Braşovul autentic se ascunde după ganguri. Cum au fost amenajate vechile dughene

Ultimul update: Marti 08 August 2017 21:46
Data publicarii: Sambata 05 August 2017 20:15
Categorie: Travel

Multe dintre aşa zisele culoare ale oraşului s-au umplut de cafenele, restaurante, buticuri, hosteluri sau saloane de înfrumuseţare.

Mai puţin cunoscute, au avantajul că nu sunt aglomerate, iar chiriile sunt de trei ori mai mici decât "la stradă". Asta i-a atras pe antreprenorii tineri, care au transformat vechile dughene într-un spectacol încântător.

Cândva pustii, întunecoase şi pline de igrasie, gangurile din centrul Braşovului au prins viaţă. Antreprenorii care nu şi-au permis chirii "la stradă", s-au mutat în spatele porţilor vechi ale Braşovului, prin care, cândva, se intra în curţile caselor săseşti.

”Am avut impresia că întru într-o biblioteca veche dintr-un castel sau palat. Mi se pare că este aranjat de cineva cu foarte mult bun gust”, spune Lema.

Un gang căptuşit cu rame ne anunţă că, în curte există un atelier de înrămat tablouri. Pe lângă el au apărut o cafenea, apoi un bistro şi, în cele din urmă, un hostel.

"Din stradă nu se vede tot ceea ce este. Deci, când eşti în trecere, vezi ceva dar nu tot. Când am intrat, prima impresie a fost că este foarte frumos. Umbră, plante, verde!", spune o turistă.

Poate cea mai apreciată cafenea din oraş şi cel mai căutat salon de înfrumuseţare sunt tot "ascunse", într-un gang. Aici, chiria pe metrul pătrat este între 7 şi 10 euro, pe când doi paşi mai încolo, la stradă, acelaşi metru pătrat costă între 30 şi 50 de euro.

”Din punctul nostru de vedere nu e niciun dezavantaj, e ferit de ochii lumii, nu ne intră oricine înăuntru. Ne este aici mai bine decât oricând!”, spune Adrian, stilist.

Horia Halmagi, expert imobiliar: ”În ultimul timp, cererea a început să fie mai mare pentru astfel de spaţii. Pentru un spaţiu într-un gang poţi să plăteşti chiar şi de trei ori mai puţin.”

Şi, tocmai pentru că cererea e tot mai mare, mulţi locatari din ganguri îşi vând casele, să facă loc micilor întreprinzători.

Preţul e bun - 1500 EURO pe metrul pătrat şi creşte de la o zi la altă, pentru că ocaziile sunt foarte rare.

Tanti Stela n-a vrut să plece şi a rămas singură în curtea ocupată acum de un bistro şi un apart-hotel. 

”E plin de lume, de tinerei, şi îmi place aşa cum e. Mă mai deranjează noaptea când vin şi mai fac câte un chefan pe aici, dar trebuie să admit”, spune ea.

Turiştii s-au îndrăgostit imediat de gangurile braşovene - aici e răcoare, cafeaua e servită mai repede, iar vecinii din curte povestesc cu drag legendele locului.

Mii de turisti au preferat muntele in locul litoralului in acest weekend. Cu totii au trecut testul aglomeratiei de pe DN 1
Mii de turisti au preferat muntele in locul litoralului in acest weekend. Cu totii au trecut testul aglomeratiei de pe DN 1
VIDEO PROTVPLUS.RO
targ craciun
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
vremea la munte
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici
Capre negre, în Piatra Craiului. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să le fotografieze
Porsche, Ferrari și Lamborghini se promovează folosind peisaje de la noi din țară
6 destinații din Europa în care se mănâncă foarte bine
Hotelul din insulele Maldive în care o noapte de cazare costă 50.000 de dolari
Ţara unde s-a deschis muzeul statuilor de ciocolată. "Copiii încearcă să le lingă"