Budapesta, vizitată de 1 milion de turiști în preajma sărbătorilor. Preparatele de la Târgul de Crăciun
În preajma sărbătorilor, capitala Budapesta este vizitată de un milion de turişti, printre care şi români. Cei mai mulţi vin la Târgul de Crăciun, din centrul oraşului, vestit pentru mâncărurile aromate, pregătite după reţete vechi de câteva secole.
Preţurile sunt asemănătoare, cu cele din marile oraşe, din România.
Aflată la 250 de kilometri de Oradea, Budapesta este considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene. Oraşul în sine s-a format în 1872, când s-au unit trei aşezări: Óbuda, Buda şi Pest. Cu nenumăratele sale situri istorice, muzee şi galerii de artă, Budapesta atrage anual peste 20 de milioane de vizitatori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zilele acestea, mulţi dintre ei vin la târgul de Crăciun. În centrul metropolei, în jurul un brad imens decorat cu mii de luminiţe, au fost aşezate zeci de căsuţe din lemn. Aromele îmbietoare ale preparatelor tradiţionale îi conving pe vizitatori să guste din toate.
An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, oraşul este vizitat de peste un milion de turişti care vin din toate colţurile lumii. Iar în momentul în care descoperă gustul gulaşului sau varza roşie călită cu carne de raţă se declară îndrăgostiţi de Budapesta şi parcă nu ar mai pleca acasă.
Cârnaţii ţărăneşti perpeliţi pe grătare încinse şi tocănitele condimentate cu paprikă îi fac pe turişti să se aşeze la masă. Cei care au răbdare să îi asculte pe bucătari, le pot învăţa reţelele.
Ceva mai ieftini sunt langosi - nişte gogoşi mari şi plate, servite - de regulă - cu mujdei de usturoi.
Ungaria are o bogată tradiţie culturală. Vecinii noştrii fac mâncăruri aromate, bogate în carne - fără economie de condimente, usturoi, smântâna şi fructe. Ungurilor le place să gătească dar şi să mănânce iar asta se vede şi în dimensiunile porţiilor pe care le pun pe masă.
De la târgul de Crăciun nu lipsesc - bineînţeles - mâncărurile dulci. O familie din Harghita vinde colaci secuieşti cu aromă de scorțișoară, nucă, zmeură şi ciocolată.
Nelipsite sunt şi turtă dulce, vinul fiert cu mere sau portocale şi castanele coapte.
La târg, turiştii găsesc şi tot felul de decoraţiuni. Oranamentele sunt făcute manual - în special din ceramică şi hârtie. Preţurile pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge până la câteva sute.
Dacă ajungeţi la Budapesta în această perioadă, vizitaţi şi târgul din fata Catedralei Sfântul Ştefan - unde puteţi asista la proiecţii 3D pe clădirile din zonă.
Budapesta este cel mai bine de vizitat în timpul săptămânii când preţurile sunt mai mici, în special la hoteluri.
Pentru 3 zile cu mic dejun la un hotel de 4 stele aflat la nici un kilometru de Târgurile de Craiun o familie de 2 persoane plăteşte 250 de euro.
Şi încă un sfat. Dacă vreţi să faceţi economie, nu circulaţi cu maşina prin oraş.
Preţurile la parcări în oraş sunt destul de scumpe. Plătiţi undeva la 6 lei pentru o oră de staţionare. În schimb puteţi folosi mijloacele de transport în comun, foarte bine puse la punct, iar turiştii au la dispoziţie carduri de călătorii valabile o săptămână sau 72 de ore, pot fi comandate online şi nu costă mai mult de 60 de lei.
Pentru perioada Crăciunului, multe dintre hotelurile de la Budapesta au fost deja rezervate.