Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Românii consumă în medie 32 de kilograme de carne de porc pe an, iar un sfert din această cantitate ajunge în cuptor sau pe grătar, numai în decembrie.

Ataşamentul faţă de friptura la tava şi preparatele din porc se vede cu ochiul liber în măcelarii, unde oamenii lasă sute de lei, pleacă încărcaţi, şi tot au impresia că n-au luat de ajuns. Deşi în ultimii ani carnea de porc a fost "reabilitată" de specialiştii în nutriţie, există câteva reguli dacă vrem să ne bucurăm de mâncare, fără efecte adverse.

E liniştea dinaintea furtunii în zona de exemplare adulte dintr-o fermă de porci din judeţul Galaţi. Zilnic, 200 dintre grăsuni primesc paşaportul veterinar şi pleacă spre capitală.

Câte zece carcase pe oră- adică un porc la şase minute- se tranşează şi se vând la standuri. În luna decembrie, românii consumă, în medie, câte 8 kilograme de carne de porc. Pentru acest fenomen invocăm, desigur, tradiţia de sărbători. Americanii au curcanul, noi avem godacul.

În timp ce colindă prin măcelarii, românii înşiră cu entuziasm lista dorinţelor. Preţurile sunt cu 6% mai mari faţă de anul trecut.

Citește și
Carne de porc
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Oamenii cumpără mai mult rasoale şi fleici, ceva mai ieftine, şi mai puţin pulpă şi muşchi.

Organele au mai puţine grăsimi nesaturate, dar trebuie consumate cu moderaţie.

O porţie de 100 de grame de grătar- adică nu mai mare ca o palmă de copil- conţine aproape jumătate din necesarul zilnic de proteine al unei persoane adulte. O treime din necesarul de zinc şi 15% din cel de fier. Aşadar, carnea de porc e un aliment valoros, care nu trebuie exclus total din dietă unui om sănătos. Mare atenţie însă la ce bucăţi alegeţi! Cotletul e carnea cea mai slabă. Doar 9 grame de grăsime la suta de grame.

Șerban Damian, medic nutriție: ”Multă lume nu doar că foloseşte carne grasă, dar adăugă şi bucăţele de grăsime, deci devine extrem de consistentă. Înseamnă un atac asupra organismului cu grăsime saturată.”

Jumările sunt total interzise celor cu ficatul sensibil. Aceeaşi poveste şi pentru slănină. Are o construcţie de colagen şi grăsimi, dar o digeră uşor doar copiii, după 3 ani, şi tinerii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de mistreț. Recomandările autorităților
Aveţi grijă de unde cumpăraţi carne de mistreț. Recomandările autorităților

Dacă vă tentează ideea unei fripturi de mistreț pe masa de Crăciun, aveţi grijă de unde cumpăraţi carnea.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț
Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț

O familie din Noua Zeelandă a ajuns, în stare gravă, la spital, după ce ar fi mâncat carnea unui porc mistreț.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.

 

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.