Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Românii consumă în medie 32 de kilograme de carne de porc pe an, iar un sfert din această cantitate ajunge în cuptor sau pe grătar, numai în decembrie.

Ataşamentul faţă de friptura la tava şi preparatele din porc se vede cu ochiul liber în măcelarii, unde oamenii lasă sute de lei, pleacă încărcaţi, şi tot au impresia că n-au luat de ajuns. Deşi în ultimii ani carnea de porc a fost "reabilitată" de specialiştii în nutriţie, există câteva reguli dacă vrem să ne bucurăm de mâncare, fără efecte adverse.

E liniştea dinaintea furtunii în zona de exemplare adulte dintr-o fermă de porci din judeţul Galaţi. Zilnic, 200 dintre grăsuni primesc paşaportul veterinar şi pleacă spre capitală.

Câte zece carcase pe oră- adică un porc la şase minute- se tranşează şi se vând la standuri. În luna decembrie, românii consumă, în medie, câte 8 kilograme de carne de porc. Pentru acest fenomen invocăm, desigur, tradiţia de sărbători. Americanii au curcanul, noi avem godacul.

În timp ce colindă prin măcelarii, românii înşiră cu entuziasm lista dorinţelor. Preţurile sunt cu 6% mai mari faţă de anul trecut.

Citește și
Carne de porc
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Oamenii cumpără mai mult rasoale şi fleici, ceva mai ieftine, şi mai puţin pulpă şi muşchi.

Organele au mai puţine grăsimi nesaturate, dar trebuie consumate cu moderaţie.

O porţie de 100 de grame de grătar- adică nu mai mare ca o palmă de copil- conţine aproape jumătate din necesarul zilnic de proteine al unei persoane adulte. O treime din necesarul de zinc şi 15% din cel de fier. Aşadar, carnea de porc e un aliment valoros, care nu trebuie exclus total din dietă unui om sănătos. Mare atenţie însă la ce bucăţi alegeţi! Cotletul e carnea cea mai slabă. Doar 9 grame de grăsime la suta de grame.

Șerban Damian, medic nutriție: ”Multă lume nu doar că foloseşte carne grasă, dar adăugă şi bucăţele de grăsime, deci devine extrem de consistentă. Înseamnă un atac asupra organismului cu grăsime saturată.”

Jumările sunt total interzise celor cu ficatul sensibil. Aceeaşi poveste şi pentru slănină. Are o construcţie de colagen şi grăsimi, dar o digeră uşor doar copiii, după 3 ani, şi tinerii.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de mistreț. Recomandările autorităților
Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de mistreț. Recomandările autorităților

Dacă vă tentează ideea unei fripturi de mistreț pe masa de Crăciun, aveţi grijă de unde cumpăraţi carnea.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț
Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț

O familie din Noua Zeelandă a ajuns, în stare gravă, la spital, după ce ar fi mâncat carnea unui porc mistreț.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.