Cetatea Feldioara a fost complet restaurata in 4 ani. Intre timp, la Brasov cetatea sta inchisa din cauza unui proces


Ultimul update: Vineri 28 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Marti 25 Iulie 2017 18:55
Categorie: Stiri Turism

O cetate, doi mestesugari si o finantare, iata reteta care ar putea introduce pe harta turistica a Romaniei o noua destinatie: Feldioara. Aflata in Brasov, pe drumul spre Sighisoara, localitatea nu s-a remarcat pana acum, desi are potential.

Din fericire, vechea cetate a teutonilor a fost complet restaurata si in curand va putea primi turisti. Localnicii spera ca astfel vor putea si ei sa dezvolte mici afaceri. Au la indemana modelul Rasnovului, care dintr-un oras industrial mort a devenit o statiune cautata.

Desi vizibila de pe DN13, Cetatea Feldioara a trecut pana acum neobservata: era napadita de balarii si devenise loc de pascut pentru vitele satului.

Viorica Kertesz: “Urat, mizerie peste tot... cei care au venit inaintea mea au gasit si mai multa mizerie. Ti se rupea sufletul.”

Cu 15 milioane de lei de la Consiliul Judetean si 4 ani de munca de restaurare, cetatea a renascut. Curand, va fi animata de mesteri ce amintesc de vechii breslasi transilvaneni. Printre ei, Hans Klein - singurul potcovar pe o raza de 50 de kilometri.

Reporter: Ce le povestesti turistilor?
Hans Klein, potcovarul satului: “Pai cum e meseria asta. Pentru mine e faina.”

Priceputa in arta dantelei, Violeta Roman a deschis acum patru ani un mic magazin de suveniruri in sat.

N-a avut client, asa ca a tras repede obloanele. Acum, stie ce are de facut pentru oaspeti.

Violeta Roman, dantelareasa: “Cu o placinta cu gris, ca la Feldioara, cu o canita de palinca si buna dispozitie.”

Feldioara n-are restaurante, n-are cafenele, iar singurele locuri de cazare sunt la cativa kilometri distanta, la popasurile de pe drumul national. Lucrarile de la cetate le-au dat insa idei oamenilor.

Sorin Taus, primarul comunei Feldioara: “Am o familie care a inceput sa contruiasca o pensiune, ceea ce e un lucru bun. Pentru ca turistul vine, vrea sa stea cateva zile, vrea si cazare, vrea si masa.”

Modelul cetatii care aduce belsug unei intregi comunitati exista deja la Rasnov. O pestera, un parc tematic, o baza sportiva si o zona de picnic, toate amenajate in jurul cetatii au facut ca numarul de vizitatori sa creasca uluitor.

Gabriel Guteanu, Primaria Rasnov: “Ganditi-va ca de la 10.000 de oameni am ajuns la 407.000 de turisti. Lumea care vine la DinoPark vine si la cetate, de la cetate coboara cu acest ascensor cu plan inclinat, jos avem restaurantele, pensiunile."

De curand, a fost dat in folosinta primul hotel din oras - are patru stele si 60 de locuri de cazare.

Marius Manolache, reprezentant hotel: “In principiu, toti cazatii fiind in familie vin pentru sejururi de 5,6,7 zile, nu mai putin.”

Brasovul are si el o cetate, insa este inchisa din cauza unui proces. Turistii, mai ales straini, bat zadarnic la portile fortaretei.

VIDEO PROTVPLUS.RO