5 locuri de traditie britanica, 5 pub-uri de poveste unde timpul a stat in loc, o singura lectie de istorie

5 locuri de traditie

In vreme ce Printul Charles cauta in tara noatra linistea, bunatatile traditionale romanesti si aerul curat al padurilor din Transilvania si le arata britanicilor ce pot invata de la romani, noi gasim iarba verde acasa... tocmai in Anglia.

La cateva mii de kilometri distanta de satul transilvanean Viscri, de care Mostenitorul tronului Marii Britanii este indragostit, romanii calatoresc inapoi in timp cand pun piciorul in unele din cele mai vechi pub-uri din Anglia. Caci, ce poate fi mai traditional cand vine vorba de atmosfera tipic britanica, daca nu tocmai aceste locuri incarcate de istorie, adica aproximativ 60 de mii de pub-uri cate numara azi Marea Britanie.

De altfel, cand ajungi in Anglia, nu ai cum sa nu fii curerit pe loc de verdele care te inconjoara (chiar si in inima Londrei), de atmosfera relaxata, sentimentul de libertate, lejeritatea si veselia cu care englezii se aduna sa isi bea berea in picioare in fata barurilor sau sa manance ceva in pauza de masa. Curios si molipsit totodata de aceasta bunadispozitie, nu ai cum sa nu cauti si tu (si nu doar in Londra, ci si in celelalte orase) o doza de voie buna, o poveste galagioasa cu iz britanic, o pauza departe de lumea dezlantuita. Iar daca ai norocul sa pasesti in unele din cele mai cele mai vechi si mai populare pub-uri din Anglia, te alegi cu o adevarata calatorie in timp.

Brighton - Cina in stil victorian



Calatoria in pub-urile englezesti incepe in Brighton. In cautarea unui loc in care la cina poti servi si altceva in afara de traditionalele "fish and chips", dar si nehotarata in fata atator locuri apetisante cu denumiri vechi (de genul "Western Front”, “Bath Arms" sau "St. George's”, ) am intrat curioasa in "The Victory", aflat chiar pe strada care duce spre mare. Un pub clasic din toate punctele de vedere, “The Victory” este unul din cele mai vechi locuri de acest gen din Brighton, pastrand aspectul original si aerul englezesc.

Dincolo de atmosfera relaxanta de vacanta (doar esti la mare) cu oameni mari care joaca darts sau pur si simplu citesc un ziar intr-un colt, dincolo de ospitalitatea barmanilor care te ajuta sa alegi din cele vreo 10 tipuri de bere, esti atras si de mancarea gustoasa si bunavointa cu care bucatarul adapteaza meniul localului in functie de nevoile (si interdictiile) regimului tau alimentar (capitol la care Anglia exclezeaza).

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ca sa nu mai vorbim de decor… fiecare detaliu care spune o poveste, fiecare tablou agatat pe perete, fiecare urma de trecut te fac sa pierzi notiunea timpului.

Portsmouth - Micul dejun la castel



Dupa un apus frumos la malul marii, cum poti incepe mai placut o sambata de vara daca nu cu un mic dejun in curtea unui castel? Caci Anglia nu inseamna doar pub-uri, autobuze rosii, ci si castele. Vechi de sute de ani si foarte bine pastrate. Castele care te fac sa spui de fiecare data "wow". Iar Portsmouth are cu ce se lauda.

Pe malul marii, chiar pe dig, se afla Castelul lui Henry VIII, Southsea Castle, despre care se povesteste ca ar fi bantuit. In interior gasesti o cafenea micuta, “Yellow Kite Cafe”, vesela si cu un aer boem care te duce cu gandul la vremurile medievale. Un bucatar sobru, tacut si concentrat si cateva fete zambind continuu te intampina si te invita calduros sa iti incepi ziua cu un ceai englezesc si un porridge traditional sau cu o cafea cu lapte si o prajitura cu lamaie proaspat scoasa din cuptor.

Si ca orice loc care se respecta, cu atat mai mult cu cat micuta cafenea face parte din categoria locurilor care folosesc doar produse organice, gasesti si specialitati pentru vegetarieni sau raw-vegani. Iar preturile deloc piperate reprezinta o alta surpriza placuta. Practic este acel gen de loc in care simti ca apartii si din care nu te mai dai dus..

Salisbury - un altfel de picnic in apropiere de Stonehenge

Intre o vizita in Sputhampton, pentru a vedea locul din care a ridicat ancora Titanicul, si o plimbare lunga pana la celebrul monument neolitic Stonehenge, daca trebuie sa te opresti undeva pe drum pentru a-ti potoli foamea, cel mai potrivit loc pare sa fie “Old Castle Harvester dn Salisbury”.

