Bucovina, asaltată de turiști străini în anii trecuți, e acum pustie. Peisajele îți taie respirația
Se apropie vacanţa de iarnă, iar cei care vor să se rupă de lume sunt aşteptaţi la Obcina Mare, în Bucovina.
Gospodarii duc dorul străinilor care veneau în număr mare, înainte de pandemie, dar speră că măcar acum, după prima ninsoare, românii le vor trece pragul, măcar pentru un weekend.
În Obcina Mare, din Bucovina, peisajul te obligă să-ţi tragi sufletul. N-ai cum să nu te opreşti să-l admiri. Colinele cu petice de zăpadă te duc cu gândul la o veche carte poştală. Acesta este locul perfect pentru drumeţii.
Ionuţ Loba, ghid turistic: "Poţi pleca spre Putna, în partea aia, poţi pleca spre Moldoviţa, spre Gura Humorului şi spre Suceviţa. Nu îţi trebuie mai mult de atât dacă vrei să faci munte."
Tot aici o să găsiţi cea mai lungă tiroliană din ţară de peste 1 km. A costat 120.000 de euro.
Ioan Curea, investitor tiroliană: "Veneau foarte mulţi din străinătate, din toată lumea: Japonia, Mexic... Chiar cu un an înainte de asta am fost uimiţi pentru că 20% dintre turişti erau străini. Acum, în pandemie a scăzut foarte mult în timpul săptămânii şi avem doar un turism de weekend, în general."
Doi tineri s-au gândit să investească tot ce au în turism ecvestru, pentru că oamenii să poată să admire culmile de pe cal, ponei sau chiar din trăsură.
Ana şi Cristian Pelipcu: "Am observat că în ultima perioadă sunt foarte mulţi turişti aici în zona noastră şi ne-am dorit să ne mutăm în România. Am locuit în Anglia. Ca să ne descurcăm în viitor şi să facem ce ne place. Avem patru ponei care vor fi disponibili în primăvară, patru cai de călărie şi doi pentru trăsură."
Ajunşi în zonă, musafirii caută să se cazeze în pensiunile tradiţionale. Cămările sunt ticsite cu bunătăţi, înauntru se face focul cu lemne şi nimic nu pare să clatine calmul gazdelor.
Turist din Franţa: "Cred că peisajul e neschimbat de timp. Îmi lăsă impresia că oamenii de aici sunt asemenea cu cei care au trăit în urmă cu mulţi ani la noi. Este ca o călătorie în trecut."
Roger, turist din Franţa: "În Franţa, după cel de-al Doilea Război Mondial, agricultura s-a mecanizat ca să hrănească populaţia, dar a distrus sufletul vieţii rurale montane şi trebuie să spun că aici le-am regăsit."
Pasul Palma străbate Obcina Mare a Bucovinei de la nord la sud şi face legătura cu două dintre cele mai importante mănăstiri din ţinut: Suceviţa şi Moldoviţa. Până în urmă cu câţiva ani, era doar zonă de tranzit, însă odată cu dezvoltarea agroturismului, turiştii i-au dus până departe vestea prin fotografiile reuşite surprinse aici.