Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor
Românii consumă în medie 32 de kilograme de carne de porc pe an, iar un sfert din această cantitate ajunge în cuptor sau pe grătar, numai în decembrie.
Ataşamentul faţă de friptura la tava şi preparatele din porc se vede cu ochiul liber în măcelarii, unde oamenii lasă sute de lei, pleacă încărcaţi, şi tot au impresia că n-au luat de ajuns. Deşi în ultimii ani carnea de porc a fost "reabilitată" de specialiştii în nutriţie, există câteva reguli dacă vrem să ne bucurăm de mâncare, fără efecte adverse.
E liniştea dinaintea furtunii în zona de exemplare adulte dintr-o fermă de porci din judeţul Galaţi. Zilnic, 200 dintre grăsuni primesc paşaportul veterinar şi pleacă spre capitală.
Câte zece carcase pe oră- adică un porc la şase minute- se tranşează şi se vând la standuri. În luna decembrie, românii consumă, în medie, câte 8 kilograme de carne de porc. Pentru acest fenomen invocăm, desigur, tradiţia de sărbători. Americanii au curcanul, noi avem godacul.
În timp ce colindă prin măcelarii, românii înşiră cu entuziasm lista dorinţelor. Preţurile sunt cu 6% mai mari faţă de anul trecut.
Oamenii cumpără mai mult rasoale şi fleici, ceva mai ieftine, şi mai puţin pulpă şi muşchi.
Organele au mai puţine grăsimi nesaturate, dar trebuie consumate cu moderaţie.
O porţie de 100 de grame de grătar- adică nu mai mare ca o palmă de copil- conţine aproape jumătate din necesarul zilnic de proteine al unei persoane adulte. O treime din necesarul de zinc şi 15% din cel de fier. Aşadar, carnea de porc e un aliment valoros, care nu trebuie exclus total din dietă unui om sănătos. Mare atenţie însă la ce bucăţi alegeţi! Cotletul e carnea cea mai slabă. Doar 9 grame de grăsime la suta de grame.
Șerban Damian, medic nutriție: ”Multă lume nu doar că foloseşte carne grasă, dar adăugă şi bucăţele de grăsime, deci devine extrem de consistentă. Înseamnă un atac asupra organismului cu grăsime saturată.”
Jumările sunt total interzise celor cu ficatul sensibil. Aceeaşi poveste şi pentru slănină. Are o construcţie de colagen şi grăsimi, dar o digeră uşor doar copiii, după 3 ani, şi tinerii.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, craciun, decembrie, carne de porc,
Dată publicare:
18-12-2017 18:32