Ascuns intre dealuri verzi si paduri parca pictate, “Old Castle” este locul ideal pentru a-ti incarca bateriile intr-o oaza de liniste, aproape de Bishopdown, Bemerton și Old Sarum (un alt monument cu traditie din Marea Britanie). In afara de servirea ireprosabila si personalul prietenos, un alt motiv pentru care britancii (si nu numai) prefera sa ia masa in acest gen de local din lantul Harvester il reprezinta meniul diversificat si adapdat celor care tin regim sau au alergii si intoleranta la diverse produse.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu am fost impresionata sa vad trecut in meniu "calculatorul" de calorii pentru fiecare portie de mancare, de la pestele la gratar cu o salata la discretie din partea casei la friptura de porc cu sos de nuc afumat si garnitura de legume si de la inele de ananas la gratar cu ou prajit la deserturile apetisante (care pot fi impartite la doi).

Oxford - ceaiul de la ora 5 in locul preferat al lui Shakespeare

Cand intri in Oxford esti cucerit pe loc. De tot ce te inconjoara. De aerul curat. De cladirile vechi care pastreaza amprenta timpurilor in care au fost ridicate. De zarva tinerilor care se aduna la colt de strada. De sirul de biciclete rezemate de gardurile vechi ale unui cimitir din centrul orasului. De copacii batrani care troneaza pe troturae. Si, bineinteles, de pub-urile in culori vii, cu flori la geam, cu muzica in surdina si cu aerul cat se poate de britanic.

Intr-un mic pasaj se ascunde un astfel de pub. Micut, cu o terasa intima si foarte popular atat in randul tinerilor veniti la studii in Oxford, cat si a turistilor. Se spune despre "The Crown" ca a fost locului preferat al lui Shakespeare care se oprea de fiecare data aici in vizitele sale frecvente la Oxford, cand calatorea intre Stratford si London. Poetul era fascinat de linistea si atmosfera boema a acestui pub, considerat si azi cel mai bun din Oxford (aveam sa aflu ulterior).

Si nu doar datorita sortimentelor numeroase de bere sau a meniului de bucate gustoase, ci se datorita concertelor de muzica live care au loc saptamanal. Ca sa nu mai spunem de decorul care chiar te face sa te simti contemporan cu Will. Si chiar daca se spune ca britanicii, in general, nu se avanta usor in conversatiile cu strainii, Oxfordul pare un loc in care aceasta "regula" este incalcata de localnici, care iti zambesc de parca ti-ar fi prieteni de ani de zile.

Londra - pranzul de ramas bun pe malul Tamisei

Sunt sute de pub-uri care concureaza pentru titlul de cel mai vechi din Marea Britanie, dar decat sa pierzi vremea cautand primele "public houses", cum erau denumite pe vremuri aceste localuri (care isi au originea in tavernele romane), mai bine profiti de fiecare loc in parte, pentru ca fiecare oras are propria istorie si fiecare taverna are propria poveste.

Este si cazul unuia dintre cele mai populare locuri din capitala Marii Britanii. Prima atestare a localului “Anchor Bankside”, aflat pe malul Tamisei, in apropiere de London Bridge, dateaza din 1822, dar povestea spune ca pe acest loc a fost initial un mormant roman si ulterior o groapa comuna pentru cei care au murit de ciuma in 1603. Despre acest pub se spune ca este singurul supravietuitor al hanurile riverane care au existat aici pe vremea lui Shakespeare, atunci cand Tamisa era principala stdada din Londra. Mai apoi, taverna a devenit locul preferat pentru pirati si contrabandisti, care isi facusera aici ascunzatori pentru a-si pastra bunurile furate sau lucrurile de contrabanda. De altfel, localul pitoresc a aparut in scenele unor filme precum “Get him to the Greek” si “Mission Impossible I”.

Asa se face ca azi, “Anchor Bankside” este unul din cele mai populare locuri din Londra, preferat de turisti, dar si de localnici, un loc fascinant in care iti poti trage sufletul in lunga plimbare la pas pe malul Tamisei in drum spre Tower Bridge, The Globe Theatre, Catedrala Southwark sau Tower Bridge. De pe terasa, poti vedea in zare cladirile care imbina stilul traditional cu modernismul sau poti urmari in liniste vaporasele care se plimba pe Tamisa in timp ce savurezi un Big Ben Burger, o placinta clasica cu mere Bramley Apple Pie ori supa zilei, intr-un decor autentitc londonez.

Un loc ideal de a-ti lua ramas bun de la Londra, pana data viitoare, bineinteles, caci, asa cum spune o vorba din zona, "when a men is tired of London , he is tired of life" (cand un om se satura de Londra, se satura de viata).

Text & foto: Teodora Maftei

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă
Cât este taxa pentru turiștii care vor să viziteze Veneția. Motivul pentru care a fost introdusă

Mare atenție dacă plănuiți să vizitați Veneția în perioada următoare. Turiștii care nu sunt cazați în orașul lagună trebuie să plătească o taxă de cinci euro dacă vin într-o vizită de o zi.  

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.