S-a dat startul, oficial, programului Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii

Timisoara
Facebook.com

A fost dat startul oficial programului cultural naţional Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, cel mai mare program cultural din țară, care va pune orașul de pe Bega pe harta culturală europeană.

Primarul Dominic Fritz, președintele CJ Timiș - Alin Nica, Ministrul Culturii - Lucian Romașcanu, Comisarul European - Adina Vălean și Coordonatoarea programului Timișoara 2023 - Ramona Laczko David, au vorbit despre ce înseamnă acest proiect și ce se va întâmpla pe parcursul anului la Timișoara.  au stat în fața jurnaliștilor și au vorbit despre tot ceea ce ne așteaptă în 2023, cultural și nu numai.

Într-o conferință de presă, Dominic Fritz și invitații săi au vorbit despre ce înseamnă Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii, cât s-a investit și la ce cifre se așteaptă, de la vizitatori, până la invitați, evenimente și sume investite în modernizarea și dezvoltarea proiectelor culturale. 

Evenimente din Deschiderea! Timișoara 2023 

În weekendul 17-19 februarie 2023 are loc deschiderea oficială a programului Timișoara 2023. Programul de la Deschiderea! Timișoara 2023 cuprinde zeci de evenimente, de la concerte, la expoziții, tururi ghidate sau ateliere. 

La eveniment sunt așteptați pe lângă vizitatorii din Timișoara și aproape 50 de ambasadori, doi miniștri ai culturii din alte țări, reprezentanți ai orașelor înfrățite și ai celorlalte orașe capitale.

„Noi credem foarte mult că Timișoara, cu istoria ei de diversitate, de inovare și de curaj, este un exemplu într-adevăr pentru Europa și prin cultură și prin artă. În acest an putem să spunem mai departe nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei și prin asta putem să aducem și un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est, a României, în această construcție minunată, numită Europa”, a spus, vineri, într-o conferință de presă, Dominic Fritz. 

Sumele investite în transformarea Timișoarei în Capitală Culturală 

Dominic Fritz spune că din momentul în care Timișoara a câștigat competiția pentru a deveni capitală europeană a culturii și până astăzi, acest proiect a costat 44.000.000 de euro. „40 de milioane de euro prin cei trei finanțatori publici și 4 milioane de euro pe care îi atragem de la sponsori privați. În total sunt investiții de peste 150.000.000 de euro în infrastructura culturală cu ocazia acestui titlu”, a explicat primarul Timișoarei. 

Edilul adaugă și că acești bani vor fi investiți inclusiv în proiecte care vor fi deschise doar în anii următori în mai multe obiective culturale. 

Peste 500.000 de turiști așteptați la Timișoara în 2023

În ceea ce privește numărul de oaspeți așteptați la Timișoara în perioada în care orașul este Capitală Culturală Europeană, Fritz spune că „așteptăm un public între 500.000 și un milion. Știu că este un interval foarte larg, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 de oameni și suntem ambițioși să atragem până la 1.000.000 de musafiri în Timișoara”.

Edilul a declarat că pentru a face față acestor evenimente autoritățile locale au investit și în modernizarea transportului în comun și s-a pus mult accent pe accesibilizarea evenimentelor pentru persoane cu dizabilități. Spectacolele vor fi traduse în limbajul semnelor și vor fi alte măsuri de accesibilizare. 

Timișoara primește premiul Malina Mercouri din partea UE 

Alina Vălean, comisarul European pentru Transporturi, a reprezentat Uniunea Europeană la evenimentul de deschidere a programului, iar în cadrul conferinței de presă a anunțat că îi va acorda primarului și locuitorilor Timișoarei premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro. „Este o recunoaștere a muncii managerilor, artiștilor și voluntarilor implicați în acțiunile care au dus Timișoara în poziția de a deveni Capitala Culturală Europeană”, a explicat Adina Vălean. 

Citește și...
BROS, un spectacol ritualizant la Teatrul Național din Timișoara
BROS, un spectacol ritualizant la Teatrul Național din Timișoara

În cadrul proiectului cultural național - "Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023" - pe scena Teatrului Național din Timișoara se va juca BROS, un spectacol impresionant regizat de Romeo Castelucci.  

TM 2023. Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), pe scena Sălii Capitol din Timișoara
TM 2023. Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), pe scena Sălii Capitol din Timișoara

Trei zile de muzică de înaltă clasă, la Timișoara, grație colaborării dintre Filarmonica Banatul Timișoara și Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR). 

SLOW DOWN, piesa preambul a evenimentelor teatrale parte a TM2023
SLOW DOWN, piesa preambul a evenimentelor teatrale parte a TM2023

Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Timișoara iese din cadrul convenției teatrale consacrate și deschide un drum nou, în lucrul cu oameni din afara sferei sale profesionale, într-o formulă de implicare directă, nemediată.

 

Recomandări
Premoniție sumbră pentru Putin: „Dacă pierdem războiul și nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”
Premoniție sumbră pentru Putin: „Dacă pierdem războiul și nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”

„Pentru prima dată după 150 de ani, Rusia este singură”, a declarat, vineri, fostul președinte Dmitri Medvedev, la un post de radio local.

Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”

Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.  

Serbia cere ca NATO să răspundă pentru bombardarea Iugoslaviei în 1999: „Cine sunteți voi să ne ucideți soldații?”
Serbia cere ca NATO să răspundă pentru bombardarea Iugoslaviei în 1999: „Cine sunteți voi să ne ucideți soldații?”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, cere socoteală NATO pentru agresiunea pe care Alianța a comis-o asupra Iugoslaviei în 1999.