Braşovul autentic se ascunde după ganguri. Cum au fost amenajate vechile dughene

Ultimul update: Marti 08 August 2017 21:46
Data publicarii: Sambata 05 August 2017 20:15
Categorie: Travel

Multe dintre aşa zisele culoare ale oraşului s-au umplut de cafenele, restaurante, buticuri, hosteluri sau saloane de înfrumuseţare.

Mai puţin cunoscute, au avantajul că nu sunt aglomerate, iar chiriile sunt de trei ori mai mici decât "la stradă". Asta i-a atras pe antreprenorii tineri, care au transformat vechile dughene într-un spectacol încântător.

Cândva pustii, întunecoase şi pline de igrasie, gangurile din centrul Braşovului au prins viaţă. Antreprenorii care nu şi-au permis chirii "la stradă", s-au mutat în spatele porţilor vechi ale Braşovului, prin care, cândva, se intra în curţile caselor săseşti.

”Am avut impresia că întru într-o biblioteca veche dintr-un castel sau palat. Mi se pare că este aranjat de cineva cu foarte mult bun gust”, spune Lema.

Un gang căptuşit cu rame ne anunţă că, în curte există un atelier de înrămat tablouri. Pe lângă el au apărut o cafenea, apoi un bistro şi, în cele din urmă, un hostel.

Parasutist militar mort in timpul unui exercitiu, in Brasov. Ar fi ratat zona de aterizare si a cazut intr-un lan de porumb

"Din stradă nu se vede tot ceea ce este. Deci, când eşti în trecere, vezi ceva dar nu tot. Când am intrat, prima impresie a fost că este foarte frumos. Umbră, plante, verde!", spune o turistă.

Poate cea mai apreciată cafenea din oraş şi cel mai căutat salon de înfrumuseţare sunt tot "ascunse", într-un gang. Aici, chiria pe metrul pătrat este între 7 şi 10 euro, pe când doi paşi mai încolo, la stradă, acelaşi metru pătrat costă între 30 şi 50 de euro.

”Din punctul nostru de vedere nu e niciun dezavantaj, e ferit de ochii lumii, nu ne intră oricine înăuntru. Ne este aici mai bine decât oricând!”, spune Adrian, stilist.

Horia Halmagi, expert imobiliar: ”În ultimul timp, cererea a început să fie mai mare pentru astfel de spaţii. Pentru un spaţiu într-un gang poţi să plăteşti chiar şi de trei ori mai puţin.”

Şi, tocmai pentru că cererea e tot mai mare, mulţi locatari din ganguri îşi vând casele, să facă loc micilor întreprinzători.

Preţul e bun - 1500 EURO pe metrul pătrat şi creşte de la o zi la altă, pentru că ocaziile sunt foarte rare.

Tanti Stela n-a vrut să plece şi a rămas singură în curtea ocupată acum de un bistro şi un apart-hotel. 

”E plin de lume, de tinerei, şi îmi place aşa cum e. Mă mai deranjează noaptea când vin şi mai fac câte un chefan pe aici, dar trebuie să admit”, spune ea.

Turiştii s-au îndrăgostit imediat de gangurile braşovene - aici e răcoare, cafeaua e servită mai repede, iar vecinii din curte povestesc cu drag legendele locului.

Mii de turisti au preferat muntele in locul litoralului in acest weekend. Cu totii au trecut testul aglomeratiei de pe DN 1

Mii de turisti au preferat muntele in locul litoralului in acest weekend. Cu totii au trecut testul aglomeratiei de pe DN 1

VIDEO PROTVPLUS.RO

coada busteni

S-a redeschis telecabina din Bușteni. Oamenii au stat ore întregi la coadă pentru a ajunge la Babe și Sfinx

Satul celor 1.000 de pivnițe. Detaliul care le face unice în România

120.000 de turişti pe litoral. Câteva tinere au adus atmosfera din cluburi direct pe plajă

Drum din România inclus în topul celor mai spectaculoase din lume de cititorii ”The Guardian”

Palatul Buckingham poate fi vizitat de turiști până la sfârșitul lunii septembrie

Imaginile surprinse într-un hotel din Mamaia. Planul unor turiști ca să economisească bani

litoral

Scuzele românilor care fură din hotel pe litoral. ”Copilul ținea de șase și mama îndesa prosoape”

Un ponton din Mamaia, destinat persoanelor cu dizabilităţi, loc de plajă pentru turişti. FOTO

"Ţinutul Vulcanilor", locul din România unde se fac safari-uri

Cât costă un sejur pe Valea Prahovei. Vilele oferă pachete speciale pentru îndrăgostiți

Electric Castle a adus prosperitate în Bonțida: "Mi-am construit casă. E mană cerească festivalul ăsta”

Harta cherhanalelor de pe litoralul românesc devenite obiective turistice: ”Luăm tot ce scot pescarii și gătim pe loc”