebuie să și coborâți în siguranță în stațiunile de pe Valea Prahovei.
Şi asta pentru că, chiar dacă vă doriţi să înnoptaţi în vârf de munte, cabanele Babele și Caraiman NU mai oferă găzduire, iar la vârful Omu pot dormi cel mult 30 de persoane, şi asta în condiții dificile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aşa arată acum Cabana Caraiman. Chiar dacă oferă cea mai frumoasă privelişte din Bucegi, şi timp de aproape 80 de ani a fost adăpost şi loc de odihnă pentru drumeți, acum stă să cadă.
Turistă: "Toate cabanele din Bucegi sunt praf! O nenorocire, o nenorocire sunt. Asta e închisă, Cuibul Dorului e închisă, Mioriţa e închisă, Babele în situaţia în care e, mai e şi mizeria de la Omu. Deci e o nenorocire peste tot!"
George Haiduc, șeful Salvamont Bușteni: "Atunci când astfel de obiective au fost trecute din patrimoniul sau din administrarea statului în cel privat trebuiau puse niște condiții să păstreze profilul. Atâta vreme cât e construită cabana, să fi rămas cabana. Pentru că e nevoie să te odihneşti, să te hidratezi, să te adăposteşti în caz de vreme rea."
Nici la Cabana Babele situaţia nu este mult diferită. Deși se află în circuitul turistic, nu oferă cazare.
Tudorel Simion, turist: "Nu cazează, am încercat și eu. Nu s-a dezvoltat de loc de ani de zile, e aceeași poveste. Păcat."
Cabana a fost construită în urmă cu 80 de ani de o asociație de iubitori de munte. Ajunsă în proprietate privată, clădirea se ruinează pe zi ce trece.
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: "Nu avem cu cine să lucrăm, asta e marea problemă a noastră. Nu avem angajați, nu mai vin."
Reporter: Ce o să se întâmple cu clădirea asta?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Știu eu ce o să se întâmple peste 10 ani?
Reporter: Păi e a dumneavoastră, nu aveți un plan?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Ei, au căzut fabrici, s-au închis fabrici, vedem acum."
Aşadar, turiştii care vin să viziteze Babele şi Sfinxul găsesc cu greu un loc de cazare. O alternativă ar fi la Vârful Omu. Cabana are 30 de locuri, dar turiştii care au trecut pe aici spun că au rămas cu amintiri neplăcute.