Braşovul autentic se ascunde după ganguri. Cum au fost amenajate vechile dughene
Multe dintre aşa zisele culoare ale oraşului s-au umplut de cafenele, restaurante, buticuri, hosteluri sau saloane de înfrumuseţare.
Mai puţin cunoscute, au avantajul că nu sunt aglomerate, iar chiriile sunt de trei ori mai mici decât "la stradă". Asta i-a atras pe antreprenorii tineri, care au transformat vechile dughene într-un spectacol încântător.
Cândva pustii, întunecoase şi pline de igrasie, gangurile din centrul Braşovului au prins viaţă. Antreprenorii care nu şi-au permis chirii "la stradă", s-au mutat în spatele porţilor vechi ale Braşovului, prin care, cândva, se intra în curţile caselor săseşti.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
”Am avut impresia că întru într-o biblioteca veche dintr-un castel sau palat. Mi se pare că este aranjat de cineva cu foarte mult bun gust”, spune Lema.
Un gang căptuşit cu rame ne anunţă că, în curte există un atelier de înrămat tablouri. Pe lângă el au apărut o cafenea, apoi un bistro şi, în cele din urmă, un hostel.
"Din stradă nu se vede tot ceea ce este. Deci, când eşti în trecere, vezi ceva dar nu tot. Când am intrat, prima impresie a fost că este foarte frumos. Umbră, plante, verde!", spune o turistă.
Poate cea mai apreciată cafenea din oraş şi cel mai căutat salon de înfrumuseţare sunt tot "ascunse", într-un gang. Aici, chiria pe metrul pătrat este între 7 şi 10 euro, pe când doi paşi mai încolo, la stradă, acelaşi metru pătrat costă între 30 şi 50 de euro.
”Din punctul nostru de vedere nu e niciun dezavantaj, e ferit de ochii lumii, nu ne intră oricine înăuntru. Ne este aici mai bine decât oricând!”, spune Adrian, stilist.
Horia Halmagi, expert imobiliar: ”În ultimul timp, cererea a început să fie mai mare pentru astfel de spaţii. Pentru un spaţiu într-un gang poţi să plăteşti chiar şi de trei ori mai puţin.”
Şi, tocmai pentru că cererea e tot mai mare, mulţi locatari din ganguri îşi vând casele, să facă loc micilor întreprinzători.
Preţul e bun - 1500 EURO pe metrul pătrat şi creşte de la o zi la altă, pentru că ocaziile sunt foarte rare.
Tanti Stela n-a vrut să plece şi a rămas singură în curtea ocupată acum de un bistro şi un apart-hotel.
”E plin de lume, de tinerei, şi îmi place aşa cum e. Mă mai deranjează noaptea când vin şi mai fac câte un chefan pe aici, dar trebuie să admit”, spune ea.
Turiştii s-au îndrăgostit imediat de gangurile braşovene - aici e răcoare, cafeaua e servită mai repede, iar vecinii din curte povestesc cu drag legendele locului.